Karadağ’da taht töreni protestosu: 50 kişi yaralandı

Karadağ’da taht töreni protestosu: 50 kişi yaralandı

Karadağ Kilisesi'nin meşruiyetini tanımayan ve mensuplarını Hıristiyan olarak görmeyen Sırp Kilisesi'nin tören için Karadağ'ın tarihi başkenti Cetinje'yi seçmesine tepki gösteren bir grubun protesto yaptı. Protestoda 20’si polis olmak üzere toplam 50 kişi yaralandı.

Karadağ'da Sırp Ortodoks Kilisesi'nin tahta çıkış töreni için Karadağ Kilisesinin kutsal kabul ettiği Cetinje şehrini seçmesi nedeniyle haftalarca süren gerginlik, tören öncesinde endişe verici boyutlara ulaştı.

NTV’nin haberine göre; Karadağ'ın çeşitli şehirlerinden gelen binlerce kişi, Sırp Ortodoks Kilisesi Patriği Porfirije ve diğer kilise yetkililerinin törene gelişini engellemek amacıyla Cetinje şehrine girişleri kapattı.

Yolu açmaya çalışan polis, kalabalığa göz yaşartıcı gaz ile müdahale ederken, göstericiler ise polise taş, şişe ve havai fişek ile karşılık verdi.

Çıkan olaylarda 20’si polis 50 kişi yaralandı.

Başbakan Zdravko Krivokapic Twitter hesabından yaptığı açıklamada, törenin Cetinje'de yapılmasına karşı çıkan Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic'in güvenlik danışmanı Veselin Veljovic'in, Cetinje'deki protestoda gözaltına alındığı bilgisini paylaştı.

Öte yandan Sırp Ortodoks Kilisesi Patriği Porfirije ile Karadağ Metropoliti Joanikije'nin, yoğun güvenlik önlemleri altında törene katılmak üzere helikopterle Cetinje'ye ulaştığı bildirildi.

Sırp Ortodoks Kilisesi, Joanikije'nin tahta çıkma töreninin 5 Eylül'de gerçekleştirileceğini duyurmuştu.

Karadağ'da biri Sırp biri Karadağlı olmak üzere iki Ortodoks Kilisesi bulunuyor. Ülke siyasetinde de etkili olan Sırp Ortodoks Kilisesi, son parlamento seçimlerinde, vatandaşları muhalefeti desteklemeye çağırmıştı. Karadağ Kilisesi'nin meşruiyetini tanımayan ve mensuplarını Hıristiyan olarak görmeyen Sırp Kilisesi'nin tören için Karadağ'ın tarihi başkenti Cetinje'yi seçmesi, ülkedeki Karadağ milliyetçisi çevrelerin tepkisine neden olmuştu.

Joanikije, tahta çıkma töreninin Cetinje'de yapılmasına tepki gösteren Karadağlıları "lanetlenmekle" tehdit etmişti.