Katarlılara sınavsız tıp eğitimi mi geliyor?

Katarlılara sınavsız tıp eğitimi mi geliyor?

MSB kaynakları ve Saray'dan iddialara yalanlama gelirken, protokolün sadece askeri öğrencileri kapsadığı öne sürüldü.

Katar ve Türkiye arasında imzalanan "Askeri Sağlık Alanı'nda Eğitim ve İşbirliği" protokolü ile Katarlı gençler Türkiye'de kabul sınavı şartı aranmaksızın tıp, diş hekimliği, eczacılık eğitimi alabilecek. MSB ve Saray’a göre protokol sadece askeri öğrencileri kapsıyor.

Türkiye ile Katar arasında “Askeri Sağlık Alanında Eğitim ve İşbirliği” Protokolü AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı. Protokole göre, Katarlı gençler sınava girmeden Türkiye’de tıp, diş hekimliği, eczacılık sağlık meslek yüksek okulu, hemşirelik alanlarında ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim alabilecek. Protokolde eğitime kabul edilecek öğrencilerle ilgili şartlar sıralanırken, Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) ya da herhangi bir sınav şartı yer almadı.

ASKERİ UÇAKLA ÜCRETSİZ SEYAHAT

Protokolle Katarlı misafir personel ve yakınları ile Katarlı öğrencilerin mümkün olan hallerde askeri hava/kara ulaşım araçlarından ücretsiz istifade edebilmesi, askeri orduevi ve misafirhanelerden de yararlanabilmesi sağlanacak.

MSB REDDETTİ

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, "Katarlı gençlere Türkiye'de sınavsız tıp eğitimi hakkı verildiği" iddiasının gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.

İddialara gerekçe olarak gösterilen Türkiye ile Katar arasındaki "Askeri Sağlık Alanı'nda Eğitim ve İşbirliği Protokolü"nün askeri sağlık alanında iş birliği protokolü olduğunu vurgulayan kaynaklar, AA'ya "Protokol, her yıl belirlenecek kontenjan dahilinde misafir personel ve Katar Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan asker-sivil personel ile Katar Silahlı Kuvvetlerinde görev yapmak üzere eğitim alacak personeli kapsıyor." ifadesini kullandı.

FAHRETTİN ALTUN: AMAÇ ‘ASKERİ TIP’ TECRÜBELERİNDEN İSTİFADE ETMEK

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

"Bazı yayın organlarında “Katarlı öğrencilere sınavsız tıp eğitimi” şeklinde çarpıtılarak yansıtılan haberler gerçeği yansıtmamaktadır," diyen Altun şunları kaydetti:

Türkiye ve Katar arasında imzalanan “Askeri Sağlık Alanında Eğitim ve İş Birliği Protokolü” sadece silahlı kuvvetler mensuplarını kapsamaktadır.

Protokole göre;

Katar’daki silahlı kuvvetler mensupları ile Türkiye’deki silahlı kuvvetler mensupları belirlenen kontenjanlar çerçevesinde karşılıklı değişimden yararlanabileceklerdir.

Amaç tamamıyla “askeri tıp” alanındaki tecrübelerden istifade edebilmektir.

Katar haricinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Bosna Hersek, Azerbaycan, Kazakistan, Afganistan, Arnavutluk, Moldova, Gambiya, Somali ve Güney Kore'nin de bulunduğu 20’den fazla dost ve müttefik ülkenin askeri öğrencileri de Türkiye’de öğrenim görmektedir.

Türkiye, dost ve müttefik ülkelerle karşılıklı tecrübe ve imkanlardan yararlanarak ilişkilerini daha da derinleştirmeye devam edecektir.

Yalan ve iftira ile kamuoyunu yanlış yönlendirmeye çalışanların yalanlarını yüzlerine vurmaya devam edeceğiz.