Karayolları'nın 953 milyon liralık ihalesi yandaş Cengiz’e verildi

Karayolları'nın 953 milyon liralık ihalesi yandaş Cengiz’e verildi

AKP iktidarının gözde şirketlerinden Cengiz İnşaat, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün bu yıl düzenlendiği en büyük ihalelerden biri olan “Trabzon – Aşkale Yolu Zigana İkmal İnşaatı” da 953 milyon TL bedelle aldı.

AKP iktidarlarında kamudan milyarlarca liralık ihaleler alan yandaş Mehmet Cengiz'in şirketi Cengiz İnşaat’a Karayolları Genel Müdürlüğü’nün bu yıl düzenlediği en büyük ihalelerden biri olan “Trabzon - Aşkale Yolu Zigana İkmal İnşaatı” ihalesi de verildi.

Birgün'den İsmail Arı'nın Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilerden derlediği habere göre, Karayolları Genel Müdürlüğü, “Trabzon - Aşkale Yolu Zigana Tüneli Bağlantı Yolları İkmal İnşaatı” için 14 Temmuz tarihinde bir ihale düzenledi. İhale, yandaş Mehmet Cengiz’e ait Cengiz İnşaat’a 953 milyon 203 bin TL bedelle verildi. Ardından Karayolları Genel Müdürlüğü ve Cengiz İnşaat arasında 27 Ağustos tarihinde sözleşme imzalandı.

İHALE TARTIŞMALI MADDEYLE DÜZENLENDİ

Yapılan ihale, İhale Kanunu’nun “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen olayların” ortaya çıkması durumunda kullanılması gereken tartışmalı 21B maddesinde düzenlenen pazarlık usulüyle düzenlendi.

Milyarlarca lira harcanan “Trabzon – Aşkale Yolu Zigana Tüneli Bağlantı Yolları” için ilk ihale 2015 yılında yapılmıştı. İlk tünel ve bağlantı yolları ihalesini de Cengiz İnşaat kazandı fakat ihaleye katılan diğer şirketlerin sürece itiraz etmesi sebebiyle mahkeme ihalenin tekrar değerlendirilmesine karar vermişti. Ardından da 2016 yılında Cengiz İnşaat ile Karayolları Genel Müdürlüğü arasında 446 milyon 297 bin liralık sözleşme imzalandı.

2017 yılının Mart ayında dönemin Başbakanı Binali Yıldırım tarafından Zigana Tüneli’nin temeli atıldı. Temel atma töreninde, "Son işimizi yapalım, yükleniciyi çağıralım, bir pazarlık yapalım" diyerek, Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz'i yanına çağıran Yıldırım, tünelin, 29 Ekim 2019'da biteceğini açıklamıştı. Fakat tünelin açıklanan tarihinin üzerinden yaklaşık bir yıl geçmesine rağmen bitirilemeyerek kamunun kasasından milyonlarca lira daha harcandı.

TEPKİ ÇEKEN BİRÇOK PROJE CENGİZ'E GİTTİ

Halka ettiği küfürle hafızalardan silinmeyen yandaş Mehmet Cengiz’in sahip olduğu Cengiz Holding'in AKP döneminde kamudan aldığı garantili ve yüksek maliyetli projelerden bazıları şöyle:

- İstanbul 3’üncü Havalimanı

- Hasankeyf Ilısu Barajı

- Kuzey Marmara Otoyolu

- Yusufeli Barajı ve HES

- Akkuyu Nükleer Santral Limanı

- Ordu-Giresun Havalimanı

- Rize-Artvin Havalimanı

- Hüseyin Avni Paşa Korusu