Kanal İstanbul güzergahında 267 heyelan alanı var!

Kanal İstanbul güzergahında 267 heyelan alanı var!

AKP’nin tüm tepkilere rağmen hayata geçirmeye çalıştığı ‘mega’ rant projesi Kanal İstanbul güzergâhında 267 heyelan alanı olduğu ortaya çıktı.

İleri Haber

Heyelanları inceleyen bir çalışmaya imza atan İBB’nin tespit ettiği sonuçlara göre, Kanal İstanbul güzergahında bulunan 4 ilçede 267 heyelan alanı tespit edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB); kentteki 39 ilçede yaptığı incelemedeki bulguları, heyelan varlığı ve sonrasında izlenecek yollar hususunda bilincin oluşması için “İstanbul İli Heyelan Bilgi Envanteri Projesi” ile açıkladı.

Önceki yıllarda yapılan 724 kilometrekareye, 2020 yılı Şubat ayı sonu itibariyle 4 bin 621 kilometrelik saha araştırmalarının eklendiği çalışmada, jeofizik ve jeodezi gibi yersel veriler değerlendirildi. İstanbul sınırları içerisinde 1094 heyelan alanının tespit edildiği raporda, bu heyelanlı alanların 357 adedinin, etkin (aktif ) heyelanlar sınıfında yer aldığı görüldü.

KANAL İSTANBUL GÜZERGAHINDA 267 HEYELAN ALANI

AKP’nin tüm tepkilere rağmen hayata geçirmeye çalıştığı ‘mega’ rant projesi Kanal İstanbul güzergâhının etkilenim alanında yer alan bölgelerdeki önemli bir bulgu da çalışmada yer aldı.

Projenin geçtiği ilçeleri de kapsayan analizlerde, heyelan riski taşıyan çok sayıda alan saptandı. Projenin güzergâhında bulunan Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy ilçelerinde 267 heyelan alanı tespit edildi. Söz konusu heyelanların çoğunluğunun, kanal güzergâhındaki yamaçlarda geliştiği görülürken, 63 adedinin de etkin heyelanlar oldukları belirlendi.

EN ÇOK SİLİVRİ

Çalışmada, İstanbul il alanının heyelanlı alan sayıları açısından sıralaması da oluşturuldu.

Sıralamada; Silivri 120 alan, Büyükçekmece 116 alan ve Beykoz da 104 alan ile ilk üçte yer aldı. Bu heyelanlar, etkin heyelanlar açısından irdelendiğinde ise; Şile’de 74 alan, Silivri’de 61 alan ve Beykoz’da da 49 alanın bulunduğu gözlemlendi.