'Katliamın lokumu olmaz' diyen Boğaziçili öğrenciler yargılanıyor: Karar duruşması yarın

'Katliamın lokumu olmaz' diyen Boğaziçili öğrenciler yargılanıyor: Karar duruşması yarın

31 öğrencileriye açılan davanın karar duruşması yarın 10.30'da İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

İleri Haber

“Katliamın lokumu olmaz” dedikleri için evleri ve yurtları basılarak gözaltına alınan ve toplumsal baskı sonrası tahliye edilen Boğaziçili öğrenciler yarın altıncı kez hakim karşısına çıkacak.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK); cihatçı Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) çeteleriyle birlikte Afrin saldırısına destek için Boğaziçi Üniversitesi’nde stant açıp lokum dağıtan faşistler, üniversite öğrencileri tarafından protesto edilmişti. Konuyla ilgili 31 öğrencileriye açılan davanın karar duruşması yarın 10.30'da İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

DAVAYA ÇAĞRI: 'SAVAŞ KARŞITLIĞI SUÇ DEĞİLDİR'

Yargılanan öğrencilerden Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi Sevde Öztürk, “Boğaziçili öğrencilerin yargılanması iktidarın üniversiteler üzerindeki baskısının simgesi olmuştur. Savaş karşıtlığı suç değildir. Biz bugüne kadar kararlı tavrımızla, iktidara geri adım atmadığımızı göstermiş olduk. Yarınki karar duruşmasında dayanışma bizi güçlendirecek. Bu sebeple, herkesi yarın Çağlayan’da bizimle dayanışmaya bekliyoruz” diyerek davaya çağrı yaptı.

ERDOĞAN HEDEF GÖSTERMİŞTİ

19 Mart 2018'de bir grup faşistin Afrin saldırısıyla ilgili Kuzey Kampüs’te masa açarak lokum dağıtmasını savaş karşıtı öğrenciler tepki gösterdi. Öğrenciler, “İşgalin katliamın lokumu olmaz” yazan pankart açarak faşistleri protesto etti. 

Önce sosyal medyada hedef gösterilen öğrenciler, daha sonra da AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hedef gösterildi. Erdoğan, “Regaip öncesinde lokum dağıtanlara kalkıp farklı bir şekilde davrananlara haddini bildirmek birinci derecede benim ve devletin görevidir. Okul koridorlarında, kantinlerinde, bahçelerinde adeta terör estiren bu çapulculara kesinlikle meydanı bırakmayacağız” dedi.

Erdoğan’ın talimat gibi sözlerinin ardından farklı tarihlerde ev, yurt baskınlarıyla ve kampüs içinde gözaltına alınan öğrencilerden 14'ü tutuklandı, diğer öğrenciler ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Tutuklanan öğrenciler davanın 6 Haziran 2018'de görülen ilk duruşmasında "yurt dışına çıkış yasağı" şartıyla tahliye edildi. Davanın ikinci duruşmasında ise yurt dışı çıkış yasakları kaldırıldı.

ÖĞRENCİLER NE İLE SUÇLANIYOR?

İddianamede öğrencilere, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 7/2 maddesi olan "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlaması yöneltiliyor.

Öğrenciler “Türk Silahlı Kuvvetleri’ni bölgede işgal gerçekleştiren, şiddet uygulayan gayrı meşru güç olarak göstermek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, Türk Silahlı Kuvvetlerini itibarsızlaştırmayı amaçlamak” ile suçlanıyor.

Öğrencilerle ilgili bilgilerde “slogan atmak”, “protesto amacıyla yapılan alkışlama etkinliğe katılmak”, “saldırıya yeltenen grup arasında olmak” gibi ifadeler yer alıyor.

İddianamede ayrıca, “İslam Araştırmaları Kulübü organizesinde Zeytin Dalı Harekatı’nın başarıyla tamamlanması sonrasında gayet insani duygularla düzenlenen lokum dağıtımı etkinliği sırasında şüphelilerin, barışçıl biçimde etkinlik yapan öğrencilere fiziksel şiddet uygulamaya çalışmaları üzerine soruşturma başlatılmıştır” ifadesi yer alıyor.

Sanık öğrencilerin “Saray Savaş Halklar Barış İstiyor, “İşgalin Katliamın Lokumu olmaz”, “Savaşa hayır barış hemen şimdi”, “Katil AKP işbirlikçi ÖSO”, “Saray savaş halklar barış istiyor” sloganları attıkları belirtiliyor.