Kartal'da hastane eylemi: Sağlık hakkından mahrum edemezsiniz!

Kartal'da hastane eylemi: Sağlık hakkından mahrum edemezsiniz!

Kartal Yavuz Selim Devlet Hastanesi’nin kapatılmasına tepki gösteren sağlık çalışanları, ilçe halkı ve esnafı, hastanenin kapatılmasıyla sağlık haklarından mahrum bırakıldıklarını söyledi.

İstanbul'un Kartal İlçesi, Esentepe Mahallesi’nde bulunan ve on binlerce kişinin sağlık hizmeti aldığı Yavuz Selim Devlet Hastanesi’nin kapatılarak, yeni inşa edilen Tuzla Devlet Hastanesi’ne taşınmasına hastane çalışanları, çevre esnafı ve Kartal halkı tepki gösterdi.

2013 yılında ‘riskli alan’ ilan edilen hastane, 2014 yılında Kartal Belediyesi tarafından ‘Kartal Batı Merkezi Projesi Uzlaşma İşi’ adıyla ihaleye çıkarılırken, 700’e yakın çalışanı ile hiçbir şekilde irtibata geçilmeden ve son haftaya kadar taşınma hakkında bildirim yapılmadan apar topar Tuzla Devlet Hastanesi'ne taşındı.

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM YAP-BOZ TAHTASINA DÖNDÜ

Bugün (27 Eylül) hastane binası önünde toplanan hastane çalışanları, çevre esnafı ve Kartal halkı burada hastanenin taşınmasına tepki olarak bir eylem gerçekleştirdi. Eylemde, “sağlıkta çağ atladık” diye övünülen sağlıkta dönüşüm programının yap-boz tahtasına döndüğü ifade edilirken, Kartal halkının 1966’dan beri kısa sürede ulaşabildiği acil sağlık hizmetinden mahrum bırakılmak istendiği ve sağlığın rekabetçi anlayış, özel sektör mantığıyla pay alınabilecek bir pazar olarak görüldüğüne vurgu yapıldı.

ÇALIŞANLARIN PROBLEMLERİ GÖZARDI EDİLDİ

Eylemde, hastanenin taşınma kararıyla 700’e yakın çalışanının ulaşım, kreş, okul, barınma gibi en temel ihtiyaçlarının gasp edildiği söylenirken, hastane çalışanlarının taşınma kararından yeni haberdar edilmesi, ‘skandal’ olarak nitelendirildi.

ÇEVRE ESNAFI DA MAĞDUR

Hastane çevresinde bulunan esnafın da hastanenin taşınmasıyla mağdur olduğunun ifade edildiği eylemde, hastanenin depreme dayanıklı bir şekilde yeniden inşa edilerek, yerinde dönüşüm sağlanması ve hastanelerin şehir merkezlerinden uzaklaştırılmadan, ulaşılabilir bir hizmete dönüştürülmesi talep edildi.

DAHA FAZLA