Kayyum, belediyede çalışmayan kişilere 171 bin lira maaş ödemiş!

Kayyum, belediyede çalışmayan kişilere 171 bin lira maaş ödemiş!

Kayyum yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi iştirakinde, belediyede çalışmayan birçok kişiye toplam 171 bin lira maaş ödendiği ortaya çıktı.

İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Kent A.Ş.'de, kayyum döneminde personel listeleri üzerinde oynama yapılarak belediyede çalışmayan bazı kişilere maaş ödendiği ortaya çıktı. Skandal olayda şirket yöneticisinin kendisine de fazla maaş ödendiği ortaya çıkarken, olayın üstü örtüldü.

Rüşvet, yolsuzluk, usulsüzlük, ihaleye fesat karıştırma ve kayırmacılıkla sık sık gündeme gelmeye devam eden kayyum yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde skandal niteliğinde bir yolsuzluk daha ortaya çıktı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’ın haberine göre, olay belediyenin iştiraki olan Kent A.Ş.’de yaşandı. Belediyeye 19 Ağustos 2019’da ikinci kez kayyum olarak atanan Mustafa Yaman tarafından görevlendirilen bazı isimlerin, belediyenin muhasebe birimi tarafından hazırlanan personel listesine yaptıkları eklemelerle aslında belediyede çalışmayan kişilere 6 ay boyunca maaş ödendi.

Kent A.Ş.’nin satın alma personelleri tarafından tutulan tutanağa göre, satın alma ve personel maaşlarının anlaşmalı olunan banka üzerinden sisteme yükleneceği sırada mayıs ayı ödeme listesindeki personel sayısının Mardin Büyükşehir Belediyesi Hizmet Alımı dosyasında bulunan personel sayısından fazla olduğu fark edildi.

OCAK AYINDAN BERİ DEVAM EDİYOR

Yapılan incelemede listede bulunan bazı isimlerin belediyede çalışmadığı belirlendi. Geriye dönük yapılan incelemede söz konusu durumun Ocak 2020'den bu yana devam ettiği anlaşıldı.

Belediye şirketinin satın alma personelleri tarafından tutulan tutanakta “Satın alma ve personel maaş listeleri muhasebe bölümünde bulunan P.B. ve S.B. tarafından muhasebe sisteminde düzenlenir ve Kent A.Ş. üst düzey yöneticisi olarak görev yapan A.K. ve Kent A.Ş. personeli H.K. tarafından excel de liste haline getirilerek, bize teslim edilir. Yaptığımız incelemede muhasebe sisteminde düzenlenen evraklarda A.K. ve H.K. tarafından hazırlanan listenin farklı olduğu görüldü. Ekte bulunan listede yazan isimlerin excel ortamında hazırlanmış listelere eklendiği ve herhangi bir gerekçe olmadan haksız para aktarımı yapıldığı tespit edilmiştir” ifadeleri yer aldı.

171 BİN 789 TL ÖDEME YAPILMIŞ

Yapılan incelemede belediye personeli olmadıkları tespit edilen Ö.Y., Ş.Y., M.H.T., C.Y. ve F.G. isimli kişilere her ay banka hesapları üzerinden 3 bin 500 TL ile 5 bin TL arasında değişen ödemelerle altı ay boyunca toplam 171 bin 789 TL ödeme yapıldığı belirlendi.

Tespit edilen bu usulsüzlüğe rağmen sorumlu kişiler hakkında herhangi bir suç duyurusunda bulunulmadı. Sorumlu kişiler önce işten çıkarıldı, ardından da sadece bir aylık maaşları ödenerek belediyeye geri alındı. Yine hesaplarına para aktarılan kişilerle ilgili de herhangi bir suç duyurusunda bulunulmayarak yapılan yolsuzluğun üstü kapatılmaya çalışıldı.