Katledilen Azra Gülendam Haytaoğlu için İzmir, Antalya ve Ankara'da eylem

Katledilen Azra Gülendam Haytaoğlu için İzmir, Antalya ve Ankara'da eylem

Mustafa Murat Ayhan isimli erkek tarafından katledilen Azra Gülendam Haytaoğlu için kadınlar İzmir, Antalya ve Ankara'da eylem düzenlendi.

İleri Haber

İZMİR

Antalya’da 5 gün boyunca kendisinden haber alınamayan ve Mustafa Murat Ayhan isimli erkek tarafından işkenceyle katledildiği öğrenilen Azra Gülendam Haytaoğlu için İzmir Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde kadınlar bir eylem düzenledi. “Katledilen kadınlar isyanımızdır, Azra’nın hesabını soracağız” pankartı taşınan eylemde, “Azra Gülendam isyanımızdır”, “Deniz Poyraz ölümsüzdür”, İstanbul Sözleşmesi yaşatır” sloganları atıldı.

Eylemde yapılan basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

Dün, 28 Temmuz’dan beri kayıp olan, arkadaşlarının ve ailesinin günlerdir aradığı, Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik bölümü öğrencisi 21 yaşındaki Azra Gülendam Haytaoğlu’nun ölüm haberini aldık. Ailesi, her şüpheli bir şekilde kaybolan kadının  ailesinde olduğu gibi Azra’yı bulabilmek için sosyal medyada seslerini duyurmaya çalıştı. Akdeniz Emniyet müdürlüğü, “Pazartesiden önce telefon sinyallerine bakamayız” diyerek Azra’yı arama sürecinde ihmalkar bir şekilde davrandı. Nitekim dün Azra’nın  iş görüşmesine gittiği Mustafa Murat Ayhan tarafından katledildiği ortaya çıktı!  Bir kadın kaybolduğunda değil günlerin, dakikaların bile önemli olduğunu bilmeyen erkek devlet ve kurumları Azra’nın arama sürecini uzatarak bu katliamın sorumlusu olmuştur!

İstanbul Sözleşmesi’ni bir gece yarısı tek adamın kararıyla feshedenler, katillerin değil; yaşamlarını savunmak için sokaklardan ayrılmayan biz kadınların karşısına dikilen polisler, katillere ve tecavüzcülere indirim vermek için ne bahane bulacaklarını şaşıran erkek yargı hepsi bu kadın kırımının sorumlularıdır! Buradan bir kez daha hatırlatıyoruz, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilerek kadınların  ve LGBTİ+’ların yaşamlarını koruma, şiddete karşı politika geliştirme sorumluluklarınızı üzerinizden atamazsınız!

Katilleri aklayanları, failleri cezasız bırakanları, nefret politikalarıyla kadınları, çocukları, LGBTİ+’ları, Kürtleri hedef gösterenleri tanıyoruz, biliyoruz! Geçtiğimiz aylarda Deniz Poyraz, Kürt halkına ve aynı şekilde kadınlara yönelik nefret politikalarının bir sonucu olarak faşist katiller tarafından planlı bir şekilde katledildi. Hdp İzmir il binasının önüne çadır kuran polis, katillerin elini kolunu sallayarak binaya girip Deniz’in katledilmesine göz yumdu, katliamdan sonra katili, abicim diyerek karşıladılar, katili korumak için etten duvar oldular!

Yine ırkçı ve faşist nefret politikaları sonucunda geçtiğimiz günlerde, Kürtlerin her fırsatta hedef gösterilmesiyle beraber, içlerinde 4 kadının da bulunduğu 7 kişilik Dedeoğlu ailesi faşistler tarafından katledildi, evleri ateşe verildi! Faillerin şikayete rağmen serbest bırakılmış olması bu katliamın göz göre göre geldiğinin kanıtıdır. Biz kadınlar nefret politikalarınıza da karşı dimdik ayakta duracak, nefrete karşı yaşamı ve barışı savunmaktan asla vazgeçmeyeceğiz!

İzmir’de öğretmenlik yapan, Maraş’a tatile giden Emine Gökkız da 3 gündür kayıptı. Dün ölü bedeni ormanda bulunan Emine’nin de şüpheli ölümü aydınlatılmalıdır! Azra için, Gülistan için, kaybedilen, katledilen, tecavüze maruz bırakılan tüm kadınlar icin mücadeleye devam edeceğiz, hesap sormaktan asla vazgeçmeyeceğiz! Karanlığınıza, nefret ve savaş politikalarınıza, erkek devletinize ve eril şiddetinize karşı birlikteyiz, yan yanayız. Haklarımızdan, hayatlarımızdan, birbirimizden asla vazgeçmiyoruz!

ANTALYA

Attalos Meydanı'nda bir araya gelen Antalya Kadın Platformu üyeleri, Haytaoğlu ve Maraş'ta kaybolduktan üç gün sonra cansız bedeni bulunan Emine Gökkız için bir eylem düzenledi. Eylemde yapılan açıklamada: Ne Azra’nın ne de Emine’nin katili tek değildir. Katilleri tecavüzcüleri ve istismarcıları cezasızlık ile ödüllendirenlerdir. Biz katledilirken haberlerde bizim ne giydiğimiz nasıl yaşadığımızı irdelenyen ama katilin adını kısaltanlardır. Kadınlar öldürülmemek, eşit ve özgür yaşamak için sokaklara çıktığında jopuyla gazıyla karşımıza dikelen ama bizler katledilirken görmezden gelen kolluk güçleridir.  Üniversitelerde hakları için mücedele eden kadınlara soruşturma açanlardır. Şimdi kimse timsah gözyaşı dökmesin, hepiniz katilsiniz. Tırnağına taş değen kirpiği yere dökülen tüm kadın, LGBTİ+ ve çocuğun sorumlusu sizsiniz. Yaşarken bedenimiz üzerinde tahakküm kuran emeğimizi sömüren varoluşumuzu kabul etmeyenler bir de bizi öldürdükten sonra katledilen bedenlerimiz üzerinden , artık sadece fotoğraflarda kalan gülüşlerimiz üzerinden rant sağlamaya ve duygularını tatmin etmeye devam ediyor.


İstanbul Sözleşmesi etkin bir şekilde uygulansaydı bu gün Azra ve Emine hayatta olacaklardı. Ama bırakın İstanbul Sözleşmesini etkin uygulamayı kadın düşmanları hayat güvencemiz olan Sözleşmeyi siyasi çıkarları için bir gece yarası kararı ile feshettiğini duyurdu. Buradan bir kez daha söylüyoruz :
Birbirimizden ve İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz. Kadınları katledilen ve ormanlık alanlarda cansız bedeni bulunan bir ülke olmak istemiyoruz. Mücadelemiz bitmedi ve biz kazanmadan bitmeyecek.

ANKARA

Ankara'da Haytaoğlu için düzenlenen eyleme polis saldırdı. Çok sayıda kişi gözaltında alındı. 

Fotoğraf: Emrullah Gümüş

DAHA FAZLA