Kayyum tarafından hafriyatla kirletilen Van Gölü için acil önlem çağrısı

Kayyum tarafından hafriyatla kirletilen Van Gölü için acil önlem çağrısı

ÇEV-DER ve HDP Ekoloji Komisyonu, kayyum tarafından kirletilen Van Gölü için acil önlem çağrısı yaptı. ÇEV-DER Başkanı Ali Kalçık, "Göl 10 kilometre mesafede ciddi bir balçığa dönüşmüş. Böyle bir vahşet ve düzensizliğin olmaması gerekiyor" dedi.

Kayyum yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesine bağlı ekipler tarafından moloz ve hafriyat dökülerek kirletilen Van Gölü'nde incelemelerde bulunan Van Tarihi Eserleri Koruma Araştırma ve Geliştirme Derneği (ÇEV-DER) ile HDP Ekoloji Komisyonu üyeleri, acil önlem alınması gerektiğini belirtti.

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, ÇEV-DER Başkanı Ali Kalçık, göl kenarına moloz dökülmesini "ilkellik" olarak nitelerken, "İç balçığın temizlenmesi için gölün içine bir platform bırakılıp gemiler ve iş makineleriyle bu iş yapılır. Göl 10 kilometre mesafede ciddi bir balçığa dönüşmüş. Böyle bir vahşet ve düzensizliğin olmaması gerekiyor" diye konuştu.

Van Gölü'nün yok olduğunu ifade eden Kalçık, "Doğa yok olunca biz de yok olacağız. Kanun koyucular, kanunu korumakla görevlidirler. En çok kanunu ihlal edenler yine kanun koyuculardır. Başta vali olmak üzere tüm kurumlar kanunu işgal ediyor. Saltanatını sürdürenler böyle bir kirliliğe neden oluyor. Çevreyi kirletenler suçludurlar. Tüm halkımız duyarlılık göstermeli" çağrısında bulundu.

'ACİLEN BİR ŞEYLER YAPILMASI GEREKİYOR'

HDP Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüsü Menekşe Kızıldere ise gölün koku, çöp ve hafriyat nedeniyle korkunç bir alana dönüştüğünü vurguladı. "Acilen bir şeyler yapılması gerekiyor" diyen Kızıldere, İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'nin çalışmamasına tepki gösterdi. Kızıldere, "Dip balçığı temizleme adı altında bir moloz yığılması söz konusu. Moloz yığılması dip balçık temizliğinde kullanılmaz. Moloz yığılması sadece inşaat yapılması durumunda olur. Bu kirliliği ortadan kaldırmaları gerekir” diye belirtti.

'KANUN ÇIKMALI'

Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorunun bir süre sonra Van Gölü’nde de yaşanabileceğine dikkati çeken Kızıldere, şunları söyledi:

"Çünkü burada da iklim krizi ve kuraklık çok etkili. Van Gölü küçülmekte ve iklim kriziyle birlikte su ısınmakta. Bu yıl inci kefalinin Van Gölü’ne aktığı yerlerden hızlandığını görüyoruz. İnci kefali göle daha hızlı ve erken vakitte geliyor. Bu aslında iklim değişikliğinin temel kanıtıdır.

Bir kanunun çıkması gerekiyor. Van Gölü’nün zarar görmesi demek sadece gölün, balıkçılığın ve tarımın zarar görmesi anlamına gelmiyor. Bütün bölgeyi ve diğer ülkeleri de etkileyecek bir konumda."

DAHA FAZLA