Kartal Halı’da işçiler, Koronavirüs vakalarına rağmen çalıştırılıyor

Kartal Halı’da işçiler, Koronavirüs vakalarına rağmen çalıştırılıyor

Antep 4. Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan Kartal Halı adlı firmada çalışan bir işçi gece saatlerinde işbaşı yapmadan kısa bir süre önce fenalık geçirerek bayıldı. İşçinin koronavirüs pozitif olduğu ve bu nedenle bayıldığı belirtildi. İşçiler fabrikada çok sayıda koronavirüs vakası olduğunu dile getiriyor.

Antep 4. Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan Kartal Halı adlı firmada çalışan bir işçi gece saatlerinde işbaşı yapmadan kısa bir süre önce fenalık geçirerek bayıldı. İşçinin yeni tip koronavirüs (Covid-19) pozitif olduğu ve bu nedenle bayıldığı belirtildi. İşçinin Covid-19 belirtileri gösterdiği ve işten izin almak istediği öğrenildi. İşçinin izin talebinin ise işyerlerinde çavuş diye tabir edilen sorumlular tarafından reddedildiği kaydedildi.

Genç yaştaki işçi, sağlık ekiplerinin gelmesinin ardından hastaneye kaldırıldı. Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası, OSB’de çalışan işçilerin tedirginlik yaşadığını belirterek bu soruna çözüm bulunmasını talep etti.

İşçiler fabrikalardaki üretim koşullarını şöyle özetledi:

Fabrikada çalışıyoruz. Koronavirüs vakası aldı başını gidiyor, biz hala çalışıyoruz. Serviste sosyal mesafe yok. Ayakta bile gelen var. İşe gitmeye korkuyoruz. Ne eldiven ne maske var. 1 maskeyi 8 saat kullanıyoruz. Test hiç yok, yapılmıyor. Sadece ateş ölçülüyor servise binerken. Sosyal mesafe zaten yok.

PATRONLARA ÖDÜL DEĞİL FABRİKALARA DENETİM 

Pandemi sürecinde alınması gereken tedbirlerin alınmadığını söyleyen Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası, işçilerin can güvenliğinden endişe ettiklerini söyledi. Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası Çukurova Bölge Temsilciliği tarafından yapılan açıklama şöyle:

Tüm bunlar gösteriyor ki Antepli patronlara salgınla mücadele ödülü verilmekte ancak salgına karşı önlemlerin alınıp alınmadığı denetlenmemektedir. Bu yüzden bir kez daha dile getiriyoruz: İşçiler can güvenliklerinden endişe etmektedir! Hiçbir şey işçilerin sağlığından daha önemli değildir.

Artık işçilerin sağlığı için maliyet hesabı yapılmamalıdır. Antepli patronlara ihracat rekorları kırdıran işçilerdir. Bu işçilerin çığlıklarına artık kulak verilmelidir. Servislerden çalışma ortamlarına kadar tüm tedbirler alınmalıdır. Sanayi bölgelerinde işçilere test yapılmalıdır. Maske dağıtımı süreklileştirilmeli, sosyal mesafeyi sağlayacak düzenlemeler hayata geçirilmelidir. Bu önlemleri almak işçilerin bireysel tercihleriyle olamaz. Çünkü fabrika koşulları bunun önüne geçmektedir.

Bu organizasyon firma yetkililerinin sorumluluğundadır. Üretim esnasında uyulması istenen kurallar için işçilere baskı yapan firma yetkilileri, işçilerin sağlık önlemlerini almak içinde alınması gereken önlemleri hayata geçirmelidir.