Kayı İnşaat işçilerinden Çalışma Bakanlığı önünde eylem: Değişmeyen tek şey mücadelemiz

Kayı İnşaat işçilerinden Çalışma Bakanlığı önünde eylem: Değişmeyen tek şey mücadelemiz

Kayı Holding’ten yaklaşık 2 yıldır alacaklarını alamayan işçiler bugün Ankara’da Çalışma Bakanlığı önünde eylem yaptı. İşçiler tüm engellemelere rağmen bakanlık ile görüşme gerçekleştirdi.

İnşaat-Sen Kayı İnşaat İşçileri Koordinasyonu bugün Ankara’da Çalışma Bakanlığı önünde eylem yaptı. İşçiler tüm engellemelere rağmen bakanlık ile görüşme gerçekleştirdi. Bakanlık önünde eylem yapan işçileri, engelleme çabaları sonuç vermedi. Açıklamanın ardından, İnşaat-Sen Kayı İşçileri Koordinasyonu heyeti bakanlık ile görüşme gerçekleştirdi.

Eylemde konuşan İnşaat-Sen Örgütlenme Koordinasyonu Üyesi Nurseli Gözüaçık, şu an mevcut hukukun işçi alacaklarını korumadığını belirtti. Gözüaçık'ın açıklaması şöyle: Kayı İnşaat işçileri Ocak ayından beri direniyor. Bu mücadeleyi görmüyorlar mı? Biz Çalışma Bakanlığı’ndan somut bir adım bekliyoruz. Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre 1 milyon 319 bin inşaat işçisi var. Bu inşaat işçilerinin dertlerinden, alacaklarını alamamalarından, Çalışma Bakanlığı sorumlu değil mi? Çalışma Bakanlığı’nı derhal göreve çağırıyoruz.

Eylemde konuşan işçiler, “Biz, işçiler 50-60 derece çöl sıcağında, çocuğumuzu ailemizi bırakarak çalıştık. Ama gelin görün ki bu bakanlar şirketleri koruyup bizi duymuyorlar. Biz kıştan beri eylem yapıyoruz sesimizi duyurmaya çalışıyoruz şu an Çalışma Bakanlığı önündeyiz ama hala sesimizi duyan yok. Biz eylemlere başladığımızda kar yağıyordu şu an sıcak var. Mevsim değişti. Değişmeyen tek şey bizim mücadelemiz.”

İnşaat-Sen, “Şirket iflas da etse konkordato süresi devam da etse öncelik inşaat işçilerini olacak” dedi. Ayrıca Kayı Holding’in 28 Mayıs’ta görülecek konkordato davasına kadar Ankara’da eylemlerine devam edeceklerini açıkladı.

NE OLMUŞTU?

Kayı İnşaat’ın yurt dışındaki şantiyelerinde ve ofislerinde çalışan 250’ye yakın işçinin bir yıldan fazla süredir maaşları ödenmedi. 2019’dan bu yana işçiler defalarca Kayı İnşaat patronu Coşkun Yılmaz’a ulaşarak, alacaklarını istedi. Ancak Coşkun Yılmaz, 2 yıla yakın süredir “ödeyeceğim” didiği halde sözünü tutmadı.

İşçiler 28 Aralık 2019’da maaşlarını alamadıkları için Cezayir’de grev yaptı. Arabuluculuk sözleşmeleri imzalandı. Hakedişlerin 2020 Mart ayında ödeneceği taahhüt edildi. Ancak sözler tutulmadı. İşçiler dava açtı. Coşkun Yılmaz “en yakın zamanda ödeyeceğim” diyerek işçileri sürekli oyaladı.

Kayı İnşaat koca şantiyeler üzerinden milyonlar kazandı. Öyle ki Kayı İnşaat 2007 yılından bu yana her sene en büyük 250 uluslararası müteahhit listesine girdi. Ancak işçilere söz verdiği halde alacaklarını ödeyecek parası olmadığını bildirdi.

Bununla birlikte Kayı Holding'in sadece inşaat alanında değil enerji ve medikal alanlarında şirketleri olmasına rağmen işçilerin alacaklarını ödemeye gelince para olmadığını bildirdiler.