'Kayyumlara hayır' diyen kadınların yargılandığı davada ilk duruşma yapıldı

'Kayyumlara hayır' diyen kadınların yargılandığı davada ilk duruşma yapıldı

Kayyum darbesini protesto ettikleri için gözaltına alınan kadınların yargılamaları bugün başladı. Mahkeme, avukatların 'derhal beraat' talebini reddederken, davayı 18 Mart'a erteledi.

İleri Haber

Kayyumları protesto ettikleri için yargılanan 23 kadının ilk duruşması Çağlayan Adliyesi’nde görüldü. Avukatların derhal beraat kararını reddeden mahkeme heyeti, duruşmayı 18 Mart’a erteledi.

İstanbul Beşiktaş'ta kadınların Diyarbakır, Van ve Mardin'deki büyükşehir belediyelerine yönelik kayyum darbesine karşı 29 Ağustos günü “Kayyumlara, kazanımlarımızın gasp edilmesine: Hayır!” sloganı ile yaptıkları eyleme polis saldırmış ve 23 kadın gözaltına alınmıştı. 23 kadın hakkında açılan davanın duruşması, bugün Çağlayan Adliyesi 17. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Davadaki 21 sanık, avukatlar ve izleyicilerin katıldığı duruşmada, salonda boş yer olmasına rağmen dışarıda kalanlar oldu. İddianamenin kabul kararının okunmasıyla başlayan duruşma, sanıkların kimlik tespitinin ardından savunmalarla devam ederken Avukat Oya Meriç Eyüboğlu’nun dışarıda kalanların salona alınmasıyla ilgili talebi, “21 sanık, 7 avukat ve 31 izleyici bulunduğundan salonun dışarıya açılan penceresinin bulunmadığı ayrıca kalabalık nedeniyle başka bir duruşma salonu da bulunmaması” gerekçesiyle reddedildi. Avukatlar ‘derhal beraat’ talebinde bulundu.

BERAAT TALEBİ REDDEDİLDİ

Kararını açıklayan mahkeme, avukatların ‘derhal beraat’ yönündeki taleplerini dosyada ifadesi alınmayan sanıkların bulunması ve eksik hususların tamamlanması gerekçesiyle reddetti. Sanık sayısının çokluğu, sanık müdafilerinin sayısı, izleyici olarak katılan kişi sayısının çokluğu nazara alınarak gelecek duruşmanın Adliye içerisinde uygun bir salonda yapılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasına karar veren mahkeme heyeti, davayı 18 Mart 2020 tarihine erteledi.

‘KAYYIMLAR İLK KADINLARIN HAKLARINI VE HAYATLARINI HEDEF ALIYOR’

Mahkeme öncesi duruşmaya çağrıda bulunan kadınlar, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Kayyımlar ilk kadınların haklarını ve hayatlarını hedef alıyor. 2016 yılında kayyum atanan illerde 50’nin üzerinde kadın kurumunun faaliyetlerine son verildi. Kadın Politikaları Daire Başkanlıkları kapatıldı. Alo Şiddet hatları kapatıldı. Sığınak açma zorunluluğu olan belediyelerin zaten çok azında sığınak varken mevcut kadın sığınakları, danışma merkezleri kapatıldı. Belediye kreşleri kapatıldı. 8 Mart’larda kadınlara ücretli izin kaldırıldı. Eşine şiddet uygulayan belediye çalışanlarına yaptırım kaldırıldı. Bu alanların kapatılmaları yetmedi, müftülüklere, Kuran kurslarına devredildiler, Evlendirme Dairesi yapıldılar, piknik alanına çevrildiler. Bir kez daha kayyumlara hayır demek, kadın dayanışmasını yükseltmek için Çağlayan Adliyesi'ndeyiz!”

 
 

 

DAHA FAZLA