Kayı İnşaat işçilerinden Dışişleri Bakanlığı önünde eylem: 'İşçiler burada, adalet nerede?'

Kayı İnşaat işçilerinden Dışişleri Bakanlığı önünde eylem: 'İşçiler burada, adalet nerede?'

Haklarını arayan ve geçtiğimiz haftalarda Sağlık Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı önünde eylemler yapan İnşaat-Sen’de örgütlü Kayı İşçileri, Kayı Holding’in yarın İstanbul’da görülecek konkordato davası öncesinde Ankara’da Dışişleri Bakanlığı önündeydi.

İleri Haber

2 yıldır hak edişlerini alamayan Kayı İnşaat işçileri Ankara’da Dışişleri Bakanlığı önünde eylem yaptı. Burada yapılan açıklamada, “Tüm bakanlıkların adım atması gerekiyor. Dışişleri Bakanlığı’nı, Sağlık Bakanlığı’nı, Çalışma Bakanlığı’nı göreve çağırıyoruz. Batık Kayı İnşaat şirketinin karşısında, bankaları geri çekin; işçilerin alacaklarını, haklarını koruyun” denildi.

Kayı İnşaat’ın yurt dışındaki şantiyelerinde ve ofislerinde çalışan 250’ye yakın işçinin bir yıldan fazla süredir maaşları ödenmedi. 2019’dan bu yana işçiler defalarca Kayı İnşaat patronu Coşkun Yılmaz’a ulaştı. Alacaklarını istedi. Ancak Coşkun Yılmaz, 2 yıla yakın süredir “ödeyeceğim” diyerek işçileri oyaladı.

İşçiler 28 Aralık 2019’da maaşlarını alamadıkları için Cezayir’de grev yaptı. Arabuluculuk sözleşmeleri imzalandı. Hak edişlerin 2020 Mart ayında ödeneceği taahhüt edildi. Ancak sözler tutulmadı. İşçiler dava açtı. Yüzlerce kez patronla görüştü. Coşkun Yılmaz “en yakın zamanda ödeyeceğim” diyerek işçileri sürekli oyaladı.

Haklarını arayan ve geçtiğimiz haftalarda Sağlık Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı önünde eylemler yapan İnşaat-Sen’de örgütlü Kayı İşçileri, Kayı Holding’in yarın İstanbul’da görülecek konkordato davası öncesinde Ankara’da Dışişleri Bakanlığı önündeydi. İşçiler, tüm engelleme çabalarına rağmen bakanlıklar önünde 3. kez eylem yaptı.

İŞÇİLER BURADA, ADELET NEREDE?

Burada yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

- “Yarın konkordato davası görülecek. İflas kararı da çıksa, konkordato kararı da çıksa öncelik işçilerin olmalıdır. Biz bugün burada pandemiden dolayı 10 kişiyiz ama biz hakkını alamayan 360 işçiyi temsil ediyoruz. Buradan Cumhurbaşkanı’na sesleniyoruz. Biz yazın sıcağında, ailelerimizden uzakta çalışıp, alın terimizin karşılığını alamazken neden bu ‘patronlar ne yapıyor’ diye sormuyorlar. Her geldiğimizde bizi teselli edip gönderiyorlar. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Dışişleri Bakanlığı devreye girsin, bir an önce alacaklarımız ödensin.”

- Biz çalıştığımız 17 ay boyunca, sadece 4 ay maaş alabildik. Ben çocuklarıma taş yedirdim. Bazı zamanlarda taşı bulup yediremedik çocuklarımıza. Cumhurbaşkan, bakanlar, milletvekileri mecliste sadece güçlüyü koruma yasası yapıyorlar. İşçiyi koruyacak bir yasa neden yapamıyorlar? Güçlü zaten yine hakkını alır, ben güçsüzüm alamıyorum. Güçsüzü koruma yasası çıkarıp, güçsüzleri koruyun. Bankalar, sermaye grupları gidip alacaklarını alıyor. Ama ben ekmek paramı alamıyorum. Hak diyorlar, adalet diyorlar. Nerede adalet? Adalet demek, güçsüzü korumaktır. Bize söz veriyorlar, bizi duyduğumuz değil; cebimizdeki para doyuruyor”

- “Biz somut adım beklerken; dün Adalet Komisyonu’ndan bir kanun teklifi geçti. İşçilerin alacaklarının önüne, ipotekli bankaların yanına bir de finans şirketlerini ekledi. Adalet komisyonu işçiler için değil, bankalar, finans kurumları için çalışıyor. Her gün işçi düşmanı yasaları önümüzde getirmekten vazgeçin. Bakanlıklar sermaye kurumlarını korumak için yoklar. Tüm bakanlıkların adım atması gerekiyor. Dışişleri Bakanlığı’nı, Sağlık Bakanlığı’nı, Çalışma Bakanlığı’nı göreve çağırıyoruz. Batık Kayı İnşaat şirketinin karşısında, bankaları geri çekin; işçilerin alacaklarını, haklarını koruyun.”

KONKORATO DAVASINA ÇAĞRI

Eylemin sonunda, İnşaat-Sen Kayı İnşaat İşçileri Koordinasyonu yarın 12.30’da herkesi İstanbul’da Kartal Adliyesi önünde yapacağı açıklamaya davet etti.