'Katliamın lokumu olmaz' diyen 27 öğrenciye hapis cezası!

'Katliamın lokumu olmaz' diyen 27 öğrenciye hapis cezası!

Duruşmada 20 öğrenciye 10 ay ertelemeli hapis cezası, 7 öğrenciye 6 bin lira para cezası verildi. Davada üç öğrenci de beraat etti.

TSK'nın cihatçı ÖSO'yla birlikte düzenlediği Afrin saldırısı sırasında Boğaziçi Üniversitesi’nde  sırasında lokum dağıtan gruba, “Katliamın lokumu olmaz” pankartıyla tepki gösteren öğrencilerin yargılandığı davanın karar duruşması bugün yapıldı. Duruşmada 20 öğrenciye 10 ay ertelemeli hapis cezası, 7 öğrenciye 6 bin lira para cezası verildi. Davada üç öğrenci de beraat etti. 

Duruşma bugün saat 12:00’de, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. Yargılanan öğrenciler, eski savunmalarını tekrar edip, beraat talep etti. Bir öğrenci savunmasında, "Savaş karşıtı bir genç olmanın gerektirdiği dışında bir şey yapmadım.Filistin ile Afrin arasında ne fark var demiştim. Şimdi bunda daha haklı olduğumu anlıyorum" ifadelerini kullandı.

'DAVANIN TEMELİ ERDOĞAN'IN 'BUNLARI OKUTMAYACAĞIZ' SÖZLERİDİR'

Öğrencilerin savunmasının ardından avukatların savunmasına geçildi. Avukat Ekim Altaş "Dosyada hukuka uygun elde edilmiş delil yok. Savcılık tarafından makul şüphe incelemesine gerek duyulmamış. Bir panik dolayısıyla verilen bir karar olduğunu düşünüyoruz. Dosyada incelenen bütün görüntüler, aramalar hukuka aykırı arama kararına dayanmaktadır. Bu deliller dosyadan çıkarılmalıdır ve zaten herhangi bir delil de bulunmamaktadır" dedi.

Avukat Aynur Tuncer ise "Deliller hukuka aykırı toplanmıştır ve hükme esas alınamaz. Tutanağı düzenleyen polisler olayı görmemişler. Dosyada açıklık bulunmamaktadır. Şüpheden sanık yararlanmalıdır" dedi.

Avukat Engin Kara da "Bu davanın temelinin mütalaa değil Erdoğan'ın bunları okutmayacağız sözleri olduğunu düşünüyoruz" şeklinde savunmasını yaptı.

Avukat Özgür Urfa ise savunmasında "Türkiye'deki adalet mekanizması hakkını arayan öğrencileri yargılamak yerine milyonları aklayanlari, vergi kaçıran vakıfları, depremde insanların ölümüne sebep olan, ihmalleri olan muteahitleri yargılamalı" ifadelerini kullandı.

20 ÖĞRENCİ HAKKINDA HÜKMÜN AÇIKLANMASI GERİ BIRAKILDI

Heyet, 20 öğrenci hakkında "PKK/KCK/YPG terör örgütünün propagandasını yapmak" suçundan suçun işleniş biçimi, fiilin özellikleri, kastın ağırlığı ve yoğunluğu dikkate alınarak alt sınırdan ayrı ayrı önce 1'er yıl hapis cezası verdi. Sanıkların duruşmalardaki davranışlarını dillate alan heyet, cezayı 10'ar ay hapis cezasına çevirdi. Sanıkların daha önceden işlemiş olduğu kasıtlı bir suçtan mahkumiyetlerinin bulunmamasını göz önüne alan heyet, hükmün açıklanmasını geri bırakılmasına karar verdi. Sanıkların 5 yıl süreyle denetim süresine tabi tutulmalarına hükmedildi. 

7 ÖĞRENCİ HAKKINDA 6 BİN TL ADLİ PARA CEZASI

7 öğrenci hakkında da aynı suçtan 10'ar ay hapis cezası veren heyet, talepte bulunmadıklarından haklarında hükmün açıklanmasını geri bırakılmasının yer olmadığına karar verdi. Heyet, öğrencilerin cezasını para cezasına çevirerek 6 bin TL adli para cezasına çarptırdı. 

ERDOĞAN HEDEF GÖSTERMİŞTİ

19 Mart 2018'de bir grup faşistin Afrin saldırısıyla ilgili Kuzey Kampüs’te masa açarak lokum dağıtmasını savaş karşıtı öğrenciler tepki gösterdi. Öğrenciler, “İşgalin katliamın lokumu olmaz” yazan pankart açarak faşistleri protesto etti. 

Önce sosyal medyada hedef gösterilen öğrenciler, daha sonra da AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hedef gösterildi. Erdoğan, “Regaip öncesinde lokum dağıtanlara kalkıp farklı bir şekilde davrananlara haddini bildirmek birinci derecede benim ve devletin görevidir. Okul koridorlarında, kantinlerinde, bahçelerinde adeta terör estiren bu çapulculara kesinlikle meydanı bırakmayacağız” dedi.

Erdoğan’ın talimat gibi sözlerinin ardından farklı tarihlerde ev, yurt baskınlarıyla ve kampüs içinde gözaltına alınan öğrencilerden 14'ü tutuklandı, diğer öğrenciler ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Tutuklanan öğrenciler davanın 6 Haziran 2018'de görülen ilk duruşmasında "yurt dışına çıkış yasağı" şartıyla tahliye edildi. Davanın ikinci duruşmasında ise yurt dışı çıkış yasakları kaldırıldı.

ÖĞRENCİLER NE İLE SUÇLANIYOR?

İddianamede öğrencilere, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 7/2 maddesi olan "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlaması yöneltiliyordu.

Öğrenciler “Türk Silahlı Kuvvetleri’ni bölgede işgal gerçekleştiren, şiddet uygulayan gayrı meşru güç olarak göstermek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, Türk Silahlı Kuvvetlerini itibarsızlaştırmayı amaçlamak” ile suçlanıyordu.

Öğrencilerle ilgili bilgilerde “slogan atmak”, “protesto amacıyla yapılan alkışlama etkinliğe katılmak”, “saldırıya yeltenen grup arasında olmak” gibi ifadeler yer alıyordu.

İddianamede ayrıca, “İslam Araştırmaları Kulübü organizesinde Zeytin Dalı Harekatı’nın başarıyla tamamlanması sonrasında gayet insani duygularla düzenlenen lokum dağıtımı etkinliği sırasında şüphelilerin, barışçıl biçimde etkinlik yapan öğrencilere fiziksel şiddet uygulamaya çalışmaları üzerine soruşturma başlatılmıştır” ifadesi yer alıyordu.

Sanık öğrencilerin “Saray Savaş Halklar Barış İstiyor, “İşgalin Katliamın Lokumu olmaz”, “Savaşa hayır barış hemen şimdi”, “Katil AKP işbirlikçi ÖSO”, “Saray savaş halklar barış istiyor” sloganları attıkları belirtiliyordu.

 

DAHA FAZLA