Kayırmacılık düzeni yeni Tosuncuklar yaratıyor: İş vaadiyle yüz binlerce liralık dolandırıcılık

Kayırmacılık düzeni yeni Tosuncuklar yaratıyor: İş vaadiyle yüz binlerce liralık dolandırıcılık

Türkiye’nin farklı kentlerinden yurttaşlar, iş sahibi yapma vaadiyle kapılarına gelen ve kendisini AKP MKYK üyesi olarak tanıtan Recep Uğur isimli şahıs tarafından yüz binlerce lira dolandırıldı.

Mehmet Fırat Özgür-@zgr_frt

Malatya’da Türkiye Şehit Aileleri ve Gaziler Vakfı’nı (TUSAG) kullanarak, ekonomik durumu iyi olmayan yurttaşları tespit eden bir şebeke, binlerce lira karşılığında belediyede iş imkanı sağlayacağını vaat etti. Koşal Ailesi de onlardan biri...

Koşal ailesi, komşuları olan ve TUSAG Başkanı Üstüner Midiliç’in danışmanı Betül Bayram’ın kendilerine AKP MKYK üyesi olarak tanıttığı Recep Uğur isimli şahsın para karşılığında belediyede iş imkanı sağladığını öğrendi. Aile ile tanışan Recep Uğur, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde iş imkanı sağlayacağını söyledi. Kendilerini ikna etmek için AKP üyelik kartlarını gösterdiklerini söyleyen Betül Koşal, “Bu insanlara inandık ve beni, kuzenimi ve birkaç arkadaşımı Diyarbakır Belediyesi’nde işe sokacağını söyledi. Bize Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Personel Daire Başkanı Enes Polat’ın ıslak imzasının olduğu belgeleri gönderdiler. 26 Mayıs’ta evrakları alarak Malatya’dan Diyarbakır’a gitmemi istediler. Diyarbakır’da Büyükşehir Belediyesi çalışanı olduğunu söyleyen Oğuzhan isminde bir kişiye evrakları tespit ettik. Daha sonra Recep Uğur bize ‘Siz burada geçinemezsiniz, zor olur. Kurum değişikliği yaparak sizi Malatya’ya yerleştirelim’ dedi. Daha sonrasında tekrar paralar, bağışlar istendi. Bunları da gönderdik. Ben toplam 72 bin, kuzenim 46 bin gönderdi. Diğer insanlardan 50 bin gönderen de var 140 bin gönderen de... Malatya’dan 11 kişi dolandırılmış"  şeklinde konuştu. 

Uğur'un mağdurları ikna etmek için gönderdiği belediye yetkililerinin imzaları bulunan evraklar

Koşal Ailesi Malatya’ya geldikten sonra Recep Uğur, “Birileri İskenderun’daki evimi, ailemi araştırıyor. Ben bundan rahatsız oluyorum” diyerek ilişkisini koparmaya çalıştı. İleri Haber’in ulaştığı ses kayıtlarında Recep Uğur isimli kişi, küfürler ve hakaretlerle dolandırdığı kişileri tehdit ediyor. Uğur bu görüşmenin ardından ortadan kayboluyor. İş sahibi olma umuduyla şahsa para gönderenler, dolandırıldığını o zaman anlıyor.

Dolandırıldığını anlayan mağdurlar karakola giderek şikayetçi oldu. Koşal, olayın ardından AKP Malatya İl Başkanlığına gittiklerinde, partililerine üye kartı vermediklerini öğrendi.

ÇAKARLI ARAÇLAR, KORUMALAR...

Mağdurların yaşadıkları ve anlattıkları, büyük bir dolandırıcılık ağının Türkiye’de  “AKP’nin itibarını” kullandığını gösteriyor. Diyarbakır’dan Malatya’ya Recep Uğur’un aracıyla gelen Betül Koşal, polis çevirmelerinde Uğur’un “AK Parti MKYK Hukuk Danışmanı” yazılı kartını gösterip “Çankaya” ifadesini kullanmasının polisler için yeterli olduğunu da söylüyor.

‘SAVCIYA TERS KELEPÇE YAPTIRIRIM’

Recep Uğur, mağdurlarla yaptığı telefon görüşmelerinde, “Bana kimse dokunamaz, isterseniz savcıya şikayet edin. Ben o savcıya ters kelepçe yaptırırım. Belime makineyi takarım, herkesi öldürürüm” dediği duyuluyor.

Recep Uğur, AKP’li milletvekilleri ile arasının iyi olduğuna mağdurları inandırmak için fotoğraflar paylaştı. Bir fotoğrafta, AKP Urfa Milletvekili İbrahim Yıldız’a benzeyen bir şahısla aynı masada yemek yediği görülüyor. Ancak Uğur’un çalışanı olduğu söylenen ve paraların yattığı hesabın sahibi Bekir Şimşek, “Milletvekili falan yok” dedi.

TUSAG Başkanı Üstüner Midiliç’in, Betül Bayram’ın kendisinin danışmanı olduğunu kabul ettiğini ancak Recep Uğur’un kendisi ile bir bağlantısı olmadığını aktardığını belirten Koşal, “Betül Bayram ve Recep Uğur’un 15 yıllık tanışıklığı varmış. Aile dostlarıymış. Şehit aileleri ile ilgili bir vakıftan geldikleri için şehitlerimiz üzerinden böyle bir dolandırıcılık yapılacağını düşünmedik. Bağışı da oraya yaptık. Betül Bayram’a, Üstüner Midiliç’in Recep Uğur hakkındaki ifadelerini aktardığım zaman ‘Öyle demek zorunda’ diyerek Midiliç’in Recep Uğur’u tanıdığını ima etti." dedi. 

Konuyla ilgili savcılığa başvuran Koşal Ailesi, avukat tutacak paralarının dahi kalmadığını belirterek, dolandırıcılar hakkında gereğinin yapılmasını istiyor.