Kayyum protestolarında 7. gün: Van, Mardin ve Diyarbakır'da polis ablukası

Kayyum protestolarında 7. gün: Van, Mardin ve Diyarbakır'da polis ablukası

Kayyum protestolarının 7. gününde Van, Mardin ve Diyarbakır'da eylemler başlarken, polis ise bugüne kadar olduğu gibi eylemcilere ve milletvekillerine saldırmaya devam ediyor.

İçişleri Bakanlığı tarafından Diyarbakır, Mardin ve Van'da büyükşehir belediye başkanlarının görevden alınıp yerlerine kayyum atanmasına yönelik protestolar 7'nci gününde de devam ediyor. Öğle saatlerinden itibaren Mardin ve Diyarbakır'da eylemler başlarken, polis ise bugüne kadar olduğu gibi eylemcilere ve milletvekillerine saldırmaya devam ediyor. Van'da ise HDP’liler parti il binasından Maraş Caddesi’ne yürüyüş düzenlemek istedi. Sloganlarla yürüyüşe geçen HDP’lilere polis saldırdı.

MARDİN

Mardin’de kayyum protestolarının 7’nci gününde açıklama yapmak isteyen HDP’li milletvekilleri polis kalkanlarıyla çembere alındı. Polislerin vekilleri iteklemesi kameralara yansıdı.

Çok sayıda HDP'li milletvekilinin de aralarında bulunduğu bir grup, bugün kent merkezindeki Karayolları Parkı'nda açıklama yapmak için parti binasında bir araya geldi. 
 
HDP’li vekiller, parti binasından çıkarken polis müdahalesiyle karşılaştı. Polis kalkanlarla partilileri çembere aldı. Duruma tepki gösteren milletvekilleri, yapılanların hukuka aykırı olduğunu belirtti. Bu sırada kalkanlarıyla kurdukları çemberi daraltmaya başlayan polislerin bazı vekilleri itmesi kameralara yansıdı. 
 
HDP parti binası önündeki gerginlik devam ediyor.  

DİYARBAKIR

Belediyelere kayyum atanmasına karşı Diyarbakır’da başlatılan oturma eylemi 7’nci günde de sürüyor. Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, polis belediye önünü ve çevresini ablukaya alırken, HDP’liler sık sık “Direne direne kazanacağız” sloganı atıyor. 
 
Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyeleri eşbaşkanlarının görevden alınarak, yerlerine kayyum atanmasına karşı başlatılan protesto eylemleri sürüyor. HDP’lilerin Lice Caddesi’nde başlattıkları oturma eylemi 7’nci gününe girdi. Bugünkü oturma eylemine, HDP milletvekilleri Oya Ersoy, Feleknas Uca, Nusrettin Maçin, Saliha Aydeniz, Ayşe Acar Başaran, Dersim Dağ, Remziye Tosun, Garo Paylan, Musa Farisoğulları, Semra Güzel ve Hişyar Özsoy’un yanı sıra Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Beycan Taşkıran, Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay, belediye eşbaşkanları, parti yöneticileri, Barış Anneleri, TJA aktivistleri ve çok sayıda yurttaş katıldı. 
 
Oturma eyleminde, kadınların zılgıtları eşliğinde sık sık “Direne direne kazanacağız” sloganı atılıyor. Eylem gerine gelen, görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, alkışlar ve “Amed seninle gurur duyuyor” sloganıyla karşılandı. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediye binası önü ve çevresi bugün de polis ablukasına alındı. Elazığ Caddesi ve yan yollar polis bariyerleriyle trafiğe kapatılırken, tüm yollara TOMA’lar konumlandırıldı. Oturma eyleminin yapıldığı Lise Caddesi de polis bariyerleriyle kapatıldı.

Oturma eyleminin ardından açıklama yapılması bekleniyor.

VAN

Polis, HDP’li milletvekillerinin de aralarında bulunduğu grubu darp etti. Milletvekillerine yakın mesafede biber gazı sıkan polis, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Müdahale sonucu milletvekillerin danışmanı Göksel Altuni ve İbrahim Genç, İpekyolu Belediye Meclis Üyesi ve Emek Partisi (EMEP) Van İl Temsilcisi Hayrettin Alan, Seyit Kılıç, Hasan Güven, Kemal Yıldırım ve isimleri öğrenilemeyen çok sayıda kişi gözaltına alındı.
HDP’li milletvekilleri ise Cumhuriyet Caddesi’nde polis ablukasına alındı. Polis çemberinde halka seslenen Van Milletvekili Murat Sarısaç, şunları söyledi: “Şuan vekiller çember içerisine alınmış. Biz asla bu halkın iradesini onlara teslim etmeyeceğiz. Hem belediyelerimize el koyuyorlar, halkı iradesine el koyuyorlar hem de en demokratik hakkımız olan açıklama yapmamıza izin verilmiyor. Meclis feshedilmiş, hiçbir meclis üyesinin bunu dile getirilmesine izin verilmiyor. Bir halkın iradesi yok sayılıyorsa onun vekilli de yok sayılıyor. Onun onuru da yok sayılıyor. Sizin meclisiniz utansın. Sizin demokrasi diye yola çıkan ama mazlum iken bugün zalim olan kişiler utansın.”

Milletvekilleri polis çemberinde tutulmaya devam ederken basının görüntü almasına ise izin verilmedi.

8 BELEDİYE MECLİS ÜYESİ GÖREVDEN ALINDI

İçişleri Bakanlığınca, Tuşba Belediye Meclis Üyesi Ercan Yılboğa, Edremit Belediye Meclis üyeleri Savaş Engu, Sevinç Şeker ve Atiye Şen ile Çaldıran Belediye Meclis üyeleri Necmettin Şahin, Pınar Demir, Hülya Darak ve Mehmet Sıddık Moraner'in, haklarında yürütülen terör soruşturması nedeniyle görevden alınmalarına karar verildi.

Belediye meclis üyesi 8 kişinin "Anayasa'nın 127. Maddesi 4. Fıkrası ve 5393 Sayılı Belediyeler Kanunu'nun 47'inci maddesi" gereğince görevden alındığı öğrenildi.