Katolik Kilisesi artık idama karşı

Katolik Kilisesi artık idama karşı

İdam cezasıyla ilgili öğretisini değiştiren Katolik Kilisesi, bu cezanın hiçbir koşulda kabul edilemeyeceğini ilan etti.

Vatikan'dan yapılan açıklamada Papa Francesco'nun idam cezası konusundaki dini öğretide değişikliğe gidilmesine karar verdiği aktarıldı. Kilise, idamın insan onuruna saldırı teşkil etmesi ve umuda yer bırakmaması nedeniyle hiçbir koşulda kabul edilemeyeceğini ilan etti.

BBC Türkçe'nin haberine göre açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Adil bir yargılamanın ardından meşru yetkililerin idam cezasına başvurması uzun zamandır, belli suçların ağırlığına uygun ve kamu yararını koruma amacıyla, aşırı da olsa, kabul edilebilir bir karşılık olarak değerlendiriliyordu.

'KİŞİLİK DOKUNULMAZLIĞI VE İNSAN ONURUNA YÖNELİK SALDIRI'

Ancak günümüzde, insan onurunun çok ciddi suçların işlenmesinden sonra bile ortadan kalkmadığı bilinci gittikçe artmaktadır. Ayrıca, devlet tarafından verilen cezai yaptırımların anlamı konusunda yeni bir anlayış biçimi ortaya çıkmıştır. Son olarak, vatandaşların gerekli şekilde korunmasını garanti altına alırken suçluyu kefaret olasılığından nihai bir şekilde mahrum etmeyen, daha etkili tutukluluk sistemleri geliştirilmiştir.

Sonuç olarak Kilise öğretisi, İncil'in ışığında "idam cezasının, kişilik dokunulmazlığı ve insan onuruna yönelik bir saldırı teşkil etmesi nedeniyle kabul edilemez olduğunu" söyler ve tüm dünyada yürürlükten kaldırılması için kararlılıkla çalışır."

PAPA FRANCESCO 'HEM İNSANLIĞA HEM DE HRİSTİYANLIĞA AYKIRI' DEMİŞTİ

Papa Francesco daha önce idam cezasının "umuda yer bırakmadığı" için hem insanlığa hem de Hristiyanlığa aykırı olduğunu söylemişti.

Vatikan'dan yapılan açıklamaya göre Papa, değişikliğe gidilmesine geçtiğimiz mayıs ayında Vatikan İnanç Doktrini Kurulu Başkanı ile görüşmesinde onay verdi.