Karaburun köylülerinden taş ocağına karşı zafer

Karaburun köylülerinden taş ocağına karşı zafer

Karaburun'da Kösedere Mahallesi sakinleri, zeytinliklere zarar veren mermer ve taş ocağına karşı zafer kazandı.

İzmir'in Karaburun İlçesi'ne bağlı bir kırsal yerleşim olan Kösedere Mahallesi'nde yaşayan yurttaşlar, zeytin ağaçlarının yanıbaşında açılan mermer, taş ve mıcır ocağına karşı uzun bir süredir mücadele yürütüyordu. 

KÖYLÜLERDEN OCAĞA DAVA

Köyde yaşayan İzmir Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığından emekli hakim Hüseyin Çelikkol öncülüğünde harekete geçen köylüler, Kapuşca mevkiinde zeytin ağaçlarının yaklaşık 50 metre yakınında açılan ocağın kapatılması talebiyle 4. İdare Mahkemesi’ne dava açtı.

Dava talebi reddedilen köylüler bu defa 1939 yılından bu yana yürürlükte olan 3573 Sayılı Zeytin Kanunu'na aykırı olduğu gerekçesiyle ocağın ruhastının iptali için tekrar 4. İdare Mahkemesi’ne başvuru yaptı. Mahkeme,  emekli hakim Çelikkol tarafından yapılan başvuru kabul etti. Dava sonucunda da ocağın ruhastı iptal edildi. Danıştay 8. Dairesi de mahkemenin kararını onadı. 

'HER ŞEY İNSANLIĞI DÜŞÜNEREK PLANLANMALI'

Habertürk'ten Mehmet İnmez'e konuşan emekli hakim Çelikkol, verdikleri mücadeleye ilişkin açıklamasında şunları söyledi:

Ocak hem evlere hem de ağaçlara çok yakın. Hukuk bilgimi kullanarak, yasalara aykırı olduğunu ispatladım. Ben ocaklar ve balık çiftlikleri yapılmasın demiyorum. İhtiyaç olduğu için yapılmalıdır ama zeytin ağaçları ve kent merkezlerine yakın bölgede olmamalı. Çevre katledilemez. Her şey insanlığı düşünerek planlanmalı. Buranın geçimi zeytin. Eğer zeytin ağaçları biterse bu insanlar ne yapacak?

DAHA FAZLA