Kapatılan gazetenin öldürülen Yazı İşleri Müdürü hakkında soruşturma

Kapatılan gazetenin öldürülen Yazı İşleri Müdürü hakkında soruşturma

KHK ile kapatılan ve günlük Kürtçe yayın yapan tek gazete olan Azadiya Welat'ın sokağa çıkma yasakları sırasında öldürülen Yazı İşleri Müdürü Rohat Aktaş ve gazetenin 27 çalışanı hakkında soruşturma başlatıldı.

Olağan Üstü Hal (OHAL) kapsamında 2016 yılında çıkarılan 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan ve günlük Kürtçe yayın yapan tek gazete olan Azadiya Welat'ın Cizre'deki sokağa çıkma yasakları sırasında sığındığı bodrumda öldürülen Yazı İşleri Müdürü Rohat Aktaş, imtiyaz sahibi Ramazan Ölçen, Yazı İşleri Müdürü İsmail Çoban ve gazetenin muhabirleri ile çalışanlarının da aralarında olduğu 27 kişi hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı.

Soruşturma kapsamında "örgüt propagandası" ve "örgüt üyeliği" gibi gerekçelerle şu ana kadar 6 gazeteci ve 3 eski çalışan Diyarbakır Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürlüğüne çağırılarak ifadeleri alındı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, kapatılan gazetenin muhabirleri ve çalışanları hakkında "örgüt propagandası ve üyeliği" gibi gerekçelerle başlatmış olduğu soruşturma kapsamında 27 çalışanın TEM Şube tarafından ifadelerinin alınmasını istedi.

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre ifadeye gitmesi istenenlerin isimleri şöyle:

Azadiya Welat gazetesi İmtiyaz Sahibi Ramazan Ölçen, Yazı İşleri Müdürü İsmail Çoban. Gazeteciler; Bişar Durgut, Emrah Kelekçiler, Mehmet Çetin Altun, Melek Bozan, Rojhat Bilmez, Zafer Tüzün, Zeynel Abidin Bulut. Gazetenin çalışanları; Elfesiye Baran, Ferit Köylüoğlu, Metin Gül, Yıldırım Temel, Hamza Biçer, Cihan İpek, Hacı Yusuf Topaloğlu, Serdar Kale, Özkan Özbayhan, Seydoş Dayan, Welat Yalçın, Welat Öztekin, Mehmet Emin Kaya, Sadık Araz, Harun Aydın, Mehmet Şah Aydemir ve Mehmet Selim Azçalışan.

TEM’e giderek ifade veren gazetecilerden Bişar Durgut, Emrah Kelekçiler, Mehmet Çetin Altun, Rojhat Bilmez, Zafer Tüzün ve Zeynel Abidin Bulut’a ve gazetenin eski çalışanları Elfesiye Baran, Mehmet Şah Aydemir ve Welat Öztekin’e örgüt ile bağlantılarının olup olmadığı, örgüt içerisinde faaliyet yürüten tanıdıklarının olup olmadığı şeklinde sorular yöneltildi. İfadeleri alınan gazeteciler ve gazetenin eski çalışanları, üzerlerine atılı suçlamayı kabul etmediklerini de ifadelerine ekledi.

ÖLDÜRÜLEN AKTAŞ'A DA SORUŞTURMADA

Başlatılan soruşturma kapsamında haber takibi için gittiği Şırnak Cizre'de sokağa çıkma yasakları döneminde sığındığı bodrumda 60 kişiyle 13 Şubat 2016 tarihinde öldürülen Azadiya Welat gazetesi Yazı İşleri Müdürü Rohat Aktaş'ın da yer alması dikkat çekti. Gazetecilerin avukatı Resul Tamur, ifade işlemleri sürdüğü sırada polislerin kendisine Aktaş'ın yaşamını yitirmiş olduğundan haberdar olduklarını ifade ettiklerini söyledi. Aktaş'ın yaşamını yitirmesi ardından hakkında daha önce açılmış ve süren davalar birer birer düşürülmüştü.

Geçtiğimiz günlerde Batman 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin, KHK'yle kapatılan DİHA'nın Diyarbakır Temsilcisi Kadri Kaya'ya ölümünden 8 ay sonra 2 yıl bir ay hapis cezası vermesi de basına yansımıştı.

DAHA FAZLA