Kanal İstanbul Trakya’yı da tehdit ediyor!

Kanal İstanbul Trakya’yı da tehdit ediyor!

ÇED raporundan geçen Kanal İstanbul projesi, yaratacağı tahribatla sadece İstanbul’u değil, Marmara çevresindeki bölgeleri de tehdit ediyor. Trakya Platformu konuyla ilgili hazırladığı itiraz dilekçesinde “Kanal İstanbul projesinin yaratacağı tahribatın, Trakya ekosistemine zararları ÇED raporunda değerlendirilmemiştir” dedi.

Bilim insanlarının karşı çıktığı, yurttaşların da yapılmaması için günlerdir dilekçe kuyruklarında sıra olduğu Kanal İstanbul projesi yaratacağı büyük tahribatla, sadece İstanbul’u değil çevre il ve bölgeleri de tehdit ediyor. Yurttaşların günlerdir, bulundukları illerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne giderek itiraz dilekçesi verdiği Kanal İstanbul projesine Trakya Platformu da büyük tepki gösteriyor.

BirGün’den Volkan Ateş’in haberine göre, Trakya Platformu tarafından hazırlanan itiraz dilekçesinde projenin bölgeye olan etkileri üzerinde duruldu. Dilekçede, “Kanal İstanbul projesinin hafriyat, inşaat ve işletme aşamalarının Trakya bölgesine etkileri, yaratacağı tahribatın Trakya ekosistemine zararları ÇED raporunda değerlendirilmemiştir” denildi.

Dilekçede Kanal İstanbul’un Trakya’ya vereceği zararlar şu şekilde anlatıldı:

 ‘TRAKYA’DA TARIM VE HAYVANCILIK YAPILAMAZ HALE GELECEK’

Sadece İstanbul’da değil, Trakya’ya kadar tatlı suların beslediği tarım alanları yok edileceği için bölgede tarım ve hayvancılık yapılamaz hale gelecektir

‘TÜM CANLILAR SUDAN YOKSUN BIRAKILACAKTIR’

İstanbul’un Trakya yakasında yeni yapılaşma ve nüfus artışı İstanbul ile sınırlı kalmayacak şekilde büyük bir etki yaratacaktır. İstanbul dışındaki Trakya’da bir yandan sanayi tesislerinin artışı- transferi- doğal varlıkları tehdit eden bir etki yaratırken, sanayileşme ve nüfus artışı ile artacak su ihtiyacı Ergene Havzasını ve tüm canlıları gereksindikleri sudan yoksun bırakacaktır.

‘SAVUNULAMAYACAK YATIRIMLAR YAPILMASI ZORUNLU OLACAK’

Istranca derelerinden Terkos Gölüne aktarılan sular da aynı havzadan geçerek iletildiğinden onların aktarılmasında da çok ciddi teknik sorunlar ortaya çıkacak ve teknik olarak savunulması kolay olmayan yatırımların yapılması zorunlu hale gelecektir.

‘KIRKLARELİ SUYUNU KAYBTMİŞ BİR KENT OLACAKTIR’

Kanal İstanbul projesi, Türkiye’nin 25 havzasından biri olan Marmara Havzası’nda yapılacaktır. Dolayısıyla bu proje bir bölümü Marmara Havzası’nda yer alan Kırklareli ilini etkileyecektir. Kırklareli ilinin Karadeniz kıyılarında bulunan yüzey ve yeraltı sularının olumsuz etkilenmesi söz konusudur. Kanal İstanbul projesi gerçekleşirse bir zamanların su şehri Kırklareli sularını hem nicel olarak hem de nitelik olarak kaybetmiş bir kente dönüşecektir.

‘PROJE HUKUKA AYKIRIDIR’

Projenin ÇED aşamasındaki işlemlerde projenin etki alanında bulunan Trakya illerinde yaşayan halkın katılımı göz ardı edilmiştir. Dolayısıyla açıkça hukuka aykırıdır.