Karpuz verimi düştü, çiftçi borç içinde

Karpuz verimi düştü, çiftçi borç içinde

Adana’da erkenci karpuzun hasadı devam ediyor. Borçla idare eden çiftçiler, aşırı yağış ve doludan ötürü karpuz veriminin düştüğünü ifade etti.

Adana’da erkenci karpuz hasadı devam ediyor. Türkiye’de üretilen yaklaşık 4 milyon ton karpuzun yüzde 20’sinin yetiştirildiği Adana’da bu yıl yaklaşık 145 bin dekarda dikim yapıldı.

Karpuzdan yaklaşık 700 bin ton rekolte bekleniyor. Aşırı yağışlar ve dolu nedeniyle hasat bu yıl 20 gün geç başladı.

Karataş ilçesinin Kapı, Tuzla ve Bahçe mahallelerinde kumlu topraklarda yetişen karpuzun kilosu tarladan 1,5 TL ila 2 TL’den satılırken; tüketici kilosunu 2,5 TL ila 3 TL arasında alıyor. Çiftçiler, aşırı yağış ve doludan ötürü karpuzda veriminin düştüğünü belirtti.

Bir dönüm karpuzun 4 bin TL ila 4 bin 500 TL arasında bir maliyetinin olduğunu ifade eden çiftçi Hasan Koyuncu, girdi maliyetlerinin yüksek olmasından şikayetçi.

MA'nın haberine göre erkenci karpuzun kumlu toprakta üretildiğini vurgulayan Koyuncu, “Bu yıl aşırı yağış vardı. Ayrıca mahsule dolu da vurdu. Bundan ötürü karpuzun tonajı çok düştü. Verim çok düştü. Şu anda kilosunu 1,5 TL’ye verdik. Ocak sonunda ekiyoruz, karpuzu. 5 ay zahmetini çekiyoruz. Masrafları yüksek. Fiyatlar iyi ama verim düşük” diyor.

Hava şartlarından ötürü karpuzun veriminin düşük olduğunu dile getiren çiftçi Mehmet Akdağ da, karpuz tonajının düşük olması nedeniyle çiftçinin emeğinin karşılığını alamadığını söylüyor.

DAHA FAZLA