Kara deliğe dönüştü: Şehir hastanelerine bugüne kadar 18 milyar TL ödediler!

Kara deliğe dönüştü: Şehir hastanelerine bugüne kadar 18 milyar TL ödediler!

Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda bugüne kadar şehir hastanelerine 18 milyar TL ödendiği, 2023 yılına kadar 60.28 milyar TL daha ödeneceği ortaya çıktı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, Sayıştay’ın şehir hastaneleriyle ilgili denetim raporlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunduğunu belirtti. Özel, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Milletin cebinden kuruş çıkmıyor” sözlerini de hatırlatarak, “Verilen ödeme garantilerinin yüksekliği nedeniyle eleştirilen şehir hastanelerine ilişkin ciddi usulsüzlükler de raporda yer almaktadır. Bir an önce bu usulsüzlükler nedeniyle sorumlular hakkında adli ve idari soruşturma açılmak durumundadır” dedi. 

İHTİYAÇ ANALİZİ YAPILMAMIŞ

Evrensel'de yer alan habere göre Özel, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında şehir hastaneleri için 60.28 milyar TL daha harcanacağına dikkat çekerek, raporlardaki tespitlerden bazılarını da şöyle sıraladı:

“Yerinde yapılan denetimlerde, bazı şehir hastanelerinin faaliyete geçtiği tarihte alınması gereken, lisans, izin ve raporların görevli şirket tarafından temin edilmediği görülmüştür. Hem merkezdeki birimler arasında hem de taşra ve merkezi birimler arasında yaşanan iletişim eksikliği sonucu şehir hastanelerinin planlama süreçlerinde verilecek garanti miktarlarının ihtiyaç analizi yapılarak belirlenmediği; şehir hastanelerinin açılış süreçlerinde görevli şirketler tarafından getirilen cerrahi setlerin bir kısmının hekim tespitlerine göre kullanımının mümkün olmadığı ve tıbbi cihazların yeterli nitelik ve nicelikte olmadığı anlaşılmıştır.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ELDE EDECEKLERİ GELİR DÜŞTÜ

2019 yılında faaliyette bulunan Yozgat Şehir Hastanesi dışındaki Adana, Elazığ, Eskişehir, Isparta, Kayseri, Manisa, Mersin, Ankara Bilkent, Bursa Şehir Hastaneleri için doğal gazdan elektrik enerjisi üreten trijenerasyon tesisi fiili tamamlama tarihinde teslim edilmemiştir. Şehir hastanelerinin faaliyete geçtiği tarihte teslim edilmeyen trijenerasyon tesisleri ve heliport tesisleri ile ilgili olarak sözleşmede öngörülen yaptırımlar uygulanmamıştır. Döner sermaye bütçesine aktarılması gereken tutarlar aktarılmayarak, pandemi döneminde zor koşullarda çalışan sağlık çalışanlarının döner sermayeden elde edecekleri gelirlerin düşmesine neden olunmuştur.

İLK KULLANIM BEDELİ HATALI HESAPLANMIŞ

Mersin Şehir Hastanesi sözleşmesinde görevli şirket tarafından ticari faaliyetlerin yürütülmesi için 1000 metrekarelik ticari alan öngörüldüğü ve söz konusu ticari alanlar için şirketin İdareye kira ödeme yükümlülüğünün bulunduğu belirtilmesine rağmen, ödenmesi gereken kira tutarı tespit edilmediğinden şirket tarafından kira ödemesinin yapılmadığı anlaşılmıştır. Bazı şehir hastanelerinde ilk kullanım bedeli hesabı hatalı yapılmıştır. Kayseri Şehir Hastanesi projesinin yatırım döneminde çeşitli gereklilikler sonucu toplam sabit yatırım tutarının yüzde 16.54’ü oranında iş artışı yapılmasına rağmen, iş artışı sonucu idare tarafından görevli şirkete ödenecek kullanım bedeli tutarı yüzde 33 oranında artırılmıştır.”

 

DAHA FAZLA