Karadeniz'de alışılmışın dışında NATO tatbikatı: Kremlin'den tepki

Karadeniz'de alışılmışın dışında NATO tatbikatı: Kremlin'den tepki

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya'ya yönelik tehditte bulunurken, NATO da Karadeniz'de ilk defa geniş katılımlı bir tatbikata başladı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin Rusya ile daha istikrarlı ve faydalı ilişkiler kurmayı umduğunu ancak Rusya'nın "saldırmaya" devam etmesi halinde Washington'un karşılık vereceğini açıkladı. Öte yandan NATO, Karadeniz’de ilk kez ittifak dışındaki ülkelerin de yer aldığı geniş katılımlı bir askeri tatbikat başlattı. Tatbikata, Türkiye dahil 32 ülke katıldı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İtalyan gazetesi La Repubblica'ya açıklamalarda bulundu. Açıklamalarında ABD'ye yönelik siber saldırılara ve tutuklu Rus muhalif Alexei Navalny'ye atıfta bulunan Blinken, "Rusya bize saldırmaya devam ederse veya SolarWind saldırıları, seçimlerimize müdahaleler ve Navalny'ye karşı saldırgan tutum gibi eylemlerine devam ederse, o zaman karşılık vereceğiz" dedi.

Blinken Libya'daki Rus ve Türk birlikler sorulduğunda yabancı birliklerin yakında Libya'dan çekileceğini ancak sürecin biraz zaman alacağını söyledi.

KARADENİZ’DE ALIŞILMIŞIN DIŞINDA TATBİKAT

Öte yandan NATO, Karadeniz’de ilk kez ittifak dışındaki ülkelerin de yer aldığı geniş katılımlı bir askeri tatbikat başlattı. Tatbikata, Türkiye dahil 32 ülke katılırken, bu ülkelerden 14’ü NATO üyesi değil.

1997 yılından günümüze Karadeniz sularında her yıl NATO tarafından düzenlenen “Sea Breeze” tatbikatı bu yıl askeri ittifakın dışına çıkarak uluslararası boyut kazandı. Ukrayna’nın resmen ev sahibi olduğu tatbikata Türkiye dahil 18 NATO ülkesinin yanı sıra ittifak dışından 14 ülke de katılacak. İttifak dışı ülkeler Avustralya, Brezilya, Mısır, Gürcistan, İsrail, Japonya, Moldova, Fas, Pakistan, Senegal, Güney Kore, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve ev sahibi Ukrayna olacak. İttifak dışı ülkeler sadece konuk askeri personel ile iştirak edecek.

Kremlin ise tatbikatı ‘provokasyon’ olarak niteleyerek, Kırım açıklarında füze atış talimleri yapacağını duyurdu.