Kayyum protestolarında 12. gün: 'Eş başkanlık mor çizgimizdir'

Kayyum protestolarında 12. gün: 'Eş başkanlık mor çizgimizdir'

Diyarbakır, Van ve Mardin'de HDP'li büyükşehir belediye başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyum atanmasına karşı protestolar 12. gününde de devam ederken, Dicle Amed Kadın Platformu üyeleri, "Eş başkanlık mor çizgimizdir" yazılı pankart açtı.

İçişleri Bakanlığı'nın kararıyla Diyarbakır, Van ve Mardin'de HDP'li büyükşehir belediye başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyum atanmasına karşı protestolar 12. gününde de devam ediyor.

DİYARBAKIR

Atamaların 12. gününde bir kez daha Diyarbakır'da Lise Caddesi'nde oturma eylemi gerçekleştiriliyor. Protestolara destek veren Dicle Amed Kadın Platformu üyeleri, "Eş başkanlık mor çizgimizdir" sloganları attı. Eylemin gerçekleştirildiği nokta polis bariyerleriyle çevrilirken, oturma eylemi, “Amed ya me ye Şaredari ya me ye” sloganları eşliğinde başladı.  

Oturma eylemine çok sayıda yurttaşın yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP milletvekilleri İmam Taşçıer, Musa Farisoğulları, Saliha Aydeniz, Remziye Tosun, Garo Paylan, Erdal Aydemir, Dersim Dağ, Feleknas Uca, Batman Belediye Eş Başkanları Mehmet Demir ve Songül Korkmaz, TJA bileşenleri, Demokratik İslam Kongresi (DİK); İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkanı Mehmet Kamaç da katıldı. 

KADINLAR: EŞ BAŞKANLIK MOR ÇİZGİMİZDİR

Dicle Amed Kadın Platformu üyeleri de Ziya Gökalp Lisesi önünde toplanarak oturma eyleminin yapıldığı noktaya yürüyüş düzenledi. Polisin engellemelerine rağmen yürüyen kadınlar, “Eş başkanlık mor çizgimizdir” pankartı açarak, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganı attı. 

MIZRAKLI AYAKTA ALKIŞLANDI

Yine oturma eylemine katılan görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı ayakta alkışlandı. Mızraklı, yurttaşlar ve milletvekilleriyle tek tek tokalaştıktan sonra eylemde yerini aldı.

MARDİN

Mardin’de kayyuma karşı 12 gündür süren eyleme katılan Barış Anneleri, kayyumu asla kabul etmeyeceklerini, oylarına ve iradelerine sahip çıkacaklarını söyledi.

İçişleri Bakanlığı kararıyla Mardin, Diyarbakır ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasına karşı birçok kentte başlatılan protesto eylemleri 12’nci gününde de devam etti. Mardin’de merkez Artuklu ilçesinde bulunan Karayolları Parkı’nda HDP’li milletvekilleri, yöneticileri ve Batman ve Siirt’ten gelen Barış Anneleri’nden oluşan kitle bir araya geldi. Grubun her gün oturdukları yerde oturmalarına izin vermeyen polis, kaldırımı kalkanlarla kapattı. HDP’liler ise buna karşı bulundukları yerde oturma eylemi başlatınca polis geri adım atmak zorunda kaldı.

HEP BİR AĞIZDAN TÜRKÜLER SÖYLENDİ

Eyleme daha sonra dahil olmak isteyen kamu emekçileri ve barış annelerine polis izin vermedi. Buna karşı alana girmelerine izin verilmeyen grup da olduğu yerde oturma eylemine geçti. Alanın genişlemesiyle devam eden eylem sırasında yapılan görüşmeler üzerine polis geri çekilirken, eylem her gün ki yerinde devam etti. Kitle hep birlikte zılgıtlar eşliğinde türküler söyledi.

‘EŞ BAŞKANLIK MOR RENGİMİZDİR’

1 saat süren oturma eylemi ardından açıklama yapan HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, iftiralarla halk iradesinin gasp edilemeyeceğini belirterek,”Halkın iradesi, eşbaşkanlık sistemi bizim için kırmızı çizgidir mor rengimizdir. Kimse irademizi iftiralarla gasp edemez. Mücadelemizi geriletemez” dedi. “Özgür ve demokratik bir ülke için dün nasıl direndiysek bugün de direneceğiz” diyen İmir, “Bu yanlış adımdan geri dönülmedikçe biz de mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Biran önce eşbaşkanlarımızı görevlerine iade edin” ifadelerini kullandı.

‘BARIŞIN ÖNÜNÜ AÇIN’

Fersude'de yer alan habere göre, Batman ve Siirt’en eylemlere destek vermek için gelen Barış Anneleri adına konuşan Sultan Özsoy da, artık insanların ölmesini istemediklerini belirterek, “İnsanların ölmesini istemiyoruz. Bu ülkeye artık barış gelsin. Ölüm çare değil. Biz anneleriniz, askerlerin, gerillanın, polislerin annesiyiz. Barış, kardeşlik istiyoruz. Savaşın karşısındayız. Artık insanlar ölmesin. Barışın önünü açın. Başaracağız.” diye konuştu.

Bir diğer Barış Annesi Halime Kaya ise “Kayyumu kabul etmiyoruz, neden 4 ay için seçim yaptılar. Hırsızlığına, hediye vermeye devam etseydi. Zaten belediyede oturuyordu niye seçim yaptılar. Bizimle mi alay etti kendisiyle mi? Kayyumu kabul etmiyoruz. İrademize, oyumuza sahip çıkıyoruz” ifadesinde bulundu.

Yapılan açıklamanın ardından grup HDP Mardin il binasına yürüyüş düzenledi.