Katliamın 4'üncü yıldönümünde miting: Soma için adalet Türkiye için Adalet

Katliamın 4'üncü yıldönümünde miting: Soma için adalet Türkiye için Adalet

Soma Katliamı’nın 4'üncü yılında, Soma’da katledilen madencilerin aileleri ve kurumlar bir miting düzenliyor.

İleri Haber

Bugün AKP'nin iktidarı boyunca güttüğü işçi düşmanı politikaların en belirgin yansıması olan Soma Katliamı'nın 4'üncü yıldönümü, 301 maden işçisinin iş cinayetine kurban gittiği katliamın sorumluları AKP tarafından korunurken, katliam sonrası ölen işçilerin yakınlarına atılan tekmeler ise hala akıllarda.

Bugün, katliamın yaşandığı Soma İlçesi'nde "Soma'ya Adalet, Türkiye'ye Adalet" sloganıyla bir miting düzenleniyor. Ölen işçilerin yakınları, emek örgütleri, dernekler ve siyasi partilerin katılımıyla gerçekleşen miting, Ege Linyit İşletmeleri  (ELİ) önünde yapılıyor.

POLİSTEN İLÇEYE ABLUKA

Soma'da yapılacak miting öncesi ilçe polis tarafından abluka altına alındı. Miting için çevre illerden gelen otobüsler ilçe girişinde durdurularak, GBT kontrolü yapıldı.

TİP KORTEJİ ALANDA

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Kurucu Meclisi tarafından Eli Önü'nde gerçekleşecek miting için bir yürüyüş korteji oluşturuldu. "Soma'ya Adalet, Ülkeye Hürriyet" pankartının ardında başlayan yürüyüşte sık sık "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" ve "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" sloganları atıldı.

'DAVA BİTMEYECEK'

Mitingte katledilen madenci aileleri adına konuşan Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı İsmail Çolak şunları söyledi:

“Soma faicası, göz göre göre gerçekleşmiş bir katliamdır. 4 yıldır adalet arayışımız sürüyor. Karar aşamasına gelen davada her türlü baskı ve zorbalığa şahit olduk. Dava süreci yukarıdan müdahalelerle çarpıtılmaya çalışılıyor. Suç örtbas edilmeye çalışılıyor. Dün olduğu gibi bugün de davamızın peşindeyiz. Ve biz bitti demeden bu dava bitmeyecek.

Bizler 5'inci yıla 'Ölüm madencinin kaderidir' diyen Cumhurbaşkanını, gömleği kirlenen Enerji bakanını, işçinin yemek yediği kabı tekmeleyerek 'hadi hadi' diyen amirleri, madenci yakınlarını tekmeleyenleri, olayın başında beri iktidarın yanında yer alan sendikayı hafızamıza kazıyarak giriyoruz. Bizler Soma'nın, Ermenek'in, Şirvan'ın nedeni biliyor, sorumlularını tanıyoruz.

'SORUMLU PATRONLAR VE İKTİDARDIR'

Sorumlular, işçinin canından önce çıkarılan madeninin tonunu hesaplayan patronlardır. Sorumlular, kamusal denetimle yükümlü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Genel Müdürlüğü'dür. Sorumlular, 301 canımızın ardından sahte gözyaşları döküp verdikleri sözleri tutmayanlardır. Sorumlular, maden kazalarına 'fıtrat' diyenlerdir. Sorumlular iş güvenliği tedbirlerini yerini getirmeyenlerdir. Sorumlular iktidarlarını işçi kanıyla sulayanlardır, iktidardır.

'ADALET TALEBİNİ HAYKIRMAKTAN GERİ DURMAYACAĞIZ'

Mücadeelemiz, günde ortalama 4 işçinin yaşamını yitirdiği ülkemizde bir daha Soma yaşanmaması içindir. 4 yıldır görüyoruz ki patronlar hala yasal zorunluluk ve denetim sınırlarını aşmaktadır. Şu açıktır ki iş sağlığı ve güvenliğinin alınmadığı her ocak yeni Somalara, yeni Şirvanlara gebedir. 4 yıldır inatla söylüyoruz. Madenler kamulaştırılmalı, taşeron çalışma yasaklanmalı ve iş sağlığı ve güvenliği zorunlu hale getirilmelidir. 301 rakam değil, bir avuç kömür için bir ömür verenlerin simgesidir dostlar. Bizler de aileler olarak bu katliamın sorumluları hesap verene dek, işçi sağlığı ve işçi güvenliği önlemlerinin alındığı güvenceli bir geleceği inşa edene dek mücadele etmeye devam edeceğiz. Adalet talebimizi haykırmaktan geri durmayacağız."

'HESAP SORMAZSAM NAMERDİM'

Mitingde bir konuşma yapan CHP'nin cumhurbaşkanı Muharrem İnce de "Asla intikam ve rövanş peşinde değilim ama o tekme atma olayı vardı ya o tekme. O benim ciğerime oturmuştu. O tekme atandan hesap sormazsam namerdim. Bir evde anne varsa önce bayat ekmek yenir bir evde anne yoksa taze ekmek bayat gelir. Annelerimiz için çalışacağız" ifadelerini kullandı.