Kaz Dağları savunucuları kritik tarihe dikkat çekti: 'Cengiz ya da Eti Maden için hazırlık yapılıyor'

Kaz Dağları savunucuları kritik tarihe dikkat çekti: 'Cengiz ya da Eti Maden için hazırlık yapılıyor'

Kaz Dağları'nda gözaltına alınan Kuzey Ormanları Savunması'ndan Seçkin Ulaş Barbaros, jandarma ablukasını İleri'ye değerlendirdi.

Doğan Ergün - @dgnergun

Çanakkale'nın Kirazlı ilçesinde Kanadalı firma Alamos Gold ve Türkiye taşeronu Doğu Biga Madencilik’in, yaptığı maden arama faaliyetleri kapsamında binlerce ağacı kesmesinin ardından, Kaz Dağları'nı savunmak için bölgede aylardır nöbet tutan yurttaşlar sabah saatlerinde jandarma baskını sonucu gözaltına alınarak alandan çıkartıldı. Jandarmanın gözaltına aldığı ve İleri Haber'e gönüllü muhabirlik de yapan, Kuzey Ormanları Savunması'ndan Seçkin Ulaş Barbaros, Kaz Dağları'ndaki ablukayı değerlendirdi.

Bugün yaşananları kısaca anlatır mısın?

Sabah 06.30’da içeriye onlarca jandarma girdi. Şafak baskını gibi. Bir anda komutan ellerindeki belgeyi okumaya başladı. Valilik kararı olduğunu söylediler. Telefonu kullanamadık çünkü sinyal kesicileri vardı. Avukatımızı aramamız engellendi. O anda tahliye işlemi başladı. Üstüne değiştiren, tuvaletini yapan kişileri dahi kameraya aldılar. Valilik, özel olarak bu alana ilişkin karar çıkarmış. Eylemliliğin durdurulması, çadırların sökülmesi gibi ifadeler bulunuyor. Bizim onlara tepkimiz de “Cengiz Holding’in talimatını mı uyguluyorsunuz?” şeklinde oldu. 

Peki şu anda ne oluyor? 

Kimi kişisel eşyalar, çadırlar, güneş paneli de dahil tahliye işlemi başladı. Orman Genel Müdürlüğü’nün elemanları olduğunu düşünüyoruz. Burada yalnız 4 kişi değil onlarca kişinin de eşyaları var. Onları da almış oldular. Bugün bir basın açıklaması yapacağız, şimdi ona hazırlanıyoruz.

Peki sence neden bugün böyle bir tahliye ve fiili gözaltı işlemi uygulandı? 

Geçen hafta burada Cengiz’e karşı yapılan olay, Twitter’da Türkiye’de birinci dünya sıralamasında 6. sıraya yükseldi. ÇED toplantısı yapılamadı. Buradaki direnişin de bunda payı büyük. 
Neden bugün derseniz... 13 Ekim’de Alamos’a ruhsat vermeme kararının üzerinden bir yıl geçmiş olacak. Bir yıl geçince de ruhsat iptal olmuyor ama devredilmesi gerekiyor. Bizim öngörümüz, burayı ya Cengiz Holding’e ya da Varlık Fonu üzerinden Eti Maden’e vermek istiyorlar. Bugün yapılanların, devire hazırlık olabileceğini düşünüyoruz.

[ih2]

DAHA FAZLA