Kaz Dağları'nda maden kıyımının boyutu: 347 bin 815 ağacı katlettiler

Kaz Dağları'nda maden kıyımının boyutu: 347 bin 815 ağacı katlettiler

Türkiye Ormancılar Derneği Denetleme Kurulu Başkanı, Kaz Dağları’nda, Kanadalı Alamos Gold şirketi tarafından katledilen doğal alanlarla ilgili raporu açıkladı.

Türkiye Ormancılar Derneği Denetleme Kurulu Başkanı, eski Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Salih Sönmezışık, Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağı Atikhisar Su Havzası’nda yapılmak istenen siyanürlü altın madenciliği sahasına ilişkin raporu açıkladı. Her Yer Kazdağları nöbetçileri ise ruhsatsız ve hukuksuz bir şekilde devam eden ağaç kesimini görüntüledi. 

Kaz Dağları’nda, Kanadalı Alamos Gold şirketi tarafından Çanakkale’nin Kirazlı köyünde yürütülen altın madeni projesinde vahşi madencilik yapıldığını belirten Sönmezışık, “Şirket Balaban mevkiindeki altın ve gümüş işletme sahasındaki orman alanını, Danıştay kararını beklemeden traşlayarak kesmiştir. Tema Vakfı tarafından 195 bin olarak belirlenen bu sayı, ÇED raporunda 45 bin 650 adet olarak belirtilmesine karşın, ilgili bakanlıkça 14 bin 300 olarak deklare edilmiştir. Benim de içerisinde olduğum heyet maden sahasında ve büroda 3 gün çalışma yapmıştır. Resmi kayıtlara da dayanarak yapılan inceleme sonucu, kesilen ağaç sayısının 347 bin 815 adet olduğu tespit edilmiştir. Özetle, Kirazlı’da ahlaki değerler göz ardı edilerek ihanet ve ihmalin egemen olduğu bir cinayet işlenmiştir. Bu nedenle, proje hemen iptal edilmeli ve ruhsatı bir daha uzatılmamalıdır” dedi.

'7 DERE VE 1 BARAJ AĞIR METALDEN ETKİLENECEK'

Altın aramada kullanılacak siyanürün bölgede büyük hasara yol açacağına dikkat çeken Salih Sönmezışık, şöyle konuştu: “Altın üretimi sürecinde alanda 18 bin 900 ton siyanür kullanılacağı ifade edilmektedir. Bu durum; Çanakkale’de başta insanlar olmak üzere tüm canlılar için büyük bir risk oluşturmaktadır. Proje sahasında bulunan 7 dere ve Atikhisar Barajı, üretim aşamasında açığa çıkan ağır metallerden etkilenecektir.”

VERDİKLERİ BURSLA AİLELERİ KATLİAMA KARŞI SUSTURMAK İSTİYORLAR

Cumhuriyet'ten Mehmet Kızmaz'ın haberine göre, Kaz Dağları’nda altın aramak için yaptıkları çevre katliamı ile gündeme gelen Alamos Gold’un Türkiye iştiraki Doğu Biga Madencilik, bölgede yaşayan köylerde eğitim gören 112 öğrenciye burs verildiğini açıkladı. Binlerce ağacın kesilmesine sebep olan şirketin öğrencilere burs vermesine çevreciler tepki gösterdi. Firmanın, bursla aileleri katliama karşı susturmak istedikleri belirtilerek tepki gösterildi. 

EGEÇEP SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığına iletilmek üzere İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı suç duyurusunda, ruhsatı yenilenmemesine rağmen ağaç kesimlerinin devam ettiğini ifade ederek sorumluların tespit edilerek cezalandırılmasını istedi.

KATLİAM BELGELENDİ

Her Yer Kazdağları nöberçileri de 105. günde çektiği görüntülerle, ağaç kesiminin devam ettiğini belgeledi. 

 

DAHA FAZLA