Kanallar AKP ve MHP'nin lehine yayın yapıyor

Kanallar AKP ve MHP'nin lehine yayın yapıyor

RTÜK üyesi İsmet Demirdöğen'in 16-20 mart arasını kapsayan siyasi haber raporu Cumhur İttifakı’na verilen sürenin, Millet İttifakı’na göre 9 misli arttığını ortaya koydu.

Radyo Televizyon Üst Kurul (RTÜK) üyesi İsmet Demirdöğen’in TRT‘nin 16-20 Mart tarihleri arasını kapsayan son siyasi haber raporu, Cumhur İttifakı’na verilen sürenin, Millet İttifakı’na göre 9 kat arttığını ortaya koydu. Rapora göre, sadece Cumhur İttifakı’nı destekleyen 10 özel kanal, Millet İttifakı lehinde hiç habere yer vermedi, sadece aleyhte yayın yaptı.

Cumhuriyet'in haberine göre Demirdöğen'in hazırladığı raporda TRT, 16-20 Mart arası AKP ve MHP'ye toplam 27 saat 3 dakika lehte. CHP ve İYİ Parti’ye ise toplam 3 saat 29 dakika lehte, 1 saat 21 dakika aleyhte yer verdi.

1 Şubat-20 Mart tarihlerini kapsayan 48 gün içinde de Cumhur İttifakına 135 saat 51 dakika lehte, Millet İttifakına ise 20 saat 21 dakika lehte, 15 saat 53 dakika aleyhte yer verildi.

Bu süre içinde HDP ‘lehine’ sıfır saniye yayın yapıldı.
Demirdöğen’in araştırmasına göre, A Haber, ATV, TGRT Haber, Akit Tv, TV Net, Uzay Haber, Ülke, Kanal 7, Beyaz TV’nin sadece AKP ve MHP lehine yayıp yaptıkları uzman raporlarıyla da tespit edildi.
Raporlarda, Yüksek Seçim Kurulu’nun yayın kuruluşlarının tarafsızlık, gerçeklik ve doğrulukla ilgili kurallarının söz konusu kanallar tarafından ihlal edildiği saptanmasına rağmen RTÜK’ün AKP kontenjanından seçilen üyelerinin oylarıyla bu konuda gelen şikayetlerle ilgili ‘ihlal yok’ kararı verilmişti.

'GÖRMEZDEN GELME KRİMİNALİZE ETMEYE DÖNÜŞTÜ'
RTÜK’ün CHP kontenjanından seçilen üyesi İsmet Demirdöğen konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, muhalefeti görmezden gelme, yok sayma anlayışının önceki seçimlerde de olduğunu ancak son seçim döneminde, bunun karalama, itibarsızlaştırma ve kriminalize etmeye dönüştüğünü belirtti.

‘KAYBEDİLEN DEMOKRASİ ÖLDÜRÜLEN GAZETECİLİK’
“Rakipleri hareketsiz bırakma politikası bu kez yok etme, deyim yerindeyse imha hareketine dönüştü. Görsel medya bu işte en önemli araçlardan biri olarak kullanılıyor” diyen Demirdöğen, “Hiç bir değer tanınmıyor, hak, hukuk adalet kavramları bir yana bırakılmış gazetecilik doğruyu söyleme mesleğidir ama şimdilerde tam tersine dönüştü. Yalanla bezeli infaz timi gibi bir hal aldı. Kaybeden demokrasi öldürülen de gazetecilik. Kamu yayıncısı TRT temel görevini bir yana bıraktı iktidarın yayıncısı oldu” ifadelerini kullandı.