Kaos sürüyor: TEOG bu sene yapılacak mı?

Kaos sürüyor: TEOG bu sene yapılacak mı?

Resmi Gazete’de yayınlanan Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik kafalarda soru işaretleri bıraktı.

İleri Haber

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından,  1.2 milyon öğrenci ve veliyi ilgilendiren ‘Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına dair Yönetmelik' Resmi Gazete’de dün yayınlandı.

Yönetmelikte yer alan bir geçici madde kafaları karıştırırken ‘TEOG’ bu sene yapılacak mı?’ Sorusunu gündeme getirdi.

MEB, dün yayımladığı yönetmelikteki ek maddeye, geçerliliğin önümüzdeki 2018-2019 eğitim ve öğretim yılı olacağını yazdı. 

O madde şöyle:

(1) Bu Yönetmelikte yer alan yerleştirme, nakil ve geçişlere ilişkin hükümler, 2018-2019 eğitim ve öğretim yılından itibaren ortaokul ile imam hatip ortaokullarının 8 inci sınıfını tamamlayıp ortaöğretim kurumlarına yerleşen öğrencileri kapsar.

(2) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ortaöğretim kurumlarında öğrenimlerine devam eden öğrencilerin nakil ve geçişleri; bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yürürlükte olan Yönetmelik hükümlerine göre yürütülür” ifadeleri yer aldı.

‘OKUMA YAZMA BİLMEYENLER KAFA KARIŞTIRIYOR’

Söz konusu maddeye ilişkin başlayan tartışmaların ardından MEB Müsteşarı Yusuf Tekin’den bir açıklama geldi.

Twitter üzerinden açıklama yapan Tekin şunları kaydetti:

“Ortaöğretim yönetmeliğindeki değişiklik yayımlandı. Gene okuma yazma bilmeyenler yanlış yorumlarla kafa karıştırıyor. Hep kötü niyetten kaynaklanıyor. Düzeltme gereği hissettim.

Yönetmelik şu an 8. Sınıfta okuyup 9. Sınıfa YERLEŞECEK bütün öğrencileri kapsıyor. Geçici madde ise NAKİL VE GEÇİŞLERİ düzenliyor. 2018-2019 eğitim öğretim yılında 9. Sınıfa başlayan öğrencilerin nakil ve geçişleri.

Yani eski öğrenciler eski hükümlere göre nakil yaptıracaklar demek. Daha açık yazayım: Yanlış arayanlar okuma yazma bilmiyor. Herhangi bir yanlışlık yok. Açıklamak istedim. Herkese hayırlı olsun.”

YILMAZ: BU YIL TEOG OLMAYACAK

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavının bu yıl da yapılacağına ilişkin iddialarla ilgili, "Bu yıl TEOG olmayacak, adrese dayalı yerleştirme, eve en yakın okul sistemini dikkate alarak ve diğer belirlediğimiz hususlarla birlikte öğrencilerimizi yerleştireceğiz" açıklamasını yaptı.

EĞİTİM İŞ: İSTİFAYA DAVET EDİYORUZ

Eğitim İş ve Eğitim Sen ise kafa karışıklığı yaratan maddeye tepki göstererek yönetmeliğin özensiz yazılmış olduğunu ifade etti.

Eğitim İş’ten yapılan açıklamada bakanlığın bir skandala imza attığı kaydedilerek şunlar dendi:

“Aylardır konuşulan ve 1.2 milyon öğrenci ve velilerinin de yakından takip ettiği süreçle ilgili bakanlık hatadan dönsün böyle bir sistem alelacele uygulanamaz en azından bu yıl askıya alınıp gelecek yıl için ortak akıl ile bir sistem oluşturulsun dememize rağmen ısrarla bu yıl uygulayacağız diyen bakanlık şimdi de bir skandala imza attı.”

“Bakanlık ne derse desin bu maddenin Türkçesi; yeni sistem 2018-2019 sonunda uygulanacaktır. 2017-2018 eğitim öğretim yılı sonunda yani bu 2018 Haziran'ında uygulamaya imkan yoktur.”

“Eğitim-İş olarak bugün 1.2 milyon öğrenciyi yeniden tartışmanın içine atan, streslerine stres katan, bu rezilliğe imza atanları derhal istifaya davetediyoruz.”

EĞİTİM SEN: YANLIŞ ANLAŞILMAYA AÇIK BİR DÜZENLEME NASIL YAPILABİLMEKTEDİR?

Eğitim Sen’in açıklamasında ise, maddenin yorumunun MEB bürokrasisinin ifade ettiği gibi olmadığı ifade edilerek şunlar dendi:

“Yönetmelik değişikliğinin yarattığı tartışma ve buna bağlı olarak bu yıl 8. sınıfta okumakta olan 1.200.000 öğrenci ve velisinin yaşadıkları kabul edilebilir bir durum değildir. Eylül ayından itibaren devam eden tartışmalar ve oluşan belirsizlik her geçen gün yaşanan mağduriyetleri artırmaktadır. Buradan bir kez daha ifade ediyoruz: Bu ortaöğretime geçiş sisteminin uygulanma koşulu yoktur. Yapılması gereken tüm öğrencilerin istedikleri okullarda istedikleri türden eğitimi almalarının sağlanmasıdır.

MEB’e soruyoruz: Sınav yönetmeliğiyle bile tartışma yaratan MEB sınav ve yerleştirme işlemlerini nasıl sağlıklı bir şekilde yürütecektir? Milyonlarca çocuğun, ailenin ve ülkenin geleceğini etkileyecek, telafisi olmayan; eğitimcilerin, velilerin ve kamuoyunun ‘yanlış anlamasına’ açık bir düzenleme nasıl yapılabilmektedir?”

DAHA FAZLA