Kaş'ta Kübra Usta’dan heykel sergisi

Kaş'ta Kübra Usta’dan heykel sergisi

Kaş Kültürevi’nde 10 Eylül Salı günü Çember isimli yeni sergi ziyarete açılıyor.

İleri Haber

Kaş Kültürevi’nde 10 Eylül Salı günü Çember isimli yeni sergi ziyarete açılıyor. Sergide heykel sanatçısı Kübra Usta Asan’ın çalışmalarını görülebilir.

Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Heykel Bölümü’nde eğitimini tamamlamış olan sanatçı Kübra Usta, Kaş’ta yaşıyor ve çalışmalarına kendi evindeki atölyesinde devam ediyor. 2018 yılı Temmuz ayında Kaş Düşler Akademisi’nde sergi açan sanatçı, Kaş gibi küçük ilçelerde sanat alanında düzenli çalışmaların olmasının önemini belirtiyor.

Toplumsal cinsiyet rollerinin aile açısından sanattaki yansımalarını gündeme getiren Usta, gündelik yaşantıda aile içerisinde öldürülen kadınlara vurgu yapıyor. Kocası, babası, erkek kardeşi, sevgilisi, amcası tarafından öldürülen kadınların her gün çoğaldığını ve yetkililerin acil olarak ağır cezalar vermesi gerektiğini belirtiyor. Sanatçı geçtiğimiz günlerde öldürülen Emine Bulut’u anarak başka Emineler olmasın diyor.

Yapılan çalışmalarda kadın cinsiyeti ile ilişkilendirilmiş gündelik kullanılan nesneler ön plana çıkmaktadır. Sanatçı Kübra Usta, kadın kıyafetleri, terlik, sabun, gelin ayakkabısı, ev eşyaları v.b tanıdık olan nesneleri kullanarak kadınların yaşadıkları gerçekliği gündeme getirmektedir. Gündelik yaşantının zayıf kalıntıları olarak rahatsız edici bir şekilde ortaya çıkan bu objeleri izleyicide dehşet uyandırmaktadır. Sanatçı ev ve aile kavramını, yerli objeler kullanarak gün yüzüne çıkartmaktadır. Mekan ve kavramlardan beslenilen çalışmalarda aşina olunan eşyaları farklı konseptlerde kullanarak formlara estetik değer katılmaktadır. Sanatçı ev’e dair olan alanı sorunsallaştırarak ev/aile/toplumsal cinsiyet ilişkisini irdelemiştir.

DAHA FAZLA