Kayyumun milyonlarca liralık ihaleler verdiği müteahhit yolsuzluktan tutuklandı

Kayyumun milyonlarca liralık ihaleler verdiği müteahhit yolsuzluktan tutuklandı

Mardin Büyükşehir Belediyesi kayyumunun milyonlarca liralık ihale verdiği Adnan Yüksel, zimmet ve yolsuzluk suçlarından tutuklandı.

Kayyum yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi’nden aldığı milyonlarca liralık ihalelerde usulsüzlük yaptığı ortaya çıkan Batur Enerji firmasının sahibi Adnan Yüksel, zimmet ve yolsuzluk suçlarından tutuklandı.

Mardin eski Valisi Mustafa Yaman’ın Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde kayyum olarak görev yaptığı döneme ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında, hakkında inceleme başlatılan belediye ile iş yapan müteahhitlerden Adnan Yüksel tutuklandı. Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında “yolsuzluk”, “ihaleye fesat karıştırma”, “zimmet”, “usulsüzlük” ve “rüşvet” suçlarından soruşturma başlatılarak yakalama kararı çıkarılan Yüksel, Ankara’da gözaltına alınıp Mardin’e getirildi. 

Mezopotamya Ajansı'ndan Ahmet Kanbal'ın haberine göre Yüksel, tamamlanan sorgusunun ardından çıkarıldığı mahkemece “yolsuzluk” ve “zimmet” suçlarından tutuklanarak, cezaevine gönderildi.

KAYYUM TEKRAR ATANINCA ŞİRKETİNİN ADINI DEĞİŞTİRDİ

Vali Yaman’ın Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum olarak atandığı ilk dönemde çok sayıda ihaleyi alan Adnan Yüksel, Elazığ merkezli Batur Enerji Üretimi Tarım Hayvancılık Gıda ve Sanayi Ticaret Anonim Şirketi’nin adını, Yaman’ın 19 Ağustos 2019’da ikinci kez kayyum olarak atanmasının ardından değiştirmişti. 

Tepkilerin önüne geçmek için şirketinin ismini Artuklu Yol Yapım Ltd. Şti. olarak değiştiren Adnan Yüksel, Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra ilçe belediyelerine atanan kayyumlarla da yakın ilişkiler geliştirmeye başlamıştı.

MİLYONLARCA LİRALIK İHALE VERİLDİ

Adnan Yüksel ismi, Batur Enerji ile birlikte Mardin’de ayrıca belediye iştiraki Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MARSU) ihalelerinde de geçmişti. Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimine geçmesinin ardından MARSU yöneticileri hakkında başlatılan soruşturma kapsamında iki ihalenin usulsüz şekilde Batur Enerji’ye verildiği tespit edilmişti. 

Usulsüzlük belirlenen 45 milyon 236 bin 360 TL'lik "Kızıltepe İçme Suyu İnşaatı Yapım Projesi" ihalesi Batur Enerji Üretimi Tarım Hayvancılık Gıda ve Sanayi Ticaret Anonim Şirketi’ne verilmişti.

İhale ile ilgili 45 milyon TL verilmesine karşılık, Batur Enerji’nin alt yüklenici firmaya ihaleyi 16 milyon TL karşılığında devrettiği tespit edilmiş, MARSU’nun 29 milyon TL zarara uğratıldığı belirtilmişti. Batur Enerji’ye 6 milyon 270 bin 852 TL karşılığında verilen 20 kırsal mahallenin "İçme Suyu ve Kanalizasyon İnşaatı Yapım İşi" ihalesinde de yine usulsüzlük olduğu tespit edilmişti.