Katil Kırcı'nın sözlerine takipsizlik kararı: Değer yargısını açıklamış

Katil Kırcı'nın sözlerine takipsizlik kararı: Değer yargısını açıklamış

Bahçelievler katliamının faillerinden Haluk Kırcı'nın, bir TV kanalındaki açıklamaları sebebiyle TİP ve Kemal Türkler Kültür Vakfı tarafından yapılan suç duyurusuna takipsizlik kararı verildi. Kırcı'nın kendi değer yargılarını açıkladığı savunuldu.

Ankara Bahçelievler'de 1987 yılında 7 Türkiye İşçi Partili gencin vahşive katledilmesinin sorumlularından Haluk Kırcı'nın TV kanalında yaptığı açıklamalar sebebiyle açılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi. 

Türkiye İşçi Partisi ve Kemal Türkler Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından katil Kırcı için "suçu ve suçluyu övme" sebebiyle suç duyurusunda bulunulmuştu. Savcılık, Kırcı hakkında sözlerinin "sempatikleştirici, övücü olmadığı ve kendi değer yargısını açıkladığı" gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu'nca yürütülen soruşturmaya, takipsizlik kararı verildi. Kararda, şiddeti, silahlı direnmeyi veya ayaklanmayı teşvik eden ifadeler dışında, devletin veya toplumun bir kesiminin hoşuna gitmeyen incitici, rahatsız edici, ürkütücü, bilgi ve düşüncelerin ifade özgürlüğü kapsamında olduğu belirtildi. Kararda, "şüphelinin işlenen bir suçu ya da işlediği suç nedeniyle bir kişiyi övücü, yüceltici, sempatikleştirici nitelikte bulunmayıp kendi değer yargısını açıkladığı" kaydedildi. 

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının hatırlatıldığı kararda, atılı suçun unsurları oluşmadığı ifade edilerek Haluk Kırcı hakkında kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verildi.