Kandıra 18 köyü yutacak baraja karşı direniyor

İstanbul’a su sağlaması gerekçe gösterilerek planlanan Sungurlu Barajı, Kandıra’da aralarında koruma bölgesi ilan edilen ve imar yasağı bulunan 18 köyü yutacak. Kuzey Ormanları Savunması’ndan avukatlar barajın , İstanbul’un su sorunun çözmeyeceğini aksine Kandıra’daki suyu da tüketeceğini düşünüyor. Bölge halkı ise yıkım projesine karşı ‘Burayı nasıl bulduysak öyle bırakacağız, ancak tabutumuzla çıkarız’ şiarıyla direniyor.

Barbaros Tantan – İleri Haber

Kandıra’nın 18 köyü İstanbul’a su sağlama gerekçesiyle planlanan Sungurlu Barajı projesiyle sular altında kalacak. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan köylü evlerinden sürülmemek için baraj projesine karşı direniyor. Teksen köyüne gelin gelen İnci Çapraz, elindeki sopayı yere vurarak “Gelinliğimle geldim, tabutumla çıkarım” diyor.

KORUMA BÖLGESİNE BARAJ YAPACAKLAR

İlk kez 1954 yılında gündeme gelen Kandıra’da yapılması öngörülen Sungurlu Barajı İstanbul’un su sıkıntısının artması sebebiyle İSKİ’nin yeniden gündeminde. Daha önce barajın inşa edileceği alan üzerinde kalan Kandıra’nın Akçaova ve Teksen köyleri, İSKİ’nin koruma bölgesi ilan edildi ve 2005 yılında da bu köylere imar yasağı getirildi. Daha sonra yapılan planlamalar ile Akçaova ve Teksen köyleriyle birlikte suyun altında kalacağı 18 köyün boşaltılması kararlaştırıldı. Köy sakinlerinin yıllardır uykularını kaçıran barajla ilgili İSKİ görevlileri geçen ay Akçaova köyüne gelerek ÇED toplantısı yapmak istedi. Köylüler sloganlar atarak toplantıyı yaptırmadı.

PROJE KANDIRA’NIN SUYUNU DA RİSKE ATACAK

Bu gelişmeler üzerine Kuzey Ormanları Savunması aktivistleri Akçaova ve Teksen köylerine giderek destek verdi. Köy meydanındaki forumda konuşan Çevre Mühendisi Kübra Ayçiçek, projeyle, İstanbul’un su sorunun çözülmeyeceğini aksine Kandıra’daki suyun da tükeneceğini anlattı. İstanbul’daki yüzde 20’lik suyun megaprojelerle yok edildiğine dikkat çeken Ayçicek “İstanbul acı çekiyor” dedi.

‘NASIL BULDUYSAK ÖYLE BIRAKACAĞIZ’

Sündüz Çakar, köylerini terk etmeyeceklerini anlatırken, İnci Çapraz da, “Buraya gelinliğimle geldim, tabutumla çıkarım. Atalarımızdan burayı nasıl bulduysak öyle bırakacağız. Biz çalışan, fındık toplayan kadınlarız. Başka yerde yapamayız” diye isyan etti.

 

 

DAHA FAZLA