Kayyum belediyenin kaynaklarını emniyet, diyanet ve adliyeye akıtmış

Kayyum belediyenin kaynaklarını emniyet, diyanet ve adliyeye akıtmış

Doğubayazıt Belediyesi’ne atanan kayyum, belediye kaynaklarının büyük bir bölümünü emniyet, diyanet ve adliyeye aktardı. Belediyenin hazırladığı rapora göre, harcamalar 2 milyon TL’nin üzerinde.

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde belediyeye atanan kayyum, belediye kaynaklarının büyük bir bölümünü emniyet, adliye ve diyanet başta olmak üzere birçok kuruma aktardığı ortaya çıktı. 31 Mart'tan sonra seçilen HDP'li belediye eşbaşkanlarının yaptığı inceleme sonrası hazırladıkları rapor, kayyumun icraatlarını gün ışığına çıkardı. 

Kayyumun 2018 sonu ve 31 Mart seçimi öncesi yaptığı 4 ihalenin de başka kurumların ihtiyaçlarının giderilmesi için yaptığı ortaya çıktı. Belediye bu dönemde; Doğubayazıt Adliye binasının kamera ve güvenlik sistemi için 56 bin 578 bin TL, Kaymakamlık binasının doğalgaz dönüşüm işi için 124 bin TL, Emniyet Müdürlüğü'ne malzeme alımı için 113 bin TL ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın (SYDV) doğalgaz dönüşüm işi için ise 110 bin TL harcadı. Kayyum yine Kaymakamlıktaki Aile Destek Binası'na mobilya alımı için 93 bin TL belediye bütçesinden verdi. 

Kayyumun belediye bütçesinin başka kurumlara aktırılması bununla da kalmadı. Doğrudan alım yöntemiyle farklı kurum, dernek ve vakıflar için yüz binlerce TL harcama yapıldı. Kayyum, Doğubayazıt Cumhuriyet Başsavcılığı ve adliye binası içerisinde eksikliklerin giderilmesi için 2 yıl içerisinde 136 bin TL harcama yaparken, bu kalemlerin içerisinde; adliye binasındaki mescidin onarımı, kalorifer yapımı, bina önündeki kapıların yapımı ve binaya klima alımı yer aldı. Yine kayyum 2 yılda Diyanet Vakfı ve İlçe Müftülüğünün kitap, bina onarım ve bakım hizmetleri için 241 bin TL belediye bütçesinden kaynak harcadı. Bu harcamalarla sınırlı kalmayan kayyum, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın (SYDV) Aile Destek Merkezleri (ADEM) projeleri için malzeme alımlarına 470 bin TL verdi. 

Kayyumun görevde kaldığı süre içerisinde belediye kaynaklarını en çok aktardığı kurumların başında ise emniyet ve askeriye geldi. Belediyenin hazırladığı rapora göre; zırhlı kulübeler için beton alımı, mevzilerin sundurma (saçak) işi, binaların bakım, onarımı ve emniyet, jandarma binaları için malzeme alımına 300 bin TL harcandı. Kayyum yine 2018 yılında belediye bütçesinden 125 bin TL'ye Pick-Up Navara 4x4 marka bir araç alarak İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne hibe ederken, kent merkezine kurulan 163 bin TL harcanan LED ekranı ise Kaymakamlığa devretti. Belediye bünyesinde faaliyet gösteren Radyo Doğubayazıt da Kaymakamlığa devrilirken, belediye bütçesinden 400 bin TL harcanarak yapılan Recep Tayyip Erdoğan Parkı ise Köylere Hizmet Götürme Birliği'ne devredildi. 

Bu harcamalarla sınırlı kalmayan kayyum, belediye için ilçe merkezinde satın aldığı bin metrekarelik bir alan için ise, Doğubayazıt AVM içerisinde bulunan 22 Home Ofis ve 14 bin TL verdi. Kayyum döneminde eski Devlet Hastanesi civarındaki pazar alanında bulunan her bir seyyar satıcıdan günlük olarak alınan 2 TL işgaliye ücreti Diyanet Vakfı'na bağlanırken, pazar alanının tüm temizlik, bakım ve onarımı ise belediyeye kaldı. Aynı alanda bulunan belediyeye ait otoparkın araç başına günlük 2 TL'lik işgaliye parası da yine Diyanet Vakfı'na bağlandı. Kayyumun aynı zamanda Diyanet Vakfı Parkı yapılması için ise 80 bin TL harcadığı ortaya çıktı. 

Kayyumun belediye bütçesinden farklı kurumlara harcadığı toplam para miktarı ise KDV hariç 2 milyonun üzerinde olduğu rapora yansıdı.