Kayı İnşaat işçileri haklarını almak için İstanbul'da

Kayı İnşaat işçileri haklarını almak için İstanbul'da

Ödenmeyen maaşları için 2 buçuk yıldır direnen Kayı İnşaat işçileri, Kadıköy'de eylem yaptı.

İleri Haber

Hakları ödenmediği için daha önce patronun ofisi önünde direnen Kayı İnşaat işçileri, şirketin ilan ettiği konkordatonun geçici 3 aylık mühletinde de haklarının ödenmemesi üzerine bir kez daha İstanbul’a geldi. Kadıköy'de bir basın açıklaması yapan işçiler, konkordato sürecini başından beri takip ettiklerini belirtti.

Çözüm için devletin adım atması gerektiğini dile getiren işçiler, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: 

Biz bir ay boyunca Kayı İnşaat İşçileri Koordinasyonu olarak bu şehrin tüm meydanlarında buluştuk. Bugün de Kadıköy’de bir aradayız.  Bugüne kadar işçilere hukukun çözümsüz yolları bir adres olarak gösterildi. Biz üç aydır adım adım konkordato sürecini takip ediyoruz. Ama çözüm ne adliyeler, ne de işçileri aylarca yıllarca adliyelerde süründüren hukuk sistemidir. Batan şirketlerin nasıl kurtarıldığını biliyoruz. Peki hak edişlerini alamayan işçiler ne olacak? Buna cevap vermesi gereken devlettir. 

Dün Ankara’da heyetimizle birlikte görüşmeler yaptık. Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran ile görüştük. Dışişleri Bakanlığı’nın konuyu adım adım takip ettiklerini, Bakanlığın ellerinden geleni yaptığını söylediler. Bundan sonra bizim aldığımız, tanıdığımız söz budur. Dışişleri Bakanlığı Kayı İnşaat işçilerinin alacaklarını alabilmeleri için ellerinden geleni yapmalıdır. Bankaların geri çekilmesi için de,  adresimiz Dışişleri Bakanlığı olacak. Ortada bir söz var, getirilen bir süreç var. Biz bunların takipçisi olmaya devam edeceğiz.  

'İŞÇİLERDEN YANA KARAR VERMELİDİR'

İşçiler hak edişlerini alabilmek için bu korona koşullarında  ülkenin dört bir yanından geldiler. 2,5 yıl önce hak ettiğimiz parayı almak için geldiler. Devlet yetkilileri bize bir söz verdi. Hakim yarın ya konkordato sürecine devam ya da iflas kararı verecek. Hakim işçilerden yana karar vermelidir. Bankalar bir adım geri çekilsin. İflas ta olsa, konkordatoda olsa öncelik işçilerindir. Biz Afrika’nın o sıcağında canımızı dişimize takıp çalışırken, siz burada rahat koltuklarınızda oturuyordunuz. Yıllarca çalıştık, ama hak edişlerimize el koydular.  15 aydır, 20 aydır 300 aile alacakları bekliyorlar. Yarın mahkemede devlet bize verdiği sözü tutmalıdır. 

Devlet işçilerin haklarını garanti altına almakla sorumludur. Bunun için kanunsa kanun, teklifse teklif. Tüm Meclis tüm bu sorunları gündeme getirmekle ve çözüm yolunu geliştirmekle sorumludur. Biz bunların takipçisi olacağız. 

'PATRONLAR SIRTLARINI İKTİDARA DAYADI'

İşçilerden sonra söz alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, iktidarın işçilere yönelik “düşman” siyaseti yürüttüğünü söyledi. İşçi hakkının yok sayıldığını dile getiren Piroğlu, "Kod 29 işçilere dayatılmaya devam ediliyor. Halk ne zaman hakkını arasa, karşısında polis zorunu buluyor. Burada işçiler hakkını aradığı zaman da aynı zorluklar ile karşılaşıyor. Patronlar sırtlarını iktidara dayamış ve önlerine polis kalkanını alarak işçinin hakkını yemeye devam ediyor" diye konuştu.