Karaciğeri yenileyen ve onaran hücrelerin yeri tanımlandı

Karaciğeri yenileyen ve onaran hücrelerin yeri tanımlandı

ABD'li uzmanlar karaciğerde onarımı ve yenilenmeyi sağlayan hücreleri ve yerlerini tespit etti.

ABD’nin Teksas eyaletinde uzmanlar, karaciğeri onaran ve yenileyen hücreleri tanımladı ve bu hücrelerin organdaki yerini tespit etti. Çalışmada, 3 ayrı bölgeye ayrılan karaciğerde, yenilenmeyi sağlayan hepotosit hücrelerinin birinci ve üçüncü bölge arasında kalan ikinci bölgede yer aldığı ortaya kondu.

Medical Science News’in haberine göre, ABD’de Teksas Üniversitesi Southwestern Tıp Merkezi’ne bağlı Çocuk Tıp Merkezi Araştırma Enstitüsü (CRI) tarafından yürütülen çalışma kapsamında, karaciğerin onarılması ve yenilenmesini sağlayan hücreler ve organdaki yerleri tanımlandı.

Uzmanlar, bu çalışma ile karaciğerdeki başlıca hücre tipi olan hepotositlerin hepsinin mi yoksa bir kısmının mı organın yenilenmesini sağladığına ilişkin son yıllarda devam eden tartışmalara da son verdi. Çalışmada, 3 ayrı bölgeye ayrılan karaciğerde, yenilenmeyi sağlayan hepotosit hücrelerinin birinci ve üçüncü bölge arasında kalan ikinci bölgede yer aldığı ortaya kondu.

DAHA ÖNCE TESPİT EDİLEMEMİŞTİ

Karaciğerin hücre yapısına ilişkin daha önce yapılan araştırmalarda, hepotosit türlerinin işlevlerini ayırt eden göstergelerin eksikliği nedeniyle karaciğerde hangi hücrelerin yenilenmeyi sağladığı tespit edilememişti.

Uzmanlar, söz konusu çalışma ile karaciğerde etkinleşen bazı genleri işaretledi ve bu genleri farklı hepotosit türlerini ve işlevlerini tanımlamak için bir gösterge olarak kullandı.

DAHA FAZLA