Katalonya'da referandum sonuçlandı: Yüzde 90 'Evet'

Katalonya'da referandum sonuçlandı: Yüzde 90 'Evet'

Katalonya’nın bağımsızlığının oylandığı ve İspanya hükümetinin sert müdahalesiyle karşılaşan referandum sonuçlandı. Sonuçlara göre referandumdan yüzde 90 oranında "Evet" oyu çıktı.

Güncelleme 01.45

Katalonya Özerk Bölgesi Hükümet Sözcüsü Jordi Trull, seçmenlerin yüzde 90,09'unun bağımsızlığa "Evet" dediğini açıkladı

Trull, yaklaşık 5 milyon 340 bin seçmenin olduğu Katalonya'da referandumda 2,262,424 seçmenin oy kullandığını açıklarken, bu rakamlar referanduma katılım oranının yaklaşık olarak yüzde 42,3 olduğunu gösteriyor.

Güncelleme 20.30

Katalonya Özerk Bölgesi Hükümet Sözcüsü Jordi Trull, İspanya hükümetinin bugünkü polis şiddeti sonrası uluslararası mahkemelerde hesap vereceğini söyledi.

Barcelona'da bir basın toplantısı düzenleyen Trull, referandumda kullanılan milyonlarca oyun sayılacağına inandığını, oy verme süresinin ise uzatılmayacağını belirtti.

Trull oy sayımının ne zaman sona ereceği konusunda ise bir açıklama yapmadı.

Güncelleme 18.30

İspanya içişleri Bakanlığı, referandum oylamasında çıkan olaylar sonucunda 3 kişinin tutuklandığını, 12 polisin yaralandığını ve 92 sandığın ele geçirildiğini açıkladı.

Güncelleme 18.00

Barcelona'nın Las Palmas ile oynadığı maçın öncesinde Katalan ekibinin futbolcuları sahaya Katolonya bayrağının renklerinin hakim olduğu formayla çıktı.

Ayrıca, maçın skor tablosunun yer aldığı ekrana sandık fotoğrafı yansıtılarak "Demokrasi" notu düşüldü. 

Güncelleme 17.45

Barcelona Belediye Başkanı Ada Colau, Twitter hesabından yaptığı açıklamada İspanyol polisinin müdahalesi sonucu 460'dan fazla kişinin yaralandığını belirterek, "Barcelona Belediye Başkanı olarak, savunmasız insanlara yönelik bu polis saldırısının derhal durdurulmasını talep ediyorum" dedi.

Güncelleme 17.05

İnsan Hakları İzleme Örgütü, İspanyol makamlarını vatandaşların toplanma hakkına saygı göstermeye ve aşırı güç kullanmamaya çağıran bir bildiri yayınladı.

Güncelleme 17.00

Barcelona vs Las Palmas maçının iptal olmadığını, seyircisiz oynanacağı açıklandı. FC Barcelona, "Maç ertelenmedi, seyircisiz oynanacak" yazılı bir açıklama yayınladı.

Güncelleme 16.00

Katalonya Bölgesel Futbol Federasyonu, bugünkü Barcelona-Las Palmas maçı da dahil olmak üzere Katalonya sınırlarındaki tüm maçların "güvenlik" gerekçesiyle ertelendiğini duyurdu.

Güncelleme 15.33

Katalonya hükümet sözcüsü Jordi Turull, 337 yaralı olduğunu açıkladı.

Güncelleme 15.22

İspanya Başbakan yardımcısı sosyal medyada da paylaşılan görüntüleri görmezden gelerek, İspanya'nın oy kullanan Katalanlara karşı "metanetli ve orantılı müdahale ettiğini" iddia etti.

Güncelleme 15.10

Katalonya hükümeti, oy vermenin mümkün olduğu yerleri gösteren bir harita yayınladı.

Güncelleme 14.50

Barselona Belediye Başkanı Ada Colau, Eixample bölgesinde oyunu kullandı.

Güncelleme 14.40

Barcelona Kulübü'nün bugün Las Palmas'la oynayacağı maçın ertelenmesi için İspanya Futbol Federasyonu'na başvuruda bulunduğu belirtildi.

Güncelleme 14.21

İspanyol bayrakları taşıyan bir grup, Cornella'daki referandum seçmenlerine saldırdı.

Güncelleme 13.45

İspanya hükümeti, Katalonya'dan "bağımsızlık referandumu saçmalığının" sona erdirilmesini istedi.

REFERANDUM DÜNYA GÜNDEMİNDE

Yazar J.K. Rowling, Katalonya'daki polis şiddetiyle ile ilgili tweet attı. Rowling, polis şiddetinin gösterildiği bir tweet'e cevap olarak "Bu iğrenç ve yasadışı" dedi.

Başka bir Twitter kullanıcısı ise polis saldırısı görüntülerini yayınlayarak "Burası Türkiye değil, burası İspanya" diye yazdı. Kullanıcı, "Neden Türkiye'yi referans olarak kullandım" dedi ve FKF bayraklı fotoğraf ile Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (CPJ) verilerini ekledi: "Türkiye, dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi." 

 

[ih2]

Güncelleme 12.50

Barcelona'nın Belediye Başkanı Ada Colau, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'u istifaya davet etti. Colau, polisin Katalanlara yönelik şiddetini de kınadı ve durdurulmasını istedi. 

Güncelleme 12.46

Katalonya sağlık hizmetlerinden yapılan açıklamaya göre; polis saldırısında 3'ü ağır en az 38 kişinin yaralandığı bildirildi.

Güncelleme 12.05

Katalan hükümet sözcüsü Jordi Turull, kurulan seçim sandıklarının yüzde 73'ünde oy kullanma işleminin gerçekleştirilebildiğini açıkladı.

Güncelleme 11.53

İspanya polisi Katalan seçmenlere plastik mermiyle saldırdı.

Güncelleme 11.20

İspanya polisi çok sayıda Katalanı gözaltına aldı.

Güncelleme 11.18

Katalonya hükümetinin yaptığı açıklamaya göre, Katalan lider Carles Puigdemont oyunu kullandı.

Güncelleme 10.50

İspanya polisi, oy vermeye çalışan seçmenlere saldırıyor. Çok sayıda yaralı var.

Güncelleme 10.25

Katalonya lideri Carles Puigdemont'un oy vereceği Girona'daki sandıkta, seçmenler ile polis arasında çatışma çıktı. İspanyol polisi kilitlenen kapıları açmak için saldırdı.


İspanya'dan ayrılmak için bağımsızlık referandumuna giden Katalonya'da referandum gergin başladı. İspanya İçişleri Bakanlığı, referandumu engellemek için 10 binden fazla ulusal polis ve jandarma görevlisini takviye güç olarak Barselona'ya gönderdi.

Katalan hükümeti, seçmenlerin evde basmış oldukları oy fişlerini kullanabileceklerini duyurdu.

Haber Türk'ün aktardığına göre; TSİ 10.00 itibarıyla Barcelona'da bazı sandıklarda oy verme işleminin başladığı açıklandı.

Merkezi hükümetin karşı çıktığı bağımsızlık referandumu öncesinde binlerce Katalan, İspanyol polisinin müdahalesine karşı oy kullanma merkezlerinde sabahlama kararı almıştı. Oy kullanma merkezlerinin bugün sabaha kadar boşaltılması talimatını veren İspanya polisi ise binalardan ayrılmayanların zorla çıkarılacağını duyurmuştu.