Kayyım anlaşmadığı esnafın dükkanlarını kapattı

Kayyım anlaşmadığı esnafın dükkanlarını kapattı

Ağrı'da yap işlet modeliyle açılan iki iş yeri, belediyeye atanan kayyım tarafından kapatıldı. Kayyım mahkeme kararını beklemeden 15 gün içerisinde iş yerlerinin boşaltılmasını istedi.

Ağrı’da 17 yıl önce yap işlet modeliyle belediyeden arsa bedeli üzerinden kiralanan iki işyeri kira anlaşmazlığından dolayı belediyeye atanan kayyım tarafından kapatıldı. 

Ağrı’da 2001 yılında yap işlet modeliyle açılan iki işletmenin şu anki yetkilisi Hasip Sinan İzci (25); 2007 yılında belediye meclis kararına ve 2015’te belediyenin açmış olduğu kira uyuşmazlığı davasının kira tespit kararına göre tespit edilmiş 216 bin lirayı ödediklerini söyledi. Ancak belediyeye atanan kayyımdan sonra faiziyle birlikte 800 bin liraya yakın para istendiğini belirten İzci, “17 yıldır çalışıyordu iki dükkan. 9 çalışan bir de ben 10 kişiydik. Yaklaşık 40 kişinin ekmek kapısıydı, hukuksuz bir şekilde kapatıldı dükkanlarımız” dedi. 

‘MAHKEME SONUCUNU BİLE BEKLEMİYORLAR’

Son süreçte yine belediyeye kira bedeli için uzlaşma teklif ettiklerini dile getiren İzci,  “Ancak, 6 aydır her gün ısrarla belediyeye gidiyordum bir uzlaşı yapalım diye, ama hiçbir şeyi gerekçelendirmeden uzlaşmayı kabul etmediler ve 30 Kasım’da gelip dükkanlarımızı kapattılar, hepimizi işsiz bıraktılar” dedi.

6 ay önce başlayan uyuşmazlığın sebebinin belediyenin 2001-2018 yılları arası için talep ettiği 500 bin lira kira bedeli olduğunu söyleyen İzci, “500 bin lira kira bedeli istediler ama şimdi faiziyle birlikte 800 bin lira istiyorlar. Biz kendilerine mahkemenin vereceği karara uyalım dedik ancak onu da kabul etmiyorlar” dedi. Belediyenin, dükkanları boşaltmak istemelerini ‘Kamu yararına sosyal proje için yer’ olarak açıkladığını söyleyen İzci, “Biz öyleyse tamam dedik bize süre verin, yer bulalım dedik ama onu da kabul etmediler. Birkaç gün önce, polislerle zabıtalarla birlikte dükkanları kapatıp gittiler” dedi. Orhan Kurul'un Evrensel'de yer alan haberine göre, son olarak yetkilileri göreve çağıran İzci “Mahkemenin sonucunu bile beklemiyorlar. Bu hukuksuzluğa son verilsin” dedi.

'BU ÜLKEDE NİYE MAHKEMELER VAR'

İzci’nin Avukatı Ali Artuk, AKP’li Belediye Başkanı Hasan Arslan döneminde belediyenin Ağrı Sulh Hukuk Mahkemesine tahliye davası açtığını söyleyerek, “Mahkeme kira bedelinin tespitine ilişkin bir karar verdi. Bu karar kısmen bizim tarafımızdan kısmen de karşı tarafından temyize gönderildi ve dosya şimdi Yargıtay’da” dedi.

Tahliyeye ve kiraya ilişkin verilmiş bir mahkeme kararının da olmadığını sözlerine ekleyen Artuk, “Daha sonra belediyeye kayyım atanınca, kayyım tarafından 15 gün içerisinde derhal boşaltın yazısı yazıldı. Biz de müracaat ettik ve dava devam ediyor, Ağrı Sulh Hukuk Mahkemesi karar verecek. 15 gün içerisinde boşalttıracaksanız niye mahkemeye müracaat ettiniz. Ya da bu ülkede niye mahkemeler var” dedi. 

KAYYIM: VATANDAŞIN İŞİNE NASIL GELİYORSA ÖYLE DİYOR

İddiaları sormak için ulaştığımız Belediye Başkan Yardımcısı Ayhan Atmaca, iddiaları kabul etmeyerek, “Öyle bir şey yok, kapatılmaya dair mahkeme kararı var. Mahkeme kararı olmadan bir şey yapamayız ki. Vatandaşın işine nasıl geliyorsa öyle diyor” dedi. Atmaca şunları söyledi: “İlk etapta tebligatı yaptık, onlar bölge idare mahkemesine başvuru yapıp yürütmeyi durdurma kararı aldılar. Sonra mahkeme bizden evrakları istedi biz gönderdik mahkeme dükkanların boşaltılmasına karar verdi. Biz işletmecinin avukatına tebliğ ettik. Avukatları da biliyor zaten onda da mahkeme kararı var. Yargıtayda ki dava da kira borcuyla ilgili, o dava boşaltılmayla ilgili değil.” 

DAHA FAZLA