Kara para, siyaset, mafya yöntemleri… ‘Mevcut Türkiye’nin özeti’ olarak A’dan Z’ye  Sezgin Baran Korkmaz olayı

Kara para, siyaset, mafya yöntemleri… ‘Mevcut Türkiye’nin özeti’ olarak A’dan Z’ye Sezgin Baran Korkmaz olayı

İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, T24’te yayınlanan köşe yazısında Sezgin Baran Korkmaz’a ilişkin ayrıntılı bir yazı kaleme alırken, “Geçmişi gölgeli bir sermaye sahibinin parası ve yöntemleri mi yoksa gölgede olmadığı düşünülenin parası ve yöntemleri temiz?” dedi.

İleri Haber

Bağımsız İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz’a ilişkin kapsamlı bir yazı kaleme aldı. Şık, T24’te yayınlanan yazısında Korkmaz’ın medyada ‘iki farklı’ kişi olarak yansıtıldığına dikkat çekerken, “Madalyonun bir yüzünde ABD'de başlayan ve uluslararası nitelik kazanan bir dolandırıcılık ve bu suçtan elde edilen gelirin aklanması ile ilgili bir soruşturma ve dava zincirinin halkalarından biri olduğu kuşkusu uyandıran Sezgin Baran Korkmaz vardı. Madalyonun diğer yüzündeki Korkmaz ise memleketi Kars'ta ayakkabı boyacılığıyla başlayan iş kariyerini yüz milyonlarca dolarlık bir holdinge dönüştüren ‘yardımsever’ bir zengin olarak karşımıza çıkıyordu” ifadelerini kullandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, kara para aklama iddiasıyla Sezgin Baran Korkmaz hakkında soruşturma başlatmış, Korkmaz’ın tüm mal varlığına el konulurken aralarında Kingston kardeşler olarak bilinen Jacop Ortell Kingston, İsaiah Kingston, Rachel Kingston, Sally Kingston da bulunduğu 19 kişi hakkında gözaltı kararı çıkartmıştı.

‘MASAK TEMİZ RAPORU VERDİ TEDBİR KALDIRILDI’

Bağımsız Milletvekili Ahmet Şık, “A'dan Z'ye Sezgin Baran Korkmaz olayı” başlıklı köşe yazısında Korkmaz’a ilişkin çarpıcı bilgilere yer verdi.

Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) Korkmaz hakkında temiz raporu vermesinin ardından Korkmaz hakkındaki şirket ve kişisel banka hesaplarındaki blokaj ve tedbirlerin kaldırıldığını belirten Ahmet Şık şunları kaydetti:

“Korkmaz'ın alaycı bir dille yaptığı paylaşımlarının ne anlama geldiği de üç hafta sonra tedbir kararının kaldırılmasıyla anlaşıldı. İstanbul 3'üncü Sulh Ceza Hâkimi Yasin Karaca tarafından alınan kararda dikkat çekici olan ayrıntı ise MASAK'tan gelen bir yazıya atıf yapılmasıydı. 5 Kasım 2020 tarihli MASAK yazısının suçlama konusunu oluşturan aklama suçuna yönelik bir tespit bulunmadığı anlamına gelen bu yazının yanı sıra dosya kapsamında yapılan değerlendirmelerde de "aklama suçunu oluşturan öncül suçların işlendiğine dair somut bulguların tespit edilemediği" belirtiliyordu. Soruşturma sürecek olmasına rağmen tüm tedbir kararları kaldırılmıştı.

Karar aynı gün İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından Türkiye Bankalar Birliği Başkanlığı'na da gönderilerek, Korkmaz ve diğer 13 şüpheli hakkındaki şirket ve kişisel banka hesaplarındaki blokaj ve tedbirlerin "ivedi kaldırılması" talimatı verildi. Belgede imzası bulunan kişi ise 16 Ekim'de Adalet Bakan Yardımcısı olduğu duyurulan İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hasan Yılmaz'dı. Yılmaz'ın terfi ettirilmesiyle ilgili bağ kurulmaya çalışılsa da yapılan aslında rutin bir işlemin gerçekleştirilmesinden ibaret bir uygulamaydı.”

‘ÇETE KURMAKLA SUÇLANIYORDU İFADESİ BİLE ALINMADI’

Hakkında yürütülen soruşturma kapsamında Korkmaz’ın ifadesinin bile alınmadığını ifade eden Ahmet Şık, “Hakkında hayli yüklü bir ceza öngören bir soruşturmada tutuklanmak bir yana, şüpheli Sezgin Baran Korkmaz'ın ifadesini bile alınmadığı da kararın içinde yazıyordu” dedi.

Şık’ın yazısından ilgili bölüm şu şekilde:

“Bu karardan 10 gün sonra, 17 Kasım 2020'de, Sezgin Baran Korkmaz hakkındaki yurtdışına çıkış yasağı da 7'inci Sulh Ceza Hâkimi Ramazan Çiçek tarafından kaldırıldı. Bu kararda Korkmaz hakkında "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçlamasından da soruşturma yürütüldüğü belirtiliyordu. Türk Ceza Kanunu'nun 220'nci maddesinde düzenlenen bu suçun cezası 4 yıldan az olmamak kaydıyla 8 yıla kadar hapis cezasıydı. Örgütün silahlı olması halinde cezaların yarı oranına kadar artırılabileceğini düzenleyen kanunun 5'inci maddesinde örgüt yöneticilerinin işlenen bütün suçlardan dolayı ayrıca fail olarak cezalandırılacağı da belirtiliyor. Hakkında hayli yüklü bir ceza öngören bir soruşturmada tutuklanmak bir yana, şüpheli Sezgin Baran Korkmaz'ın ifadesini bile alınmadığı da kararın içinde yazıyordu.”

‘MEVCUT TÜRKİYE’NİN ÖZETİ’

Ahmet Şık köşe yazısının son bölümünde "Geçmişi gölgeli" bir sermaye sahibinin parası ve yöntemleri mi yoksa gölgede olmadığı düşünülenin parası ve yöntemleri temiz?” diye sorarken, olayı ‘mevcut Türkiye’nin özeti’ olarak değerlendirdi.

Şık şu ifadeleri kullandı:

“Buraya kadar anlatılanlar bize iki farklı Sezgin Baran Korkmaz portresi sunuyor. Madalyonun bir yüzünde ABD'de başlayan ve uluslararası nitelik kazanan bir dolandırıcılık ve bu suçtan elde edilen gelirin aklanması ile ilgili bir soruşturma ve dava zincirinin halkalarından biri olduğu kuşkusu uyandıran Sezgin Baran Korkmaz vardı. Madalyonun diğer yüzündeki Korkmaz ise memleketi Kars'ta ayakkabı boyacılığıyla başlayan iş kariyerini yüz milyonlarca dolarlık bir holdinge dönüştüren "yardımsever" bir zengin olarak karşımıza çıkıyordu.

Sermayeden mafyaya, yargıdan medya ve siyasete uzanan hayli karışık ilişkiler ve iddialar barındıran bu hikâyenin somut ve kuşku duyulmayacak tek sonucu ise resmi ve sivil denetim organları olan yargı ile medyayı kontrol ve tekeline alan bir siyasal iktidarın yarattığı mevcut Türkiye gerçeğini anlatması. Hal bu iken ve ortaya çıkan bilgilerden yola çıkarak son operasyonu da merkeze alan birkaç soru daha sorarak bu uzun yazıyı noktalayalım:

SBK Holding ile ilgili 5 Kasım 2020'de mal varlıkları üzerindeki tedbir kararının kaldırılmasını sağlayan MASAK raporu mu yalan ya da yanlış yoksa son operasyonun yapılmasının dayanağı haline gelen sonuncu MASAK raporu mu?

İlk operasyonda tedbir kararının kaldırılmasıyla soruşturmanın kadük bırakılmasında mı yoksa son operasyonla tekrar devreye sokulan soruşturmada görev ve rol alan yargı mensupları mı hukuka uygun davrandı?

Her iki soruşturmada da siyaset ne kadar etkiliydi?

"Geçmişi gölgeli" bir sermaye sahibinin parası ve yöntemleri mi yoksa gölgede olmadığı düşünülenin parası ve yöntemleri temiz?

Ve bu mafya yöntemlerinin anlatıldığı bu hikâyenin mafyası kim?”

Yazının tamamını okumak için tıklayınız…