Kaz Dağları'nda sadece ağaçlar değil, hayvanlar da katledildi!

Kaz Dağları'nda sadece ağaçlar değil, hayvanlar da katledildi!

HAYTAP Sözcüsü Şule Baylan, Kaz Dağları'ndaki doğa katliamında yalnızca ağaçların değil, hayvanların da katledildiğini vurgulayarak "Kaz Dağları bir cinayet alanı" dedi.

AKP'nin talana açtığı ve Kanadalı Alamos Gold şirketinin Kaz Dağları’nda altın-gümüş madenciliği yapmak istemesiyle oluşturulan doğa katliamına karşı, yurttaşlar ve sivil toplum örgütleri tepki göstermeye devam ediyor. Bölgede yaşanan katliamı değerlendiren Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) sözcüsü Şule Baylan, Kaz Dağları’nda yaşayan hayvanları kimsenin düşünmediğini belirtti.

Kaz Dağları’nda yaşanan hayvan katliamına vurgu yapan ve ağaçların kesilmesi dışında orada yaşayan hayvanların unutulduğunu belirten Baylan, “Bizim toplumumuzda hayvan hakları çok ciddiye alınan bir durum değil. Aslında gelişmiş ülkelerde ya da olması gereken ülkelerde zayıf halkaların koruma altına alınması gerekiyor ama maalesef bizim toplumumuz o boyutta olmadığı için hayvanlarını yok saymakta ısrar ediyor. Aynı Kaz Dağları’nda olduğu gibi. Kaz Dağları’nda yaşayan hayvanları kimsenin önemsediğini düşünmüyorum” şeklinde konuştu konuştu.

'ÇEVREYE BAKARKEN TÜM CANLILARI GÖRÜYORUZ'

HAYTAP olarak bu farkındalığı oluşturmaya çalıştıklarını söyleyen Baylan, “Şu an hayvan hakları dediğimiz zaman herkesin aklına sokak hayvanları geliyorsa bu kesinlikle yeterli bir durum değildir. Biz bunu aşmaya çalışıyoruz. Biz hayvanları sadece evcilleştirdiğimiz kedi köpekler olarak görmüyoruz. Türkiye’de hayvan haklarını savunan dernekler maalesef sadece sokak hayvanlarını savunur şekilde çalıştıkları için Kaz Dağları’nda yaşayan canlıları düşünmelerini bekleyemeyiz. Bunu ancak HAYTAP’tan beklerdik ki biz de aynen bunu yaptık” diyerek sözlerine şu şekilde devam etti:

“Sadece Kaz Dağları’nda değil tüm çevre olaylarında duyarlılık gösterip mücadele ediyoruz. Kaz Dağları maceramız da böyle başladı. Fotoğrafları görüp dayanmamız mümkün değildi. Biz Kaz Dağlarına bakarken sadece ‘toprak siyanürlenecek, insanlar zehirlenecek’ boyutunda bakmıyoruz. Bir çevreye bakarken tüm canlıları görüyoruz. Biz buradan yola çıkarak bu eylemde yer aldık.”

'KAZ DAĞLARI BİR CİNAYET ALANI'

Birgün'den Büşra Çoşkun'un haberine göre, inanılmaz bir doğa ve canlı tahribatının yaşandığını söyleyen Baylan, “Bu korkunç politikanın hemen değişmesi gerekiyor. Kaz Dağları’nda yaşanan vahşetin değil ülkemizde dünyanın hiçbir yerinde yapılmaması gerektiğini söylüyoruz. Yani sadece milliyetçi duygularla değil insancıl duygularla hareket edip dünyanın hiçbir yerinde yapılmaması gereken bir zulüm olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaz Dağları’nın bir cinayet alanı olduğunu vurgulayan Baylan, “Kaz Dağları’nın eski halini ve yeni halini yan yana getirdiğinizde o vahşeti iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Orası bir cinayet alanı, biz cinayet alanındaydık. Her karışında binlerce canlının katledildiği alandaydık. Gördüğümüz tahribata ve katliama karşı Hayvan Hakları Federasyonu olarak farkındalık yaratmaya ve mücadele içinde olmaya devam edeceğiz” dedi.