Kanal İstanbul rant saçıyor: 50 bin liraya kurulan şirket nasıl pay aldı?

Kanal İstanbul rant saçıyor: 50 bin liraya kurulan şirket nasıl pay aldı?

TİP’li Ahmet Şık, Kanal İstanbul’un yapılacağı noktadaki 3 ayrı araziyi satın alan şirketin 50 bin TL sermaye ile kurulduğunu ve 1 yılda kar payının 3 milyon TL’ye çıktığını duyurdu.

İleri Haber

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hazineye ait 10 araziyi de satışa çıkardığının duyulmasının ardından Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Kanal İstanbul’un yapılacağı açıklanan bölgede 3 ayrı araziyi 142,8 milyon TL’ye satın alan HZL Bilişim isimli şirkete dikkat çekti.

Erdoğan, Türkiye’nin dört bir yanındaki değerli arazileri özelleştirme yoluyla yandaşlara peşkeş çekmeye devam ediyor. Son olarak bugün çok sayıda taşınmazın bir kısmının özelleştirme kapsamına alınmasına, özelleştirme kapsamında olan bazılarının imar planlarının değiştirilmesine, bir kısmının da satışına dair Cumhurbaşkanının imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kanal İstanbul’un yapılacağı açıklanan bölgede 3 ayrı arazinin HZL Bilişim adlı şirket tarafından alınması ve 142,8 milyon TL ödemesi dikkat çekti.

‘3 ARAZİ İÇİN TOPLAMDA 142,8 MİLYON TL ÖDEMİŞ’

Konuyu gündeme getiren TİP’li Şık, “Cumhurbaşkanı, Hazine’ye ait 10 arazinin daha satışını onaylamış. Kanal İstanbul’un yapılacağı açıklanan bölgede 3 ayrı araziyi ise HZL Bilişim adlı şirket almış. Şirket 3 arazi için toplamda 142,8 milyon TL ödemiş” sözlerine yer verdi.

50 BİN TL İLE KURULAN ŞİRKETİN KAR PAYI 1 YILDA 3 MİLYON TL’YE ÇIKMIŞ

Şirket hakkında bilgi veren Şık, şu sözlere yer verdi:

“24 Eylül 2019'da Hazal Gül Gökbulut tarafından kurulan ve bilgisayar başta olmak üzere dijital ürünlerin satış ve pazarlamasını yapan şirketin kuruluş sermayesi 50 bin TL.

Şirketin işleri iyi gitmiş olmalı ki kuruluşundan 2 yıl sonra 6 Ağustos 2021'de sermaye artırımına gidilmiş. 50 bin TL'lik kuruluş sermayesi 2020 yılının dağıtılmamış kar payları üzerinden 3 milyon TL'ye çıkmış.

Instagram hesabında sadece 926 takipçisi olan ve bir yıl içinde 2 milyon 950 bin TL kar eden şirket ne kadar vergi ödemiştir bilmiyoruz ancak işleri o kadar iyi olmalı ki Kanal İstanbul güzergahından 3 arsa için toplam 142,8 milyon TL ödeyebiliyor.”

VERGİSİ MUAFİYETİ VE KDV İSTİSNASI SONRADAN KALDIRILMIŞ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yatırım teşvik belgeleri arasında şirketin adının da olduğunu belirten Şık, “Resmi gazetede yayınlanan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 01.03.2021- 31.03.2021 tarihleri arasında iptal edilen yatırım teşvik belgeleri listesinin 75. sırasında da yine aynı şirketin görmek mümkün. Plastik ürünleri imalatına yönelik yeni yatırım için gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnası sağlanan şirket, artık ne olmuşsa olmuş yatırım teşvik belgesi iptal edilmiş” dedi.

İŞTE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN İMZALADIĞI 10 KARAR

1. Bodrum Bitez’de 30 dönüm 242 milyona satıldı

Maliye Hazinesi’ne ait Bodrum Bitez’de 30 dönümlük arazi 242 milyon liraya Rekuba inşaat’a satıldı.

2. İstanbul Fenerbahçe Yat Limanı 2,5 milyar

Denizcilik İşletmeleri adına kayıtlı Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı’nın işletme hakkı 2 milyar 531 milyon liraya 40 yıllığına Tek-Art’a verildi.

3. Ankara Çankaya’da 8,2 dönüm 38,5 milyona satıldı

Maliye Hazinesi’ne ait Ankara Çankaya’da 8,2 dönüm arazi 38 milyon 500 bin TL’ye Gülmar Gıda’ya satıldı.

4. Ankara Emek’te 2,6 dönüm 47,9 milyona satıldı

Mülkiyeti Sümer Holding’e ait Ankara Emek’teki 2,6 dönüm arazi 47,9 milyon TL’ye Serhat&BCM İş Ortaklığına satıldı.

5. Ankara Yenimahalle 2,7 dönüm 18,1 milyona satıldı

Türkiye Elektrik İletim AŞ’ye (TEİAŞ) ait Ankara Yenimahalle’deki 2.7 dönümlük arazi 18,1 milyon TL’ye Tan Oto’ya satıldı.

6. İstanbul Arnavutköy’de 5,7 dönüm 28 milyona satıldı

Kanal İstanbul’un yapılmasının planlandığı konumda Hazine’ye ait İstanbul Arnavutköy’deki 5,7 dönüm arazi 28 milyon liraya HZL Bilişim’e satıldı.

7. İstanbul Arnavutköy’de 15,1 dönüm 66,8 milyona satıldı

Yine Kanal İstanbul’un yapılacağı bölgede Maliye Hazinesi’ne ait Arnavutköy Ömerli Mahallesi’ndeki 15,1 dönüm arazi 66,8 milyon liraya yine HZL Bilişim’e satıldı.

8. İstanbul Arnavutköy 6,6 dönüm 48 milyona satıldı

Yine Kanal İstanbul’un olduğu bölgede Arnavutköy Ömerli’de Hazine’ye ait 6,6 dönüm arazi 48 milyon TL’ye yine HZL Bilişim’e satıldı.

9. İzmir Gümüldür’de plan değişti satılacak

Hazine’ye ait İZmir Gümüldür’deki arazinin imar planı değişikliği Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylandı. Araziye ilişkin plan “Otel Alanı (E:0.45, Yençok: 5 kat,) Rekreasyon Alanı, Park Alanı, Trafo Alanı, dere, Kumsal Plaj, Karayolları Yol Kenarı Koruma Kuşağı, Taşıt Yolu ve Yaya Yolu” kullanım kararları getirilmesine yönelik Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca hazırlanan imar planınıyla ilgili gereğinin yerine getirilmesi için Özelleştirme İdaresi’nin yetkili kılınmasına karar verildi.

10. İstanbul Küçükçekmece’de plan değişti satılacak

Hazine’ye ait İstanbul Halkalı’daki arazi için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca yapılan imar planı değişikliklerine yapılan itirazlar reddedildi. Neticede plan değişiklikleri Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylandı.

DAHA FAZLA