Kanal İstanbul rantından parsel parsel pay alanların listesi!

Kanal İstanbul rantından parsel parsel pay alanların listesi!

Yeniçağ yazarı Murat Ağırel, 3 günlük bir yazı dizisiyle güzergahtan arazi alanların isimlerden bazılarını ve ne kadar arazi aldıklarını açıkladı.

İleri Haber

Yeniçağ yazarı Murat Ağırel, Kanal İstanbul güzergahından kimlerin arsa satın aldığını yazdı. Listede, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imam hatip lisesinden arkadaşı Aziz Torun, rüşvet ve yolsuzlukla anılan eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar gibi isimler de bulunuyor.

Kamuoyunun ‘doğa ve toplum düşmanı’ olarak nitelendirdiği, ‘mega rant’ projesi Kanal İstanbul ile ilgili iktidarın ısrarı sürerken, kanal güzergahında satılan arazilerle ilgili önemli bilgiler ortaya çıktı. Yeniçağ yazarı Murat Ağırel, 3 günlük bir yazı dizisiyle güzergahtan arazi alanların isimlerden bazılarını ve ne kadar arazi aldıklarını açıkladı.

“Kanal İstanbul güzergahı toplamda 100 bin 630 kişiye ait 163 bin 745 adet tapudan oluşuyor.2013 yılında yabancı yatırımcıların alım satım hareketleri 25 bin metrekare arazi ve 7 tapu ile işlemdeyken 2014-2018 yılları arasında 11 kat aratarak 383 bin metrekare ve 80 tapuluk bir işlem hacmine kavuşuyor” diyen Ağırel, şunları kaydetti:

"…Şirketler ise 2009-2013 yılları arasında 656 bin metrekare arazi ve 65 tapu ile alım satım hareketinde bulunmuş. Fakat 2014-2018 tarihleri arasında bu veriler 7 kat artıyor ve 476 tapu 4 milyon 800 bin metrekare gibi inanılmaz bir artış sergilemiş. Toplamda 26.7 milyon metrekare arazi el değiştirmiş.”

Ağırel’in duyurduğu listede şu isimler yer aldı:

- Erdoğan Bayraktar: Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı. 17/25 Aralık Rüşvet ve Yolsuzluk Operasyonu’nun kilit isimlerinden.

- Aziz Torun: AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imam hatip lisesinden arkadaşı. Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Anonim Şirketinin sahibi.

- Eyüp Akdağ: Akdağ Madenciliğin sahibi. MÜSİAD Madencilik Kurulu’nun temsilcisi.

- İsmail Doğan: 19 yıl MHP üyesi olan İsmail Doğan, ailesi ile birlikte AKP’ye geçmişti.

- Recai-Necmi Erol: Muratbey peynirlerinin sahipleri

- Süleyman Karaman: Eski TCDD Genel Müdürü. Pamukova tren katliamı döneminde görevdeydi. Daha sonra AKP Erzincan Milletvekili oldu.

- Nur Muhammed Genç: 17-25 Aralık sürecinden sonra istifasıyla dikkat çeken eski Arnavutköy Belediye Başkan Yardımcısı Melik Genç’in kardeşi.

- Erol Tabanca: Polimeks İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı.

- Mustafa Tıraş: Haznedar-Özel Kolej Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı. Babası Hasan ve annesi Zehra için kurmuş olduğu “Hasan Zehra Tıraş Vakfı” bulunuyor.

- Süleyman Çetinsaya: Artaş İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı.

- Sulaiman Almuhaidib: Körfez Bölgesi’nin önemli yatırımcılarından Al Muhaidib Grup’un Yönetim Kurulu Başkanı.

- Nagi Binshakh: Binsheikh İnşaat Turizm ve Dış Ticaret Limited Şirketi sahibi.

Diğer isimler, ayrıntılar ve yazı dizisine ulaşmak için tıklayın.