Kaş'taki yangında yeni iddialar: 'Ankara Gazeteciler Cemiyeti yıllardır uğraş veriyordu...'

Kaş'taki yangında yeni iddialar: 'Ankara Gazeteciler Cemiyeti yıllardır uğraş veriyordu...'

Gazeteci Yusuf Yavuz, Çukurbağ Yarımadası'nda çıkan yangına ilişkin dikkat çekici iddialarda bulundu. Yavuz yazısında "Kaş'ta yaşadığım yaklaşık 20 yıl boyunca, bu hikayenin tanıklarını dinledim, devletin ilgili görevlilerine ulaştım, mahkeme kayıtları, bilirkişi raporları, dava dilekçeleri okudum. Kazıldıkça dehşet verici bir yağma öyküsü ortaya çıkmıştı" dedi.

İleri Haber

Oda TV yazarı ve gazeteci Yusuf Yavuz, Antalya'nın Kaş ilçesindeki Çukurbağ Yarımadası'nda çıkan yangına ilişkin çarpıcı iddialarda bulundu. Yavuz Facebook'ta paylaştığı yazısında Ankara Gazeteciler Cemiyeti'nin (AGC) geçmişte bölgenin imara açılması için çalışmalar yaptığını söyledi. Yavuz 2009 yılında Açık Gazete'de yayımlanan "Kaş’ta 70 yıllık rant savaşı!" başlıklı haberini hatırlatarak, "Kaş'ta yaşadığım yaklaşık 20 yıl boyunca, bu hikayenin tanıklarını dinledim, devletin ilgili görevlilerine ulaştım, mahkeme kayıtları, bilirkişi raporları, dava dilekçeleri okudum. Kazıldıkça dehşet verici bir yağma öyküsü ortaya çıkmıştı" dedi.

Yavuz 2009'daki haberinde "Ankara Gazeteciler Cemiyeti’nin Kaş Çukurbağ Yarımadasında doğal park statüsünde bulunan arazisinde revizyon imar planı yapılması talebi Kaş’ta tartışma yarattı. Geçtiğimiz yıl da benzer başvuruyla Kaş Belediyesi’nden 'zayiat fazlalığının çözülmesini' isteyen ve belediye meclisinden geçen cemiyetin bu talebi, 3. Derece Doğal Sit Alanı olan Çukurbağ Yarımadasının, 'doğal yapısı ve silueti bozulacağı' gerekçesiyle Antalya Koruma Bölge Kurulu tarafından reddedilmişti. Kaşlı hukukçular ikinci kez yinelenen talebin yeni rant kazanmayı amaçladığını iddia ederken, Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, taleplerinin imara yönelik olmadığını, geçmişte yapılan imar planında cemiyetin haksızlığa uğradığını ve hukuki yollardan haklarını aradıklarını söyledi" ifadelerine yer vermişti.

'ÇUKURBAĞ YARIMADASI'NIN YAĞMALANMASI BURADA DA BİTMEDİ'

Çukurbağ Yarımadası'ndaki yangına ilişkin paylaştığı yazıda "Çukurbağ Yarımadası'nın yağmalanması burada bitmedi elbette" diyen Yavuz, "Ankara Gazeteciler Cemiyeti (AGC); geçmişte kamuya terk edilen arazileri de imara açtırmak için yıllardır uğraş veriyordu. Kaş'ta seçilen her yeni belediye başkanı ziyaret edilir, talepler dile getirilir ve mutlaka ilçeye bir tesis kazandırılacağından, dünyaya tanıtılacağından, her konuda destek olunacağından söz edilir oldu" dedi.

2018 yılında cemiyetin hazırladığı raporda, yarımadada kalan araziler üzerinde nasıl bir imar planı süreci yürütüleceğine dair ayrıntılara yer verildiğini belirten Yavuz, rapora dayanarak konuyu ele alan "Gazeteci örgütü mü emlak ofisi mi?" başlıklı bir haber yayınladıklarını söyledi. Yacuz ayrıca AGC'nin, habere yayın yasağı kararı aldığını söyledi.

Yusuf Yavuz'un 2018'deki haberinde şu ifadelere yer verilmişti:

"Ankara Gazeteciler Cemiyeti’nin Antalya Kaş’taki doğal sit alanında yıllardır vazgeçmediği imar rantı ısrarının ayrıntıları bu kadar da olmaz dedirtiyor…

Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunan 3. Derece doğal sit alanı statüsündeki Çukurbağ Yarımadası’nda geçmişte yeşil alan ve doğal park olarak ayrılan arazileri imara açmak isteyen Ankara Gazeteciler Cemiyeti, özel imar planı hazırladı. Daha önce iki kez koruma kurulunca reddedilen cemiyetin imar revizyonu talebi, 110 dönümlük arazide tatil köyü, turistik tesisler, konut ve rekreasyon alanlarını kapsıyor. Ankara Gazeteciler Cemiyeti’nin 30 Eylül 2018 tarihli raporunda, Kaş’taki imar talebine ilişkin, 'bu çalışmanın sonunda çok büyük kazanımlar elde edeceğimize ve cemiyetimizin yarınlarının güvence altına alınacağına inancımız tamdır' ifadelerine yer verilmesi dikkat çekti. Cemiyetin raporunda aynı bölgede inşa ettirilen ticarethane niteliğindeki yapının imar barışından yararlanılarak apart olarak değerlendirileceği belirtildi."

Yusuf Yavuz yazısında son olarak "Çukurbağ Yarımadası'ndaki yangın, 50 yıldır bitmeyen bir yağma öyküsünü bir kez daha anımsattı. Konuyu komplo teorileriyle gölgelemek yerine, aslında komplo teorilerini bile aşan bu büyük imar rantı vurgununa odaklanmak Kaş'ın ve Türkiye'nin yararınadır. En çok da gazetecilik mesleğinin... Bu konuyu tüm yönleriyle çok yakından takip etmeye devam edeceğiz" dedi.

DAHA FAZLA