Kanada şirketi 'yerli ve milli İHA' motorlarının satışını askıya aldı

Kanada şirketi 'yerli ve milli İHA' motorlarının satışını askıya aldı

Türk İHA'larının motorlarını üreten Kanada merkezli Bombardier Recreational Products firması "kullanımı belirsiz olan ülkelere" yapılan ihracatın askıya alındığını duyurdu.

Türkiye'nin, Azerbaycan'a, Ermenistan ile çatışmalarda kullanması için insansız hava aracı (İHA) verdiğinin iddia edilmesi üzerine Kanada hükümeti, Türkiye'ye uyarılarda bulunmuştu.

Firrma yetkilileri, Avusturya'da Rotax adlı fason üreticilerinin yaptığı motorların Türk Bayraktar TB2İHA'larda kullanıldığını geçen hafta öğrendiklerini belirterek konuya ilişkin bir karar aldıklarını açıkladı.

Şirketin Başkan Yardımcısı ve sözcüsü Martin Langelier Uluslararası Radyo Kanada'ya verdiği yazılı demeçte şu ifadeleri kullandı:

"Son günlerde ürettiğimiz parçaların askeri teknolojilerde kullanıldığı konusunda bilgilendirildik ve derhal konuya ilişkin bir soruşturma başlattık. Bu süre zarfında parçalarımızı nerede nasıl kullanıldığı belli olmayan ülkelere yaptığımız satışları askıya alıyoruz. Rotax tarafından üretilen tüm uçak motorlarımız tamamen sivil amaçlı üretilmiştir ve sadece sivil kullanım için sertifikalandırılmıştır."

2019’UN EKİM AYINDAN BERİ AMBARGO VAR

Kanada, Türkiye’nin Kuzey Suriye harekatı sonrası Ekim 2019 tarihinde Türkiye’ye yaptığı savunma teknolojisi ihracatını pek çok kalemde askıya almıştı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan diğer ülkelere de Kanada örneğini takip etmeleri ve Türkiye’ye yaptıkları savunma ihracatlarını askıya almaları çağrısında bulundu.