Kaz Dağları direnişinde geri adım yok: Çadır nöbeti devam ediyor!

Kaz Dağları direnişinde geri adım yok: Çadır nöbeti devam ediyor!

Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu'nun kararıyla ilgili bir açıklama yapan çadırlı direnişçiler, çadır nöbetinin devam ettiğini vurgulayarak destek istediler.

İleri Haber

Kaz Dağları’ndaki doğa ve yaşam katliamına karşı 27 gündür çadırlarda nöbet tutan direnişçiler, Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu’nun, eylem alanındaki çadırlı konaklamayı sonlandırma kararına ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, 7 gün 24 saat nöbetin devam ettiği belirtilirken, çadırlı direnişe destek verilmesi talep edildi.

Kaz Dağları’nda Kanadalı Alamos Gold şirketinin altın madeni için sürdürdüğü doğa katliamına karşı 27 gündür süren çadırlı nöbetle ilgili Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu dün bir açıklama yapmış ve çadırlı nöbetin sonlandırıldığını duyurmuştu.

Çadırlarda 27 gündür nöbet tutan direnişçiler, bugün bir açıklama yaparak direnişin sürdüğünü ilan ettiler. “Alamos Gold ve taşeronu Doğu Biga Madenciliğin Kaz Dağları’nda yürütmekte olduğu siyanürle ayrıştırma yöntemi ile yapılan metalik madencilik faaliyetlerinin son bulması için buradayız” denilen açıklamada, bununla birlikte ülkenin diğer bölgelerinde yapılan ya da yapılması planlanan doğa düşmanı projelerin gerçekleşmesini engellemek için direnişin sürdüğü vurgulandı.

Nöbet sayesinde şirketlerin yaptığı ağaç katliamının büyük ölçüde yavaşlatıldığı ve nöbet sayesinde çok sayıda ağacın kesilmesinin geciktirildiği belirtilirken, 7/24 nöbetin sona ermesi halinde Kaz Dağları’ndaki ağaç katliamının hızlanacağı ifade edildi.

‘7/24 NÖBETE DEVAM EDİYORUZ’

Açıklamada nöbete dair de şu bilgiler verildi:

“Her gün 2 kere maden sahasına giderek, kamuoyuna maden sahasındaki gelişmeler hakkında bilgi aktarıyor, yeni ağaç kesimlerini önlemek amacıyla 7/24 nöbete devam ediyoruz, katliamın anbean hafızası oluyor ve tüm dünyaya duyuruyoruz. Ayrıca doğayı korumak için burada bulunan bizler, nöbetimiz sürerken ülke çapında çıkan orman yangınlarının benzerlerinin bölgemizde de yaşanmaması için tetikteyiz. Burada çıkarılabilecek olası orman yangınlarına karşı önleyici ve ilk elden sorumlu kurumları bilgilendirici bir sorumluluk da üstlenmiş durumdayız.”

Açıklamada, Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyonu’nun kararıyla ilgili olarak ise “’Her yer Kaz Dağları’ diyerek, Kirazlı-Balaban mevkiinde demokratik yapılanma ile hiyerarşi olmadan ve hep birlikte mücadele edebiliriz diyoruz. Başta Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu olmak üzere tüm yerel dinamiklerle Kaz Dağları’ndaki ekolojik katliama karşı birlikte mücadele etmenin önemli olduğunu vurguluyoruz. Şunu çok iyi biliyoruz ki duyarlı insanların çığlığı bu katliamı engelleyecektir. Doğayı ve yaşamı savunmak için başlatılan ve gece-gündüz süren çadırlı nöbet, ‘altıncı’ şirketi nasıl yavaşlattı ise faaliyetlerine de son verip gitmesine sebep olacaktır” ifadeleri kullandı.

‘MÜCADELEYİ BÜYÜTMEYE DAVET EDİYORUZ’

Açıklamanın devamında yapılan çağrıda ise şu ifadeler kullanıldı:

“Ekoloji mücadelesi veren bütün kurumlara, konuya duyarlı bütün sivil inisiyatiflere, topluluklara ve yurttaşlara çağrımızdır:

Kaz Dağları kurtulursa, Cerattepe ve Salda kurtulur; Kuzey Ormanları ve Murat Dağı kurtulur; Munzur ve Hasankeyf kurtulur; Istrancalar ve Alakır kurtulur; ODTÜ Kavaklık ve Fatsa kurtulur.

Yaşam mücadelesini büyüterek Kaz Dağları sincaplarını gözeteceğiz. Kozalakları paylaşacağız. Sularımızın ve doğamızın zehirlenmesine, tarihi ve kültürel miraslarımızın yok edilmesine karşı duracağız.

Herkesi buraya gelerek çadırlı nöbete güç vermeye, Türkiye’nin ve dünyanın her yerinde çadırlar kurarak ses vermeye, sosyal medyada #HerYerKazdağları hashtagi ile paylaşımlar yaparak mücadeleyi büyütmeye davet ediyoruz. Her yer Kaz Dağları!”

DAHA FAZLA