‘Katledilen kadınların kaç tanesi 6284 Sayılı Kanun ile korunmaktaydı?’

‘Katledilen kadınların kaç tanesi 6284 Sayılı Kanun ile korunmaktaydı?’

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaşırken, kadın cinayetleri Meclis gündemine taşındı. Bakan Selçuk’tan, 6284 Sayılı Kanun ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulamasına yönelik sorulara yanıt vermesi istendi.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

HDP’li Feleknas Uca, 8 Mart öncesi Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’a “Son beş yılda kaç kadın erkek şiddeti sonucu hayatını kaybetmiştir? Katledilen kadınların kaç tanesi 6284 Sayılı Kanun ile korunmaktaydı?” sorusunu yöneltti.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne az bir süre kala Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, yanıtlaması istemiyle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a soru önergesi verdi.

Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün tarihsel önemine değinen Uca, kadın sorunlarının özünde toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin olduğu belirterek, 8 Mart’ın kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması ve kadına yönelik şiddete son verilmesi gerektiğinin dillendirildiği gün olmaya devam ettiğini vurguladı.

‘YASALAR UYGULANMIYOR, SÖZLEŞMELERE UYULMUYOR’

Tüm bu çabalara rağmen hem dünyada, hem de Türkiye’de kadına karşı şiddet ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin giderek arttığını ifade eden Uca, “Türkiye’de kadına yönelik şiddeti artıran etkenlerin başında yasaların ve Türkiye’nin bağlı bulunduğu uluslararası sözleşmelerin uygulanmaması gelmektedir” dedi.

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca

‘YASA HAYATA GEÇİRİLMELİ’

Her yıl yüzlerce kadının erkekler tarafından katledildiğini hatırlatan HDP’li vekil, kadın cinayetlerinin İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasa uygulanmadığı için önlenemediğini savundu.

Uca, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’nin taraf olduğu İstanbul Sözleşmesi, şiddet eylemlerinin gereken özeni göstererek önlenmesini, soruşturulmasını, cezalandırılmasını ve tazmin edilmesini sağlamak üzere gerekli hukuki veya diğer tedbirleri almayı yükümlü kılar. Ancak hakimlerin ‘haksız tahrik’ ve ‘iyi hal’ indirimi uygulayarak, kadınlar aleyhine kararlar verdiğine tanık olmaktayız. İstanbul Sözleşmesi’nin yükümlülüklerini yerine getirmek, kadına yönelik şiddeti önlemek, kadın ve çocukların yaşam hakkını korumak için 6284 Sayılı Kanun’un etkin şekilde hayata geçirilmesi büyük bir önem taşımaktadır.”

BAKAN SELÇUK’A 6 SORU

Uca, Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’a, yanıtlaması istemiyle  şu soruları yöneltti:

- Son beş yılda kaç kadın erkek şiddeti sonucu hayatını kaybetmiştir? Katledilen kadınların kaç tanesi 6284 Sayılı Kanun ile korunmaktaydı?

- İstanbul Sözleşmesi’ni ilk imzalayan ülke olan Türkiye, kadına yönelik şiddet olaylarında Avrupa’da ilk sırada yer almaktadır. Bu durum da İstanbul Sözleşmesi’nin etkin bir biçimde uygulanmadığını göstermektedir. İstanbul Sözleşmesi’nin etkin bir biçimde uygulanmasına ilişkin bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

- Hakimlerin kadınlar aleyhine tahrik ya da iyi hal indirimi uygulamalarını engellemek için İstanbul Sözleşmesi’nin tarafınıza yüklemiş olduğu görev gereği hukuki düzenlemeler yapmak amacıyla başlatmış olduğunuz bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

- Türkiye’de kadına yönelik şiddet üzerine yapılan araştırmalara baktığımızda, şiddete uğrayan kadınların nasıl yardım alması gerektiği konusunda bilgi sahibi olmadığını görmekteyiz. Bu çerçevede, kadınları bilinçlendirmeye yönelik bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

- Kadınların uğradığı erkek şiddetine karşı çaresiz kalmalarındaki etkenlerden biri de şiddet mağduru kadınların ekonomik özgürlüğe sahip olmamalarıdır. Bu kapsamda kadınların istihdamına yönelik başlatmış olduğunuz bir çalışma bulunmakta mıdır?

- Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddetle mücadele konularında erkeklere yönelik, farkındalık yaratma ve zihinsel dönüşüm sağlama amaçlı eğitim programlarının düzenlenmesi amacıyla yapılan çalışmalar nelerdir?