'Kayyum rektör istemiyoruz' dediği için gözaltına alınan öğrenciler serbest bırakıldı

'Kayyum rektör istemiyoruz' dediği için gözaltına alınan öğrenciler serbest bırakıldı

Boğaziçi Üniversitesi'nde kayyum rektör istemediği için gözaltına alınan 40 öğrenciden 24'ünün emniyetteki işlemleri tamamlandı ve öğrenciler, Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne sevk edildi.

İleri Haber

AKP Milletvekili Aday Adayı Prof. Melih Bulu'nun, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi'ne (BOÜN) kayyum rektör olarak atanmasına karşı üniversitede yapılan eylemlerin ardından evleri basılarak gözaltına alınan 40 üniversiteli'den 24'ü bugün adliyeye sevk edildi.

Kayyum rektör istemediği için gözaltına alınan ve adliyeye götürülen öğrencilerle dayanışmak için birçok üniversiteli, avukat ve milletvekili Çağlayan Adliyesi önünde buluştu. Öğrencilere TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Bağımsız Milletvekili Ahmet Şık, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP'li vekiller Züleyha Gülüm ve Oya Ersoy da destek verdi.

Açıklamada Çağlayan'a destek için gelen 3 üniversitelinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Evlerinin kapısı sabaha karşı Terörle Mücadele (TEM) polisleri tarafından kırılarak gözaltına alınan ve gözaltı esnasında birçok hak ihlaline maruz kalan üniversiteliler, "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" ve "görevli memura mukavemet" suçlarını işledikleri iddiasıyla gözaltında tutuluyor.

Kayyum rektör istemediği için gözaltına alınan 40 öğrenciden 24'ünün emniyetteki işlemleri tamamlandı ve öğrenciler, Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne sevk edildi.

Gözaltındaki 16 öğrencinin ise Vatan Caddesi'ndeki Güvenlik Şube Müdürlüğü'nde ifade işlemleri sürüyor.

SAVCILIK SORGUSU TAMAMLANDI

Adliyeye sevk edilen öğrencilerin savcılık sorgularının tamamlandığı öğrenildi. Tüm dosyanın incelenmesinin beklendiği kaydedildi.

İKİ ÖĞRENCİ TUTUKLAMAYA SEVK EDİLDİ

İncelemenin ardından iki öğrenci tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edilirken, 21 öğrenci adli kontrol şartıyla, bir öğrenci ise şartsız serbest bırakıldı.

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI GEREKÇESİYLE 6 KİŞİYE SORUŞTURMA

Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşanan olaylarla ilgili sosyal medya hesaplarından paylaşım yapan 6 kişiye soruşturma açıldı. 

TUTUKLANMASI İSTENEN ÖĞRENCİLER SERBEST

Tutuklama talebiyle sevk edilen öğrenciler Azad Aksoy ve Yıldız İdil Şen serbest bırakıldı. Öğrencilerden Aksoy, Yol TV'ye yaptığı açıklamada, polislerin kendilerini tecavüzle tehdit ettiğini ve çıplak arama dayatması ile karşılaştıklarını söyledi. Sosyal medya üzerinden tehditler aldığını ve AKP Antep Milletvekili'nin kendilerini sosyal medyadan "terörist" ilan ettiğini aktardı.