Katalan liderler tutuklandı, ülke karıştı

Katalan liderler tutuklandı, ülke karıştı

Ekimde tek taraflı bağımsızlık ilan etmiş Katalonya'ya yönelik tutuklamalar devam ediyor.

Madrid'deki İspanya Yüksek Mahkemesi, Katalonya bölgesi özerk yönetiminden 25 liderin 'ayaklanma, devlete itaatsizlik, zimmetine para geçirmekten' yargılanmasına karar verdi.

Bu suçlamalardan suçlu bulunmaları halinde Katalan liderler 30 yıla kadar hapis cezasına mahkum edilebilir.

KEFALETLE SERBEST KALMA YOLU KAPALI

İspanya Yüksek Mahkemesi Yargıcı Pablo Llarena, 5 Katalan lider hakkında daha tutuklama kararı verdi. Tutuklama kararı kefaletle serbest bırakılmalarını dışlıyor.

BAŞKAN ADAYINI TUTUKLADILAR

Bugün Katalan meclisinde yapılması gereken özerk yönetim başkanlığı seçiminin adayı Jordi Turull ve Madrid'in bölgeye kayyım ataması sonucu görevden alınan eski Katalan Meclisi Başkanı Carme Forcadell, eski Katalan bakanlar Dolors Bassa, Josep Rull ve Raül Romeva tutuklandı.

5 Katalan siyasetçi haklarındaki davanın başlamasını beklerken hapishanede tutuluyorlar. Yargıç Pablo Llarena, eski Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont'un da aralarında olduğu 6 firari Katalan lider hakkında uluslararası tutuklama emri verdi.

İçlerinde Cumhuriyetçi Sol Partisi (ERC) Genel Sekreteri Marta Rovira da var. Rovira İspanya'yı terk ettiğini açıklamış, İspanya basını Rovira'nın İsviçre'de olduğunu yazmıştı. İspanya'ya dönmesi halinde tutuklanacak olan Puigdemont, bağımsızlık adımını referandumundan aldıkları yetkiyle attıklarını ve kanuna aykırı bir şey yapmadıklarını savunuyor.

Karar sonrası başta Katalan başkenti Barselona olmak üzere bölge çapında kitlesel eylemler başladı. Barselona'da federal hükümet binalarına yürüyen Katalanları polisin durdurmasıyla başlayan çatışmalarda 20'den fazla kişi yaralandı.

Diğer Katalan kentleri de protesto ve çatışmalara sahne oldu. Eylemlerde Madrid merkezi hükümetinin Katalonya'ya karşı aldığı kararları destekleyen İspanya Kralı Felipe'nin posterleri de yakıldı ve yırtıldı.

Katalonya'daki bağımsızlık hareketi nedeniyle İspanya'daki anayasal kriz devam ediyor. Katalonya'da 1 Ekim'de yapılan referandumu bağımsızlık yanlıları kazanmış, ancak referandum hem anayasaya aykırı hem de katılımın düşük olduğu gerekçesiyle tartışmalara neden olmuştu.