Katalonya bağımsızlık ilan etti

Katalonya bağımsızlık ilan etti

Katalonya özerk yönetimi parlamentosu, 70'e karşı 10 oy ile tek taraflı olarak bağımsızlık ilan etti. İspanya Senatosu da Katalonya'nın özerkliğini askıya alma kararı aldı.

İspanya'nın Katalonya özerk yönetimi parlamentosu, yapılan oylama sonucunda tek taraflı bağımsızlık ilan etti.

İspanya’da Özerk Katalonya Bölgesi’nde parlamento bağımsızlığın ilanı için meclise gelen önergeyi 70 oyla onayladı. Bağımsızlığın ilanı için 68 evet oyu gerekiyordu. 10 vekil bağımsızlığa karşı oy kullanırken iki oy da geçersiz sayıldı. Madrid’de merkez hükümetin senatosu ise bugün bölgenin özerkliğini askıya alacak olan 155. Madde’nin yürürlüğe girmesini oylayacak. Katalonya parlamentosunda vekiller oylama sonucunun evet olduğunun duyurulmasının ardından Katalan marşını söyledi. Barselona sokaklarında bağımsızlık yanlısı binlerce gösterici kutlamalar yapmaya başladı.

 

İSPANYA'DA KRİTİK GÜN

Bugün hem Katalonya'da hemde Madrid senatolarında oylama yapıldı. İspanya Başbakanı Manuela Mariano Rajoy, bugün Senato'daki oylama öncesinde Katalonya lideri Carles Puigdemont'u görevden alabilmek için ulusal parlamentodan yetki istedi.  Madrid yönetimi, anayasanın 155. maddesini yürürlüğe koyarak Katalonya'nın özerkliğini kaldırmayı hedefliyor. Söz konusu madde, merkezi hükümetin özerk bölgelerde yönetimi doğrudan ele almasına olanak sağlıyor.

Katalonya parlamentosu ise bağımsızlık ilan etti. İktidardaki Junts pel Si - Evet için Birlikte koalisyonu, bağımsızlık yönünde oy kullanacağını açıklamıştı. Yapılan oylama sonucu Katalonya bağımsızlık kararını açıkladı.

MADRİD HÜKÜMETİNDEN İLK AÇIKLAMA

İspanya Başbakanı Manuela Mariano Rajoy, Katalonya parlamentosundan çıkan karardan sonra sakinlik itidal yaparak, İspanya hükümetinin, Katalan hükümetini restore edecek meşruiyete sahip olduğunu söyledi.

Rajoy, "Hükümet meşruiyetini yeniden sağlayacak önlemler aldı. İspanyollara ve Katalanlara sakin olmalarını söylüyorum. Adımlarımızı ölçüp biçerek alacağız. Devlet yanıt verdi, güvenliği sağlayacağız" ifadelerini kullandı. 

NE OLMUŞTU?

1 Ekim tarihinde Katalonya'da yapılan referandum için Madrid yönetimi, "Katalonya'nın örtük bağımsızlığını tanımıyoruz" şeklinde açıklama yapmıştı. Katılım oranı yüzde 43 olan referandumda halkın yüzde 90'ı bağımsızlığa "Evet" demişti.

İSPANYA'DAN İLK CEVAP

Katalonya yönetimi tarafından alınan tek taralı bağımsızlık kararının ardından İspanya Senatosu da Katalonya'nın özerkliğini askıya alma kararı aldı.

BBC'de yer alan habere göre, İspanya Anayasası'nda yer alan "özerk bölgelerin yönetimini Madrid yönetimine devredilmesi" yetkisini veren 155. maddeyi kullanmak isteyen Rajoy, oylamada bu yönde karar çıkması durumunda ilk işlerinin Katalan lider Carles Puigdemont’u görevden almak olacağını söyledi. İspanya Senatosu'ndan çıkan kararın ardından Rajoy, bu yetkiyi almış oldu.

AVRUPA KONSEYİ BAŞKANI: BİZİM İÇİN DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK 

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ise, İspanya’nın Katalonya Bölgesi’nin tek taraflı bağımsızlık ilan etmesi üzerine “Avrupa Birliği için değişen bir şey olmamıştır. Bizim muhatabımız hala Madrid hükümetidir” dedi. 

KATALAN VEKİLLERDEN BM BAYRAĞI

Katalan vekilleri, İspanya tarafından alınan kararın ardından Birleşmiş Milletler bayrağı açarak uluslararası toplumdan "İspanya yönetiminin Katalonya'daki sivil haklara yönelik uyguladığı baskı ve şiddete karşı yardım" çağısında bulundular.  

ABD'DEN İLK AÇIKLAMA​

ABD'den yapılan açıklamada ise, Katalonya'nın İspanya'nın bir parçası olduğu ve Washington'un İspanyol hükümetinin aldığı tedbirleri desteklediği belirtildi.

KATALONYA BAŞKANI: KATALONYA ÖZGÜRDÜR VE ÖZGÜR OLACAKTIR

Katalonya başkanı Puigdemont, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada "Katalonya özgürdür ve özgür olacaktır, zor zamanlarda ve mutlu zamanlarda halkının hizmetindedir. Şimdi hiç yoktan daha iyi." ifadelerini kullandı. 

İSPANYA'DAN SEÇİM TARİHİ AÇIKLAMASI

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, bağımsızlık kararı alan Katalonya parlamentosunu feshettiklerini ve 21 Aralık'ta Katalonya'da seçim yapılacağını açıkladı.