Kayyum protestoları dün de devam etti: İşte gün boyu yaşananlar!

Kayyum protestoları dün de devam etti: İşte gün boyu yaşananlar!

Diyarbakır, Van ve Mardin'de kayyumların atanmasından sonra halk protestoları dün de devam etti. Polisin saldırdığı protestolarda, çok sayıda kişi gözaltına alındı.

İleri Haber

Diyarbakır, Van ve Mardin'de seçilmiş belediye başkanlarının yerine kayyumların atanmasından sonra halkın protestoları aralıksız devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerdeki protestolara polisin saldırısı sonucu birçok kişi yaralanmış ve gözaltına alınmıştı.

Protestolar dün de (22 Ağustos) sürdü. İşte gün boyu yaşananlar:GÜNCELLEME 20.45

Ankara Tuzluçayır’da yapılan kayyum eylemine polis saldırdı. Saldırıda en az 10 kişi gözaltına alındı.

Protestolarda polis, 12 yaşında olduğu öğrenilen B.A. da gözaltına alındı. Saldırıda B.A.'ya ters kelepçe takmak istedi. Buna karşı direnen B.A.’yı yüz üstü yere yatırıp ayakları ile sırtına basan polisler, küçük çocuğa ters kelepçe taktı. (MA)

GÜNCELLEME 17.44

Avukatlara dönük şiddet ve gözaltılara İzmir Barosu tepki gösterdi. İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, şunları söyledi:

“Türkiye’nin dört bir tarafında kayyum atamalarına karşı yapılan açıklamalar sürekli olarak bir baskıyla, sürekli olarak polis terörüyle, sürekli olarak şiddetle bastırılmak yoluna gidilmektedir. Biz İzmir Barosu olarak kayyum atamalarının olduğu gün açıkça ifade etmiştik: Kayyum atamaları demokrasiye karşı girişilmiş bir darbedir. Bu sözümüzü hala gür bir sesle söylüyoruz. Bu nedenle, bu konuda toplumun değişik kesimlerinden gelen tüm muhaliflerin açıklama yapmasının onların en demokratik hakkı olduğunu düşünüyoruz. Özgür kürsüyü açarken şiddet içermeyen ve şiddete yöneltmeyen her düşünce ifade edilmeye değer demiştik. Bugün hala bu düşüncemizin arkasındayız. Sabahleyin görüşlerini açıklamak isteyen, bu konuda değerlendirmelerini yapmak isteyen meslektaşlarımıza yönelik saldırıyı bir kez daha kınıyoruz. Bu olayın takipçisi olacağımızı, sorumluların cezalandırılması için gereken işlemleri yapacağımızı bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyoruz. Arkadaşlarıma tekrar geçmiş olsun diyorum” 

GÜNCELLEME 16.10

Mardin ve ilçelerinde 15 ile 18 Ağustos tarihlerinde yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 17 kişi serbest bırakıldı. Kentteki kayyum protestolarında gözaltına alınanların sayısı 11’e yükseldi.

Muğla'nın Bodrum ve Datça ilçelerinde yapılmak istenen eylemler sırasında gözaltına alınan yaklaşık 35 kişi de serbest bırakıldı. Valiliğin yasak kararı gerekçe gözaltına alınan Datça'daki HDP'lilere "Emre itaatsizlik" iddiasıyla 320 TL para cezası kesildi. 

Türkiye Barolar Birliği  (TBB); HDP’li Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, belediye eşbaşkanlarının hangi gerekçelerle görevden uzaklaştırıldığının delillerle gerekçelendirilmesi gerektiği ifadelerine yer verildi.  

Sürecin yakından takip edileceği belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye Başkanlarının İçişleri Bakanlığı işlemleriyle görevden uzaklaştırılması, kamuoyunda haklı olarak tartışmaya sebebiyet vermiştir. Zira seçim yoluyla göreve gelen yöneticilerin idari işlemle görevden uzaklaştırılmaları son derece istisnai durumlarda mümkündür. Ayrıca bu işlemler sağlam delillerle gerekçelendirilmelidir. Somut olayda dosyaların ayrıntıları kamuoyuyla paylaşılmamıştır. Kamuoyu, seçilmelerinin üzerinden birkaç ay gibi kısa bir süre geçmiş olan ve YSK tarafından adaylıkları konusunda bir sakınca görülmeyen bu belediye başkanlarının hangi somut davranışlarının görevden uzaklaştırmayı gerektiren görev suçlarına vücut verdiği konusunda tatmin edici şekilde bilgilendirilmelidir.”

Açıklamada, uzaklaştırmanın geçici nitelikte bir tedbir olduğu bu sebeple ilgililer hakkında açıldığı söylenen soruşturmaların sonuçlandırılması ve tüm sürecin en şeffaf şekilde yönetilmesi beklendiği belirtildi.

GÜNCELLEME 15.55

TİP Milletvekili Barış Atay, İleri Haber'e "31 Mart seçimlerinde yaşadıkları mağlubiyetin üzerini örtmek için böylesine saldırgan bir tavır sergilediği herkesin malumu. TİP olarak muhalefete çağrımız: HDP ile dayanışma için adım atılması gerekli" açıklamasında bulundu.

 

GÜNCELLEME 15.45

İzmir'de gözaltına alınan avukatlar serbest bırakıldı, gazeteci Oktay İnce hala gözaltında. Avukatlar baro önünde açıklama yapılacak

GÜNCELLEME 14.30

İHD İzmir Şubesi, gözaltılarla ilgili şu açıklamayı yaptı: 

Demokrasi, sana uymayan düşüncelerin söylenmesine-tepkinin barışçıl bir şekilde dile getirilmesine izin veren bir sistemdir. Demokrat olmak en azından bu duruma tahammül göstermektir. 

Günlerdir ülkenin birçok yerinde; Diyarbakır, Mardin, Van Büyükşehir Belediyeleri Eşbaşkanlarının görevden alınmalarına yönelik protestolar, basın açıklamaları yapılmaya çalışılıyor. bunun paralelinde de valilikler yasaklamalar getiriyor. Van Valisi, Diyarbakır Valisi, Mardin Valisi hem kayyum hem de vali olarak çalışıyor ve kendi uygulamalarına gösterilecek tepkilere de yasaklar getiriliyor. Bu OHAL değilse nedir? Aynı şekilde İzmir, Aydın, Denizli, Adana, İstanbul, Ankara… Valilikleri de yasaklama getirdi. 

Bugün saat 12:30’da İzmir’de ÖHD’li-ÇHD’li avukatlar demokratik bulmadıkları kayyum uygulamalarını dile getirmek için İzmir Adliye’si önünde toplanmışlar fakat kolluk güçleri içlerinde İHD Şube Başkanımızın da bulunduğu ÇHD’li ve ÖHD’li 25 avukat ve 1 gazeteciyi darp ederek, tehdit ederek gözaltına almışlardır. 

Avukatlar demokrasinin gereğini yerine getirirken valilik ve kolluk acaba neyin gereğini yerine getirmiştir?

Biz ülke genelindeki ve İzmir’deki tüm saldırıları kınıyor, Şube Başkanımız Zafer İncin ve ÇHD’li ÖHD’li avukatlar ve bir gazetecinin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. 

GÜNCELLEME 14.00

Adana'da yapılması planlanan eylemler polis engeliyle karşılaşırken, İzmir'de gözaltına alınan avukatların isimleri açıklandı.

GÜNCELLEME 13.50

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk açıklama yaptı.

 GÜNCELLEME 13.20

İzmir'deki açıklamaya polis saldırısı sonucu 27 kişi gözaltına alındı.

GÜNCELLEME 13.15

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli'nin Van'a giden konvoyu polis noktasında durduruldu.

GÜNCELLEME 13.00

 Diyarbakır'da gerçekleşen eyleme Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay da katıldı.

TİP Hatay Milletvekili Barış Atay, basın açıklamasını okudu.

İzmir'deki polis saldırısında, çok sayıda avukatın gözaltına alındığı ortaya çıktı.

GÜNCELLEME 12.45

İzmir'deki kayyum protestolarında polis İHD Şube Başkanı Zafer İncin gözaltına alınırken, ÇHD ve ÖHD'li avukatlar darp ediliyor.